RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 三和电变 [打印本頁]

作者: alex035    時間: 2015-7-26 03:45
標題: 三和电变
各位师兄你们好,最近小弟现在用的控系三和M12S想买三和果只竞速电变,想听一下你地的意见和使用心徳。

作者: chiuxxc    時間: 2015-7-26 10:54
個人意見是三和電變比較冷門少人用,在設定上要自己摩索若然想多些資料都是用好盈的v3.1穩陣,但又如果樓主己經有v3.1那麼買個3和來研究一番都ok嘅
作者: 魚痴魚醉    時間: 2015-7-26 11:15
除了setup有点麻煩外,其它都很好用
作者: kkchung    時間: 2015-7-26 14:25

玩 4.5T 這類我覺得線性感不錯,如玩 13.5T 這類高 T 數馬達開 Booster 較軟。調整用在 M12s 有 ssl 也很方面,只有 Model 1至4 先要看電變燈號先行調整,其他可在 M12s 內直接調整。如果我自己選未必會選這電變。
作者: 3888    時間: 2015-7-26 17:38
我都有個電變加接收這款,好處係慳位和可以在遙控器直接較turbo。如果買了記得開番mode4去enable至可以在遙控器直接較到turbo,在這裡都要多謝"KK師兄"佢有一編網誌有教。
作者: kkchung    時間: 2015-7-26 18:41

補充一些資料:其實 Model 4 只是單純用來是否開升壓功能。而要連上 SSL 要把電變從 ch2 轉插去 SSL 位 及 按你所用支援 SSL 三遙控款式而調整。而有時見到電變也插對及遙控也設定對也連不上。多是不知道電變插了 SSL 後按鍵會變成開關電變 SSL 功能而不是改 Mode 而出錯關掉了電變 SSL 而不知道。這時其實可看燈號是什麼情況。
作者: alex035    時間: 2015-7-26 22:01
甘请KK师兄我想问一下三和这个电变和ORCA的电变对比边个好啊。
作者: kkchung    時間: 2015-7-26 22:06
alex035 發表於 2015-7-26 22:01
甘请KK师兄我想问一下三和这个电变和ORCA的电变对比边个好啊。

ORCA VX3 完全沒接觸過不太清楚。
作者: alex035    時間: 2015-7-26 23:03
3888 發表於 2015-7-26 17:38
我都有個電變加接收這款,好處係慳位和可以在遙控器直接較turbo。如果買了記得開番mode4去enable至可以在遙 ...

师兄你用的接收加电变吾系漂移车用的吗,竞速车都可以用吗。
作者: AC    時間: 2015-7-27 00:42

買D新嘢啦, 用得M12S重買舊款

http://www.airtronics.net/index.php/receivers/2-4ghz-surface-receivers/airtronics-sv-plus-zero-esc-rx-combo-ssl-tech.html

作者: kkchung    時間: 2015-7-27 00:58
AC 發表於 2015-7-27 00:42

這款內置 RX-472 接收板本 Zero 系電變放在車裡真的很方便。功能上和獨立 Zero 應沒有大變,SSL 便獨立了一開關。
作者: alex035    時間: 2015-7-27 01:02
kkchung 發表於 2015-7-27 00:58
這款內置 RX-472 接收板本 Zero 系電變放在車裡真的很方便。功能上和獨立 Zero 應沒有大變,SSL 便獨立了 ...

多谢晒各位师兄的指点啊
作者: alex035    時間: 2015-7-27 01:04
AC 發表於 2015-7-27 00:42

多谢,师兄你的电调资料啊
作者: 3888    時間: 2015-7-27 10:41
師兄三和新出有三款連接收電變,zero係比一般街車用,type D應該係比漂移車用。
作者: alex035    時間: 2015-7-27 11:20
3888 發表於 2015-7-27 10:41
師兄三和新出有三款連接收電變,zero係比一般街車用,type D應該係比漂移車用。 ...

甘漂移车的电调和街车电调有乜吾同啊
作者: 3888    時間: 2015-7-27 12:49
這個問題答不到你,因為未用過type D,我只有zero。
作者: alex035    時間: 2015-7-27 17:05
3888 發表於 2015-7-27 12:49
這個問題答不到你,因為未用過type D,我只有zero。

甘你用过ZERO觉得点啊,除左方便还有什么好啊。

作者: 3888    時間: 2015-7-27 19:09
師兄我只用過好盈同三和電變,如果要比較個人感覺好盈電變操控會好D,而三和電變好處真係好方便只要停低架車所有Boost, Turbo, Brake都可以在遙控器直接調較。
作者: 回答    時間: 2015-7-27 19:41
hobbyking $780 now
作者: 3888    時間: 2015-7-27 20:43
師兄,這價錢是上一代不包含接收電變,如果買記得只可同472和482接收一起用,因為這兩款接受是有support SSL功能。
作者: 回答    時間: 2015-7-27 21:02
知道師兄,我已經有2隻vortex zero 用在472上了,很方便呢!

作者: yin@hk    時間: 2015-7-28 22:10
而家有邊D摩打係有埋溫度sensor架?thx
作者: 回答    時間: 2015-7-28 22:25
my trackstar 4.5T has it. it shows temperature in my m12 using with vortex zero esc
作者: cc4321    時間: 2015-7-29 08:13
係三和自家產品定貼牌
作者: yin@hk    時間: 2015-7-29 11:01
回答 發表於 2015-7-28 22:25
my trackstar 4.5T has it. it shows temperature in my m12 using with vortex zero esc

唔知師兄仲有無試過其他牌子摩打有呢,thx

作者: winrunner    時間: 2015-7-29 11:09
HW V10 ok
作者: 回答    時間: 2015-7-29 11:51
三和esc也不錯,行到100度,支m12不斷 beep, warn我。不錯的 feature
作者: 3888    時間: 2015-7-29 15:56
師兄我就用SP摩打,不過我估隻摩打應該不支援温度signal,所以顯示不到温度出來。
作者: yin@hk    時間: 2015-7-31 10:32

我買左SV-PLUS ZERO等得閒去試車
作者: williamau    時間: 2015-7-31 17:46
my lrp x12 17.5t , x20 6.5t have temp sensor
作者: otaku521    時間: 2015-7-31 20:22
c hing - where did u buy the SV-Plus Zero?
作者: yin@hk    時間: 2015-7-31 21:47
RC-mart有,不過我買果時得返兩隻
作者: otaku521    時間: 2015-7-31 22:11
Already sold... This is why I was asking
作者: alex035    時間: 2015-8-1 00:16
我都终于比我稳到带472接收的那个SV-plus zero啦
作者: alex035    時間: 2015-8-1 00:17
但系我现在重系未识set只电调
作者: yin@hk    時間: 2015-8-1 11:05
alex035 發表於 2015-8-1 00:17
但系我现在重系未识set只电调

set咩先?

作者: kakai    時間: 2015-8-1 13:03
師兄SV-PLUS ZERO 邊度買???
作者: alex035    時間: 2015-8-1 15:38
kakai 發表於 2015-8-1 13:03
師兄SV-PLUS ZERO 邊度買???

我在伟高睇过无,终于比我在淘宝见到有,我这只都系1001只
作者: alex035    時間: 2015-8-1 15:40
yin@hk 發表於 2015-8-1 11:05
set咩先?

我现在连只电调的头4项都重未识SET啊,求教程。
作者: kakai    時間: 2015-8-1 15:41
堅嘢?

作者: kakai    時間: 2015-8-1 15:42
呢款係咪暫時最新,最勁?

作者: yin@hk    時間: 2015-8-1 16:33
alex035 發表於 2015-8-1 15:40
我现在连只电调的头4项都重未识SET啊,求教程。

你係未開左SSL?我係非SSL果時set頭4個mode既

作者: 3888    時間: 2015-8-1 17:54
師兄,無記錯我就先set控,再轉SSL jumper,再set中位,再開第四mode。不過開第四mode要在電變一吓吓撳係最麻煩!
作者: yin@hk    時間: 2015-8-2 15:07
岩岩係天水圍試完車,基本上無咩野set,玩落都唔錯,只係天水圍直路太短試唔到turbo有幾勁
作者: alex035    時間: 2015-8-2 17:30
3888 發表於 2015-8-1 17:54
師兄,無記錯我就先set控,再轉SSL jumper,再set中位,再開第四mode。不過開第四mode要在電變一吓吓撳係最 ...

我现在系头四项系咩颜色灯仔识别和选下一项系点选我未搞清楚,请师兄指点
作者: yin@hk    時間: 2015-8-2 20:17
說明書有教呀,我都係跟住做
作者: alex035    時間: 2015-8-2 23:53
yin@hk 發表於 2015-8-2 20:17
說明書有教呀,我都係跟住做

师兄,我现在电调全部都set好晒了,但吾知点先可以在控上面有code aux1和code aux2显示出来,我用的控系M12S
作者: 3888    時間: 2015-8-3 08:19
M12S應該跟說明書做都好易,因為說明書係用M12做例。我用MT-4S就有小小不同。
作者: alex035    時間: 2015-8-3 10:47
3888 發表於 2015-8-3 08:19
M12S應該跟說明書做都好易,因為說明書係用M12做例。我用MT-4S就有小小不同。 ...

我就系吾知点解跟住做都吾得
作者: alex035    時間: 2015-8-3 14:49
现在搞掂晒了
作者: yin@hk    時間: 2015-8-3 17:19
alex035 發表於 2015-8-3 14:49
现在搞掂晒了

果8項野除左頭2項之外其他我都未明係要點set

作者: kamwai    時間: 2015-8-3 17:45
想問問mt4用.可唔可以睇温度同調較?
作者: yin@hk    時間: 2015-8-3 17:50
kamwai 發表於 2015-8-3 17:45
想問問mt4用.可唔可以睇温度同調較?

MT4s先支援SSL,MT4就只可以睇溫度/轉數

作者: 3888    時間: 2015-8-3 18:20
師兄,set唔
作者: 3888    時間: 2015-8-3 18:22
Sorry打錯野。
作者: 3888    時間: 2015-8-3 18:28
師兄,MT4 不能在遙控器set到turbo,boost,brake如果買回來都無嘜用。
作者: 3888    時間: 2015-8-3 18:47
yin師兄,mode10至12至緊要是用來較車速,mode10較boost 0至100越高越快,mode11較Turbo 0至20越高越快,mode12較power 0至100越高越快開boost,說明書寫低T摩打唔好開高過40,師兄我大約知咁多如果有錯請更正。
作者: yin@hk    時間: 2015-8-3 18:53
mode11如果大過20會點架?thx
作者: yin@hk    時間: 2015-8-3 18:58
另外我懷疑full brake係數值越大brake force越細,即係0=100%,100=0%
作者: 3888    時間: 2015-8-3 20:33
我試過boost用同一個數值,試turbo只會在0至20有反應,過了20就無反應。說明書都是咁講brake 0=100%。
作者: yin@hk    時間: 2015-8-4 23:46

睇黎要將D資料整理下先,可能仲有其他人仲未識點SET頭果4項野
作者: 3888    時間: 2015-8-5 09:31
好的師兄你整理完就send出來教吓大家。不過唔明點解mode4“三和”原廠要disabled咗佢,這個mode4咁緊要開又咁麻煩真係唔明!
作者: fbs    時間: 2015-9-3 22:10
大家可吾可以吾好再叫電變嘅turbo或boost做升壓得吾得?其實係改變馬達嘅timming.叫升壓會令好多新玩或冇讀過electronic嘅人以為真係將電壓升高。只有1S電變真係將比接收同servo嘅電壓升高,吾係接收,servo 同transponder都吾夠電壓。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2