RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 高溫時有問題.... [打印本頁]

作者: popowong    時間: 2006-4-10 17:18
標題: 高溫時有問題....
當引擎溫度高時, 怠速會上上下下咁... 好似一下下咁比油...
係咩問題呢? 點解決?
thx
作者: 小斯    時間: 2006-4-10 17:27
我林要加以抗爆劑會好d
模型唔知有無,真車就有
作者: coronafans    時間: 2006-4-10 17:41
點為之高?
作者: Evo5    時間: 2006-4-10 17:47
u need to reduce the speed, put more fuel in, If u carry on run on high temp, then your engine will break...... no such a 抗爆劑 for model, forget about it ~ !
作者: 小斯    時間: 2006-4-10 17:52
原帖由 Evo5 於 2006-4-10 17:47 發表
u need to reduce the speed, put more fuel in, If u carry on run on high temp, then your engine will break...... no such a 抗爆劑 for model, forget about it ~ !

Wakakaka
亂up生草藥....
我以為d油太熱,早左爆tim
haha~
作者: popowong    時間: 2006-4-10 18:12
我無測溫計... 係熱到似煮公仔面掂到個煲咁... 熄左火部偈就好似水滾咁, blue blue 聲=.="
我供油又好穩, 管到冇泡泡... 油缸多d油會好d?
作者: WTO    時間: 2006-4-10 18:18
買温度計啦.
作者: osb36    時間: 2006-4-10 19:38
[quote]原帖由 Evo5 於 2006-4-10 17:47 發表
u need to reduce the speed, put more fuel in, If u carry on run on high temp, then your engine will break......

樓上仁兄提供是正確方法, 你用多少 % 的油, 是什麽偈, 可能是油的度數唔啱, 我也試過, 最好跟明書.
作者: popowong    時間: 2006-4-10 19:41
原帖由 osb36 於 2006-4-10 19:38 發表
[quote]原帖由 Evo5 於 2006-4-10 17:47 發表
u need to reduce the speed, put more fuel in, If u carry on run on high temp, then your engine will break......

樓上仁兄提供是正確方法, 你用多 ...

25% 原裝沙豬X偈
作者: osb36    時間: 2006-4-10 20:32
試用20% 油, 我上次換油之後, 溫度回復正常, 可修細油針, 增加車速, 1liter20%油大約$70-$80 元, 但如樓上建議, 溫度計是必需的! 如果損毀 c 桶和傘的話, 換過新的要$500. 我也是用沙豬25級的, 但有個車友他的沙豬維持在150度以上也沒有問題, 仲快到飛起, 維持100-120度是廠方提供, 亦是比較安全的建議.
作者: popowong    時間: 2006-4-10 22:23
下次買個20%試下先
作者: osb36    時間: 2006-4-10 22:26
換油後記住教快慢計.
作者: popowong    時間: 2006-4-11 00:34
原帖由 osb36 於 2006-4-10 22:26 發表
換油後記住教快慢計.

係咪即係怠速個枝針....
作者: osb36    時間: 2006-4-11 01:16
直同橫針。
作者: popowong    時間: 2006-4-11 10:01
解決左... 我發現原來個問題係, 我去到就黎冇油既時候唔夠油壓... 我推斷原因係.. 油缸底過引擎, 容量大, 油喉長, 形成唔夠力推油上去, 影響左個供油量, 好似較細油計咁情況...
作者: osb36    時間: 2006-4-12 00:57
唔記得話你知, cut 短油喉添!
作者: samuel047    時間: 2006-4-12 01:56
我覺得不如打散哂個化油器清洗下佢,打散之前就記低D大針同細針寄位置先。
作者: osb36    時間: 2006-4-12 22:01
橫掂都係, 洗埋 engine, 好好多

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2