RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 你地認為部車行...頭差速,頭單向,頭直軸,...?? [打印本頁]

作者: 123    時間: 2008-3-25 23:00
標題: 你地認為部車行...頭差速,頭單向,頭直軸,...??
你地認為部車行...頭差速,頭單向,頭直軸,邊樣最好跑...容易跑呢...?

作者: Molala2    時間: 2008-3-26 01:49
.頭直係最易跑
講好跑就要睇你跑咩場
作者: WallaceNg    時間: 2008-3-26 02:39
頭單個尾大甩啦,頭直又好似唔多好轉彎咁
作者: 由miniz-RRR    時間: 2008-3-28 22:41
其實呢D係好个人感覺旣!
我比較鍾意頭差速,
入彎可以比住油,
出彎可以早啲比油。
作者: Nicvic    時間: 2008-3-29 03:15
易跑就头直,不过我跑头差,睇个人操车手法,头单我就跑唔掂了(唔习惯入弯提早收油,唔习惯唔踩break,亦唔觉好转弯,可能我反应迟钝 )!
作者: test09    時間: 2008-3-31 03:26
頭單真係要高手先玩到 ,你想像一下F1賽車沒break 真係可以好大獲
我用差速
作者: ukyo    時間: 2008-4-10 02:09
你的問題係~你地認為部車行...頭差速,頭單向,頭直軸,邊樣最好跑...容易跑呢~但睇你個投票結果好似係~用邊個係最好跑 .....錯晒..

頭直軸一定係最易..比大油比呔拉著入..可以好狼死...係彎射人輕而易舉..

頭差都易,因可用吾同度數油做出吾同情況同依個人習慣,架車set得o岩,用o岩呔d彎都好易

頭單係最難,係最快入彎,因吾可比brack,比好細呔用油門控制角度入彎,個頭係搶著行,一比brack同油門控制出錯即白鴿轉,攪到因快得慢,

作者: mouse    時間: 2008-4-10 18:10
我架V1S3用頭單都無問題,只要brake唔好較咁死就無可以。
跑細場有頭單比較靈活。
同理跑場都好小會用brake,通常都只有意外救車時,先會落brake.
作者: NANA    時間: 2008-4-30 18:00
頭單向sure!!
作者: Ian    時間: 2008-5-10 08:28
本人極鍾意用頭單,可能睇得多頭文字D,一入灣就打橫鎵車,再大大擔油禁落去!不會太慢,仲會好好玩!不如你都試下係ACO咁玩啦!飛街唔知啦!
作者: chrishkyung    時間: 2008-5-10 15:10
Ian Brother

Have u tried to use solid one way in ACO?  If tired, what is difference from others?
作者: davidliu    時間: 2008-5-18 21:37
我覺得頭單好D
作者: lunnchaz    時間: 2008-6-6 15:28
頭差速..火箭飛呀
作者: lam8661    時間: 2008-7-4 02:44
用頭單向 Good
作者: 白色巨塔    時間: 2008-9-5 21:22
原帖由 由miniz-RRR 於 2008-3-28 22:41 發表
其實呢D係好个人感覺旣!
我比較鍾意頭差速,
入彎可以比住油,
出彎可以早啲比油。

Agree!
作者: chungtsai    時間: 2008-10-1 00:24
其實大家係投票前,有冇親身測試過上述三種?
作者: fire317    時間: 2008-12-14 16:51
用頭單, 快
作者: bboy    時間: 2008-12-25 18:59
I have used both 頭差速  and 頭單向.

I like 頭差速 because I can brake ....  
作者: wingwingday    時間: 2009-1-6 11:58
頭直入彎同出彎都快!!
作者: no.1chio    時間: 2009-1-10 00:25
標題: 用直軸
我跑PYC會用頭直軸
作者: RE71    時間: 2009-1-22 12:01
我 do 覺得頭單好D.
作者: ykyzyk    時間: 2009-1-23 17:03
头直还没试过  呵呵
作者: MNP    時間: 2009-3-21 11:02
試過上述三種, 個人應為頭差速比較容易控制. 但係都要睇大細場地
作者: cw1125    時間: 2009-4-23 17:53
頭差速
作者: novafans    時間: 2009-4-24 12:41
我玩過頭單同頭差,覺得頭差比較易控制,適應咗賽道可以去盡啲,但有時彎道好似會呆一呆,爽快程度及頭單,走線位亦完全唔同,但當你慣咗就會鐘意,係毒藥,最重要係切勿醉酒駕駛,否則必定極速上網(直路尾的鐵絲網)
作者: benz-clk    時間: 2009-7-28 23:39
最愛用頭單
作者: no.1chio    時間: 2009-7-29 00:03
我都鐘意用頭直軸!
作者: kof2002_02    時間: 2009-7-29 01:31
其實呢D係好个人感覺旣!用頭單向OK,
作者: RCANDY    時間: 2009-7-29 13:39
decided on the track size and layout
作者: leehoupin    時間: 2009-7-29 18:06
Agree but also in most racing in Euro and State driver mostly choose diff.
作者: bcr2000    時間: 2010-3-10 09:41
32# leehoupin
我係一個直路狂 , 灣路亡嘅車手.
其實操控模型車 , 最緊要係自己的指位操控
及適當的比油及適當的收油 . 至於3 種性能 ,
都系事乎場地的環境 .
作者: cold    時間: 2010-3-11 00:15
頭直真係好易控,相比之下頭單要求技術高D
作者: dick3177    時間: 2010-4-14 02:06
我都覺得頭單好D

作者: rrsss    時間: 2010-4-14 02:28
3樣都玩過、5.5t以下跑場一定頭直、收break最直最應、彎最準、易操控
作者: GQ10    時間: 2010-4-16 13:18
我覺得三樣都好,最重要係看當時塲地Trackion才決定.好似係ACO, 我Final通常用頭單,因為Final時地面已經好咬,用頭直可能無咁好入灣,頭單應該會快少少. 初賽我多會用頭直,一定唔怕車尾走. 無太陽地面中性Trackion 頭差最平均.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2