RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: ASTUTE restoration (完成於7月9日)! [打印本頁]

作者: smallfaifai    時間: 2008-4-28 23:52
標題: ASTUTE restoration (完成於7月9日)!
小弟第一個舊車翻新PROJECT……

[attach]176318[/attach]

早幾日從友人口中得知有舊車玩,本來都唔係太大期望,點知會係……ASTUTE

[attach]161208[/attach]

呢架話晒都係一代名車……根據30周年perfect guide的記載,呢部車發行於1989年9月13日,當時定價為22000yen。設計時係為左2WD比賽用,所以車架係用上碳纖維底版,一塊過。

其實車架設計係有D心思O既,車尾o既toe-in/toe-out係透過推桿作調較,而前後o既上搖臂,亦唔係好似現代o既車咁用波頭,而係用bearing+臂pin+ e-ring,而且桿件比現代o既更粗。更複雜o既係所有轉向杯、C座等都用上金屬bearing(不過原裝唔係ball bearing,只係用上普通金屬bearing。)黃色o既油壓亦屬「當時得令」o既設計

[attach]161211[/attach]

[attach]161212[/attach]

而原裝已用上珠差,波箱全部用上ball bearing,不過upright杯裡面都係金屬bearing而已。狗骨比較接近現代產品,不過連接六角係用上類似菊花牙而冇用pin(有RC boy's就知啦)……

呔鈴用上兩吋size,而非現行孖星buggy o既2.2吋。車殼一如不少碳纖板車架用上底+面lexan殼作保護,再加以魔術貼作固定。

原裝車有機變o既,原車主亦將之用上。原車主買入此車時約千多元,本來有一套KO EX-7控+兩隻KO701 SERVO(有冇友人知道呢隻servo的spec?),仲有一件kyosho 1400mah電。

[attach]161209[/attach]

由於原車主只係用白豬玩左兩排電咁大把,所以架車基本上係冇乜損壞o既……只係上螺絲時可能太大力啦,有好幾粒都上「塌」左。但好彩好多都係上金屬件,但又冇上螺絲膠(上手玩車時係新手哩),所以要解決亦唔難。而整架車亦唔似大撞過,膠件老化亦比想像中好。

[attach]161210[/attach]

不過當然啦,由於車子已於床下底擺放多年,好多螺絲都鬆晒,而lexan膠殼亦開始硬化(OT:我估再上色都會有碎裂O既風險?有冇人可以解答?THANKS),面殼尚未上色,但貼紙已貼(但又開始甩番…… )

初步車子係仲行得走得o既,兩隻servo仲用得,接收有正常反應,只係機變反應怪怪的,要再set。(或者買隻新o既,試下先……)anyway小弟打算將佢打散rebuild!
好在車主keep埋說明書,令rebuild簡單左好多。之後希望用番白豬、機變,同架車去TKO遊下車河! :lol

[attach]161213[/attach]

作者: smallfaifai    時間: 2008-4-29 00:07
收到車子之後,第一件事就係出旺角搵下有冇parts……

結果先o係千里達搵到ASTUTE專用萬向! 估佢唔到!仲要有幾套o係度!不過好明顯幾套都老化左咯……

[attach]161222[/attach]

當然原裝車呔而家係好難搵得番啦,有見及此當然係用番而家O既後驅BUGGY用車呔擺落去啦……
而懷舊車亦當然番舊款推桿頭啦!o係宏記搵到佢!

[attach]161221[/attach]

翻新工程即將開始!密切留意!
作者: garywong5368    時間: 2008-4-29 00:16
good job
作者: 光丑猶仗凡    時間: 2008-4-29 00:54
下次vintage party有新車玩la
作者: jypepe    時間: 2008-4-29 01:06
AWESOME!
細個只係玩過一樣款O既四驅車
見到架RC都好懷念
星星可以出新2WD+呢款殼就好囉
作者: smallfaifai    時間: 2008-4-29 01:08
原帖由 jypepe 於 2008-4-29 01:06 發表
AWESOME!
細個只係玩過一樣款O既四驅車
見到架RC都好懷念
星星可以出新2WD+呢款殼就好囉

佢整個殼落架DT02度我都滿足咯...........當然咁樣我可以加隻復刻車殼落去架astute度行啦
作者: go2usie    時間: 2008-4-29 01:35
一架我好渴望擁有既2WD~~

由於我仍然用Astute作為我選擇星星2WD車的標淮.....覺得現在的DT02完全唔係個皮~~
無質感~無味道~無heart......
作者: minimini    時間: 2008-4-29 02:26
原帖由 smallfaifai 於 2008-4-28 23:52 發表
其實車架設計係有D心思O既,車尾o既toe-in/toe-out係透過推桿作調較,而前後o既上搖臂,亦唔係好似現代o既車咁用波頭,而係用bearing+臂pin+ e-ring,而且桿件比現代o既更粗。更複雜o既係所有轉向杯、C座等都用上金屬bearing(不過原裝唔係ball bearing,只係用上普通金屬bearing。)黃色o既油壓亦屬「當時得令」o既設計

而原裝已用上珠差,波箱全部用上ball bearing,不過upright杯裡面都係金屬bearing而已。狗骨比較接近現代產品,不過連接六角係用上類似菊花牙而冇用pin(有RC boy's就知啦)……

淨係 "A 臂裝 bearing" 呢樣嘢......我已經覺得個 designer 係 "走火入魔".......同 Avante 一樣.......太花巧.......華而不實....

作者: tiger1    時間: 2008-4-29 08:11
Good car.
作者: beat    時間: 2008-4-29 09:04
標題: 回復 2# 的帖子
nice report for your vintage Astute small fai fai
作者: chacha    時間: 2008-4-29 19:02
師兄,架車好似係黑色 ga 纖維底版,並唔係炭纖維,至於每個活動位置都可以裝啤令,會唔會太 重呢?KO701 SERVO 麻麻地,富他把 3003 重好過佢,最然呢架車我冇玩過,不過如果係雙星忠實 FANS 咁就冇所為啦,祝你早日完成
作者: smallfaifai    時間: 2008-4-29 23:05
原帖由 chacha 於 2008-4-29 19:02 發表
師兄,架車好似係黑色 ga 纖維底版,並唔係炭纖維,至於每個活動位置都可以裝啤令,會唔會太 重呢?KO701 SERVO 麻麻地,富他把 3003 重好過佢,最然呢架車我冇玩過,不過如果係雙星忠實 FANS 咁就冇所為啦,祝你早日 ...

係咩底版,我都唔識呀……不過佢幾靚就真。

我拎上手已經覺得好重,好似有部DB01咁重……concept有意思o既,不過好似minimini兄咁講,呢個係over-design啦…

PS.今晚再去廣華街,結果o係宏x搵到少量ASTUTE 原裝parts!呢個係頭尾避震底o既膠件!

[attach]161360[/attach]

同時今日想搵多套呔,不過算啦……圖中白色係現行2WD buggy頭呔軨,黑色先係原裝~

[attach]161359[/attach]

另外我覺得尾油壓幾容易爛,我估真係認真行要換套好D既啦。

restoration繼續……
作者: jypepe    時間: 2008-4-30 11:20
原裝軨靚好多好多~
作者: AMAT    時間: 2008-4-30 11:28
GOOD~
作者: 龍崗小吳    時間: 2008-4-30 23:14
加油!加油!
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-3 10:00
去埋興記……搵到呢一包……

不過都仲係未有最難搵o既A臂……

PS.其實架車行得走得o既,不過冇件就唔可以跑o者……

作者: smallfaifai    時間: 2008-5-6 10:03
開始打散架車……

可幸金屬件未變型,波箱亦非常完整而且冇掃……

好好condition,會再上照片啦
作者: neb    時間: 2008-5-6 10:18
加油!
加油!
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-7 00:01
拆件進行中……
作者: 光丑猶仗凡    時間: 2008-5-7 00:40
唸住用電變定機變???
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-7 00:45
原帖由 光丑猶仗凡 於 2008-5-7 00:40 發表
唸住用電變定機變???

懷舊車梗係用懷舊o既機變啦....................................
作者: minimini    時間: 2008-5-7 02:02
期待 !!.........

隻殼嘅油會唔會洗咗佢再噴過 ??......
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-7 09:53
原帖由 minimini 於 2008-5-7 02:02 發表
期待 !!.........

隻殼嘅油會唔會洗咗佢再噴過 ??......

會!買晒o野整o架啦……不過公司呢排好鬼忙,我估進度會較慢……同埋我最想搵番套新o既貼紙換左原來o個D,因為開始甩甩地............
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-17 14:56
亦果然如我所願o係Ebay搵到一份……

不過最吹漲係個賣家係香港人,但delivery fee勁貴..........擺明「鑿」..........
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-27 01:34
今晚終於徹底打散晒架車,開始同佢洗白白啦!

個殼D色上得唔係幾好,要再清潔……

[attach]167407[/attach]

不過發現珠差隻大齒有少少掃 ……
希望搵日再出kws睇下有冇機會有啦。

[attach]167408[/attach]

[attach]167409[/attach]

另外有一隻轉向杯好似都歪左少少……

經過一晚o既省省省,金屬件都令番晒啦!

[attach]167410[/attach]

待續……

[attach]167411[/attach]
作者: minimini    時間: 2008-5-27 01:41
are you using the "dot 4 brake fluid" to clean up the shell ??.........
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-27 01:45
原帖由 minimini 於 2008-5-27 01:41 發表
are you using the "dot 4 brake fluid" to clean up the shell ??.........

唔係呀!我係用呢個o既,又竟然work喎!係小弟以前玩gundam的剩餘物資!用過之後唔錯再去買的!
作者: minimini    時間: 2008-5-27 01:46
原帖由 smallfaifai 於 2008-5-27 01:45 發表

唔係呀!我係用呢個o既,又竟然work喎!係小弟以前玩gundam的剩餘物資!用過之後唔錯再去買的!

but.......非常大陣味......
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-27 01:50
原帖由 minimini 於 2008-5-27 01:46 發表

but.......非常大陣味......

比起正宗天拿水,佢唔算太勁啦...........
作者: minimini    時間: 2008-5-27 01:52
洗完都有 d 紅色印........噴番紅色就 ok.......如果想轉色就麻煩 d ..........
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-27 02:03
原帖由 minimini 於 2008-5-27 01:52 發表
洗完都有 d 紅色印........噴番紅色就 ok.......如果想轉色就麻煩 d ..........

我都係諗紅色o者……應該問題唔大既
作者: minimini    時間: 2008-5-27 10:58
原帖由 smallfaifai 於 2008-5-27 01:34 發表
今晚終於徹底打散晒架車,開始同佢洗白白啦!

個殼D色上得唔係幾好,要再清潔……

不過發現珠差隻大齒有少少掃 ……
希望搵日再出kws睇下有冇機會有啦。

另外有一隻轉向杯 ...

Astute 隻珠差牙有 d 似 Avante 嗰隻尾牙......
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-27 14:14
原帖由 minimini 於 2008-5-27 10:58 發表

Astute 隻珠差牙有 d 似 Avante 嗰隻尾牙......

我清潔完佢會帶o係身,拎住對就冇錯啦
作者: ryancmlam    時間: 2008-5-27 22:20
You spent a lot of time .....
作者: smallfaifai    時間: 2008-5-28 09:26
原帖由 ryancmlam 於 2008-5-27 22:20 發表
You spent a lot of time .....

值得o既,香港應該都唔太多會行會走o既ASTUTE啦
作者: Evo5    時間: 2008-5-28 10:00
嘩 !  輝輝........考考考考...........考羨慕你咁鬼得閒......你又考考考......考鬼有Heart............
香港始終有你..............

得唔得閒幫我整埋呀 kekekeeee..............

作者: smallfaifai    時間: 2008-5-28 15:27
原帖由 Evo5 於 2008-5-28 10:00 發表
嘩 !  輝輝........考考考考...........考羨慕你咁鬼得閒......你又考考考......考鬼有Heart............
香港始終有你..............
得唔得閒幫我整埋呀 kekekeeee..............  

唔得閒o架,不過越o黎越鐘意佢!咁要俾心機搞囉!
作者: smallfaifai    時間: 2008-6-3 00:23
今晚o係興記買到佢,份珠差齒係同astute一樣size架!yes!
我衰衰地當買兩隻珠差都OK啦,都係$230!

仲有super astute 齒,size係一樣o既,不過pitch唔同,諗諗點先....
作者: go2usie    時間: 2008-6-3 02:05
估唔到2WD車同4WD車既Parts可以共用~~ 好野!!
作者: go2usie    時間: 2008-6-3 02:07
標題: 回復 36# 的帖子
你又有Astute咩?
係就快D整下佢一齊玩下啦~~
作者: smallfaifai    時間: 2008-6-21 23:52
原來有一隻轉向杯撞歪左,好在終於收到o係ebay bid的parts車,可以開工啦……

呢架野連埋運費都係500蚊港幣度,OK啦……

不日開工!
作者: agentjerry    時間: 2008-6-22 01:00
標題: 回復 41# 的帖子
Wa!!!
The total cost for restoration is
作者: minimini    時間: 2008-6-22 08:54
原帖由 agentjerry 於 2008-6-22 01:00 發表
Wa!!!
The total cost for restoration is

值唔值......視乎你用咩角度睇啦.........

如果淨係諗住個 re-sell price.......投資咁多心機時間金錢梗唔值啦.......

如果真係好喜愛呢部車......會自己 keep 住......做 shelf queen 的話.....我就覺得值嘞.......
作者: smallfaifai    時間: 2008-6-24 20:12
原帖由 minimini 於 2008-6-22 08:54 發表

值唔值......視乎你用咩角度睇啦.........

如果淨係諗住個 re-sell price.......投資咁多心機時間金錢梗唔值啦.......

如果真係好喜愛呢部車......會自己 keep 住......做 shelf queen 的話.....我就覺 ...

我就會想整到架車可以玩!有需要時又可以有得整!~

當然唔係新車就唔會揸盡啦~
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-2 01:32
連架Parts車都打散埋啦!重組行動開波!~
作者: 光丑猶仗凡    時間: 2008-7-2 02:14
原帖由 smallfaifai 於 2008-7-2 01:32 發表

加油arrrrrrrrr
作者: ftbingobingo    時間: 2008-7-2 03:58
See your vintage car in TKO
作者: ll2002    時間: 2008-7-3 18:24
原帖由 smallfaifai 於 2008-7-2 01:32 發表

基本上你可以砌到2部出來la.....1部可以粗玩
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-4 01:24
原帖由 ll2002 於 2008-7-3 18:24 發表

基本上你可以砌到2部出來la.....1部可以粗玩

我都想,不過爭D……部parts車兩隻尾C座都爛左啊……
作者: minimini    時間: 2008-7-4 01:30
原帖由 smallfaifai 於 2008-7-4 01:24 發表

我都想,不過爭D……部parts車兩隻尾C座都爛左啊……

呢個 "膠料自我爆裂問題"......係常見現象.....
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-4 01:55
原帖由 minimini 於 2008-7-4 01:30 發表

呢個 "膠料自我爆裂問題"......係常見現象.....

所以呢架車我一定唔會揸盡……先行白豬!
作者: ll2002    時間: 2008-7-4 18:16
有冇想過換曬upright杯裡面及較位d 730 金屬bearing做Ball Bearing...?? 我記得Total 大約3xPcs
我都計劃緊換曬d 730 金屬bearing. 唔知邊道買平 ......我想買100粒左右....
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-5 01:44
原帖由 ll2002 於 2008-7-4 18:16 發表
有冇想過換曬upright杯裡面及較位d 730 金屬bearing做Ball Bearing...?? 我記得Total 大約3xPcs
我都計劃緊換曬d 730 金屬bearing. 唔知邊道買平 ......我想買100粒左右....

我唔換啦,730我見KWS通常都10蚊粒……如果有方法令佢輕d就好。

星期六全日趕工,睇下起唔起到貨?
作者: minimini    時間: 2008-7-5 01:49
原帖由 ll2002 於 2008-7-4 18:16 發表

咁你有幾多部 Astute ??......要用 100 粒 3x7 bearing 咁多 !?!?!?.......
作者: ll2002    時間: 2008-7-5 23:01
原帖由 minimini 於 2008-7-5 01:49 發表

咁你有幾多部 Astute ??......要用 100 粒 3x7 bearing 咁多 !?!?!?.......

我有三部Astute 一部Super Astute 一部係NIB~~因為覺得Astute好正, 所以買左幾
部作收藏....遲D會帶其中一部去TKO走翻幾轉, 希望可以約到你地一齊去玩la....
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-6 02:19
原帖由 ll2002 於 2008-7-5 23:01 發表

我有三部Astute 一部Super Astute 一部係NIB~~因為覺得Astute好正, 所以買左幾
部作收藏....遲D會帶其中一部去TKO走翻幾轉, 希望可以約到你地一齊去玩la....

呢排D天氣咁,我估我呢個resotoration工程好快搞掂……
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-7 01:46
落雨,惟有開波先..........

今晚進度……

to be continued……
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-8 02:04
又一晚……機械性o既o野搞掂晒啦!

結果天氣太熱+懶,所以用101電變+黑豬就算數……

聽晚黐呔、上埋車呔、搞埋個殼!
作者: move7648    時間: 2008-7-8 12:56
師兄 : 請問有咩黐呔架? 我用AA膠, 好似唔係咁好
作者: minimini    時間: 2008-7-8 12:57
原帖由 smallfaifai 於 2008-7-8 02:04 發表
又一晚……機械性o既o野搞掂晒啦!

結果天氣太熱+懶,所以用101電變+黑豬就算數……

聽晚黐呔、上埋車呔、搞埋個殼!

小暉兄.......係咪用 PS 油噴隻車呤 ??.......會唔會甩油 ??........
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-8 14:34
原帖由 move7648 於 2008-7-8 12:56 發表
師兄 : 請問有咩黐呔架? 我用AA膠, 好似唔係咁好

應該都係,kws有專用膠水賣o既,不過我都係諗住用AA膠咋,不過我會用平價大陸o野,貪佢冇黐得咁實有咩事易救DD……

原帖由 minimini 於 2008-7-8 12:57 發表

小暉兄.......係咪用 PS 油噴隻車呤 ??.......會唔會甩油 ??........

我用番噴硬膠殼(好似叫TS油)的……我估用黑豬跑都唔係太暴力,應該問題唔大o既。

作者: monkichi0210    時間: 2008-7-8 15:31
原帖由 smallfaifai 於 2008-7-8 14:34 發表

應該都係,kws有專用膠水賣o既,不過我都係諗住用AA膠咋,不過我會用平價大陸o野,貪佢冇黐得咁實有咩事易救DD……

我用番噴硬膠殼(好似叫TS油)的……我估用黑豬跑都唔係太暴力,應該問題唔大o既。

其實車軨果隻料......噴PS定TS都一樣會甩色..........
有D人索性用染料染先唔甩........

作者: byron.C    時間: 2008-7-8 15:37
噴灰底 or 磨沙佢得唔得呀!

幾時有隻殼睇睇?
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-8 17:43
原帖由 monkichi0210 於 2008-7-8 15:31 發表

其實車軨果隻料......噴PS定TS都一樣會甩色..........
有D人索性用染料染先唔甩........

可唔可以詳細少少講下個做法?thanks!
作者: ryancmlam    時間: 2008-7-8 22:36
原帖由 smallfaifai 於 2008-7-8 17:43 發表

可唔可以詳細少少講下個做法?thanks!

1. Go to buy the dye (for cloth)
2. Mix the dye with water in a tank
3. Put the wheel sets in for several hours
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-9 02:07
原帖由 ryancmlam 於 2008-7-8 22:36 發表

1. Go to buy the dye (for cloth)
2. Mix the dye with water in a tank
3. Put the wheel sets in for several hours

Thanks a lot!~~

下set呔我會試下先~
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-9 02:09
完成!

連貼紙都用新o既,大家又覺得點?
作者: ken2kcp    時間: 2008-7-9 02:13
好令呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: 光丑猶仗凡    時間: 2008-7-9 02:15
型!!!!
新車一樣
作者: minimini    時間: 2008-7-9 02:16
wow......堅揪 !!.......
作者: Sin    時間: 2008-7-9 02:20
AWESOME (as stated on the wing)!!
作者: amadeus3408    時間: 2008-7-9 05:49
好車與好的返新技術,一個字形容--讚!
作者: beat    時間: 2008-7-9 08:34
標題: 回復 67# 的帖子
very nice and very posion ar.. small faifai
作者: boogie    時間: 2008-7-9 10:53
Samll Fai, it is excellence!!!!!!!! hope to see it run in TKO
作者: smallfaifai    時間: 2008-7-9 11:18
原帖由 boogie 於 2008-7-9 10:53 發表
Samll Fai, it is excellence!!!!!!!! hope to see it run in TKO

如果星期日唔落雨去到我就會帶啦!
作者: monkichi0210    時間: 2008-7-9 17:10
原帖由 ryancmlam 於 2008-7-8 22:36 發表

thx brother ryan.......
brother smallfaifai,正如brother ryan講一樣........而最多人用的一個牌子係大龍染料.........
作者: li5115    時間: 2008-7-9 17:21
恭喜!恭喜!
作者: 800mah    時間: 2008-7-9 21:03
原帖由 monkichi0210 於 2008-7-9 17:10 發表

thx brother ryan.......
brother smallfaifai,正如brother ryan講一樣........而最多人用的一個牌子係大龍染料.........

邊度買到呢 d 染料? thx~
作者: monkichi0210    時間: 2008-7-10 01:24
原帖由 800mah 於 2008-7-9 21:03 發表

邊度買到呢 d 染料? thx~

之前見過中南果類有好多美術用品的舖頭有.........而家就唔sure.......
染嘅時候要十二分小心......d染料掂咩染咩......小心屋企個浴缸中招........中咗洗唔甩......
作者: ryancmlam    時間: 2008-7-10 08:33
原帖由 monkichi0210 於 2008-7-10 01:24 發表

之前見過中南果類有好多美術用品的舖頭有.........而家就唔sure.......
染嘅時候要十二分小心......d染料掂咩染咩......小心屋企個浴缸中招........中咗洗唔甩......

In addition, pls wear black cloths.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2