RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: engine有d油滲漏出(急) [打印本頁]

作者: 油車新手    時間: 2008-9-5 18:41
標題: engine有d油滲漏出(急)
各位師兄, 好膽心, engine個flywheel有d油滲漏出, 係咪個engine死了(定係有d鏍絲拎唔緊炸[希望啦...]), 拉完後個flywheel會續轉
著唔到引擎, 好驚呀 唔該...有無得救)
求助
十萬個唔該
作者: devilstar    時間: 2008-9-5 18:45
有輕微油滲漏出嚟,(暫時)亦無順太擔心,至於你話.....拉完後個flywheel會續轉,唔係好明你想講咩,可否講清楚少少
作者: 玩車托杉    時間: 2008-9-5 19:58
有少少油流係正常的.....好少機係唔流油架..
作者: McQueen    時間: 2008-9-5 20:03
你係唔係用緊OS Engine? 前面粒細bearing 係好易漏油,換個粒可能會好d!
作者: 油車新手    時間: 2008-9-6 00:08
原帖由 devilstar 於 2008-9-5 18:45 發表
有輕微油滲漏出嚟,(暫時)亦無順太擔心,至於你話.....拉完後個flywheel會續轉,唔係好明你想講咩,可否講清楚少少

好似你勃個輥咁,佢會繼續轉一排ge,而我一拉,之後個flywheel就轉一排先停& 拉多幾次,個flywheel附近又淺左d油出黎,真係唔識搞...
作者: lokaman    時間: 2008-9-6 00:12
原帖由 油車新手 於 2008-9-5 18:41 發表
各位師兄, 好膽心, engine個flywheel有d油滲漏出, 係咪個engine死了(定係有d鏍絲拎唔緊炸[希望啦...]), 拉完後個flywheel會續轉
著唔到引擎, 好驚呀 唔該...有無得救)
求助
十萬個唔該

玩物車架同engine
作者: 油車新手    時間: 2008-9-6 00:30
fw05
作者: 玩車托杉    時間: 2008-9-6 00:38
咁個副機係唔係GXR 15 ?
我副機係啤玲到都有流油...我換左玲一樣又流油...
作者: siriochow    時間: 2008-9-6 00:46
標題: 回復 7# 的帖子
通常kyosho 引擎都會流小小油,你係唔係一拉完副偈個飛輪仲自己不停自轉?
作者: 油車新手    時間: 2008-9-6 00:50
原帖由 siriochow 於 2008-9-6 00:46 發表
通常kyosho 引擎都會流小小油,你係唔係一拉完副偈個飛輪仲自己不停自轉?

係呀, 佢係咪好嚴重呀...
作者: siriochow    時間: 2008-9-6 00:56
標題: 回復 10# 的帖子
如果係咁應該上死飛輪過位軸連鑼母既野鬆左,係車拆副偈出來拆開極力子上返緊過到就ok,最好落D鑼絲膠再上實會比較好,PS:照你咁講副偈應該起動唔到?
作者: 笨仔    時間: 2008-9-6 10:50
搭單想問吓大家!
原裝偈係咪玩到變"紫色"頂先開始會漏油o架,因為原裝明明係"藍色"o架,因嘜解救會咁o架!thx
作者: Xraylover    時間: 2008-9-6 12:13
the engine is overheated..then the color of heat sink will change
i guess u run the engine over 170 degree
作者: siriochow    時間: 2008-9-6 15:05
標題: 回復 12# 的帖子
Kyosho GX 藍頂系例D偈預熱係會變紫色
作者: 笨仔    時間: 2008-9-6 19:13
原帖由 siriochow 於 2008-9-6 15:05 發表
Kyosho GX 藍頂系例D偈預熱係會變紫色

咁對副機會產生啲咩影響?thx
作者: siriochow    時間: 2008-9-6 21:02
標題: 回復 15# 的帖子
基本上無,都係唔好過熱就無事
作者: lo507748    時間: 2008-9-7 14:41
個陣時玩到 gxr15  9x 度   就巳經變色
作者: ktp11542    時間: 2008-9-8 19:44
原帖由 笨仔 於 2008-9-6 19:13 發表

咁對副機會產生啲咩影響?thx

問題係過熱,c hing你地知過熱有咩後果ga la
作者: TP222    時間: 2008-9-9 00:11
我見過有位師兄變左粉粉地紅...haha...
作者: Tam    時間: 2008-10-12 10:32
經常過熱engine會積炭, engine會好快死. 如果嚴重過熱,engine會縮缸lock住, 即時死

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2