RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TLT 慢爬計劃 [打印本頁]

作者: ray34567540    時間: 2007-7-5 01:07
標題: TLT 慢爬計劃
經常見有網友問一些問題.....

TLT係咪真係唔爬得?
如果想改到爬得, 要改啲乜?
點樣可以拉長wheel base?
支狗骨唔夠長, 點搞?

小弟最近搞左部慢爬版TLT, 現在差不多完成了, 現分享一些制作過程, 希望可以引發大家改裝TLT既興趣.

Step 1.
最初由兩檐開始, 由於玩爬, 所以必需將差快鎖上.
換上金屬C HUB, 避免爆C HUB既情況出現.
作者: ray34567540    時間: 2007-7-5 01:15
Step 2.
為求降底重心, 放棄TLT原有波箱, 搵左個Associated B3 buggy波箱代替
由於需要拉長輪距, 放棄原有狗骨, 改左Revo傳動.
作者: ray34567540    時間: 2007-7-5 01:19
Step 3.
由於波箱唔同左, 所以順手換埋個車架.
初步構思, 用平價鋁料, 消費$20....(有找)

作者: ray34567540    時間: 2007-7-5 01:23
Step 4.
車架設計較為窄身, 由於想將波箱傳動位置放係中間, 摩打將會有一半係凸出黎既.

下一步會開始著手固定波箱, 拉杆, 避震等等
作者: orange00    時間: 2007-7-5 01:28

登錄/註冊後可看大圖

23T RZ?
作者: ray34567540    時間: 2007-7-5 01:33
原帖由 orange00 於 2007-7-5 01:28 發表

23T RZ?

嘿..因為手上未有合適摩打, 羅上手裝上去試位姐, 遲下會換番個岩洗既比佢.
作者: ray34567540    時間: 2007-7-5 01:40
Step 5.
車架大致上組織完成, 輪距14", 比起原裝車長了很多
作者: 宏    時間: 2007-7-5 06:07
原帖由 ray34567540 於 2007-7-5 01:19 發表
Step 3.
由於波箱唔同左, 所以手換埋個車架.
初步構思, 用平價鋁料, 消費$20....(有找)

捉錯字!不是須,是順!

樓主的確好有心機
快手完成佢,同我部Hummer在元洲仔決戰

作者: invisibleman    時間: 2007-7-5 09:07
咁改法 部野都不再係tlt
作者: vr2xvh    時間: 2007-7-5 09:30
原帖由 ray34567540 於 2007-7-5 01:07 發表
經常見有網友問一些問題.....

TLT係咪真係唔爬得?
如果想改到爬得, 要改啲乜?
點樣可以拉長wheel base?
支狗骨唔夠長, 點搞?

小弟最近搞左部慢爬版TLT, 現在差不多完成了, 現分享一些制作過程,  ...

想問下連住金屬C座(用黎駁拉杆)果舊野邊度買到?
作者: ray34567540    時間: 2007-7-5 10:59
原帖由 vr2xvh 於 2007-7-5 09:30 發表

想問下連住金屬C座(用黎駁拉杆)果舊野邊度買到?

果個mount係泰國貨, 之前同幾位網友團購的,
不知道現在還有無貨. 可以試試幫你問問吧!
作者: smallfaifai    時間: 2007-7-5 12:13
原帖由 invisibleman 於 2007-7-5 09:07 發表
咁改法 部野都不再係tlt

或者可以話係一架DIY 慢爬,內有TLT parts……
作者: vr2xvh    時間: 2007-7-5 16:23
原帖由 ray34567540 於 2007-7-5 10:59 發表

果個mount係泰國貨, 之前同幾位網友團購的,
不知道現在還有無貨. 可以試試幫你問問吧!

好, 麻煩問問!
作者: ray34567540    時間: 2007-7-7 12:51
原帖由 vr2xvh 於 2007-7-5 16:23 發表

好, 麻煩問問!

Please check your PM!
作者: ray34567540    時間: 2007-7-7 12:53
Step 6.
頭尾Servo板完成, 車架主要拉杆完成
作者: Ooo盛ooO    時間: 2007-7-7 17:01
點解要叫做慢爬
好強既DIY呀
作者: SPAWN    時間: 2007-7-7 23:57
原帖由 Ooo盛ooO 於 2007-7-7 17:01 發表
點解要叫做慢爬
好強既DIY呀

唔慢就唔係爬la!
作者: tt01    時間: 2007-7-8 11:53
原帖由 SPAWN 於 2007-7-7 23:57 發表

唔慢就唔係爬la!

快跑慢爬
作者: ray34567540    時間: 2007-7-17 23:24
Step. 7
Damper位已開好,車架頭尾多餘部份亦修番靚仔

轉向部件及電子野未安裝, 拉杆需試車後進一步強化
作者: ray34567540    時間: 2007-7-17 23:28
Step 8.
1. 安裝殼柱
2. 完成加強車架八支主要拉杆.
作者: ray34567540    時間: 2007-7-17 23:32
Step. 9
裝番個車殼, 功能測試...
作者: alexppo2002    時間: 2007-7-24 12:01
標題: 回復 #21 ray34567540 的帖子
wow 毒到冇朋友呀!!!
作者: 大力神    時間: 2007-7-24 16:04
原帖由 alexppo2002 於 2007-7-24 12:01 發表
wow 毒到冇朋友呀!!!

所以我已經同佢地絕交
作者: bigben    時間: 2007-7-24 23:42
oh.... wonderful !!!
but none of the parts is TLT, even the shell..............
your TLT can be reassemblied and sell to other....
作者: ray34567540    時間: 2007-7-27 19:37
原帖由 bigben 於 2007-7-24 23:42 發表
but none of the parts is TLT, even the shell..............
your TLT can be reassemblied and sell to other....

都唔可以話佢唔係TLT既, 至少頭尾車軸, 轉向杯. 呔尺都仲用緊原裝.....
作者: orange00    時間: 2007-7-28 00:33
原帖由 ray34567540 於 2007-7-27 19:37 發表

都唔可以話佢唔係TLT既, 至少頭尾車軸, 轉向杯. 呔尺都仲用緊原裝.....

仲有servo板, servo mount呢.....
作者: orange00    時間: 2007-7-28 00:40
原帖由 bigben 於 2007-7-24 23:42 發表

其實TLT同CLOD BUSTER都係星星一個設計或者市場失誤. 因為最多人玩又玩得最耐都可以話係CRAWLER果班人.
需然HPI 出咗WHEELIE KING有大致相同既設計. 但係價錢問題, 始終無法流行.

仲有....無咗兩擔既TLT....我真係唔知可以賣到幾多錢
作者: Sazabi    時間: 2007-8-1 11:32
標題: 回復 #27 orange00 的帖子
tlt及clod buster都係適合初學者(低消費及組裝容易),另外是diy份子,因為可以套取零件 及改裝

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2