RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手買車 [打印本頁]

作者: D80FANS    時間: 2015-5-22 10:04
標題: 新手買車
請問下各位如平平地買車仔玩下,TT01同TT02邊個好dd,我見TT02有幾個型號,邊個比較好?
本人有部古董ta03f,仲有冇得玩下?
作者: RCandylau    時間: 2015-5-22 12:29
http://www.rcmart.com/3racing-sa ... html?cPath=420_1417
作者: RCandylau    時間: 2015-5-22 12:30
dont buy TT01同TT02
作者: 965    時間: 2015-5-22 13:58

Tamiya d bodies 實在係靚, 五六百蚊有堤有感無制 ESC 同兩條中軸, 加多一百幾十買油㱘同 bearings, 平平地二百零蚊買隻 13.5T motor, 百零蚊 servo .... 夠普通玩架啦 ...

雖然未必好好 race, 但象真,覩仔, 又容易砌, D  Ferrari bodies 好鬼得!!  Rally 版都吾錯!
作者: D80FANS    時間: 2015-5-22 17:46
Ching推介部3Racing好似唔錯, 原裝都有金屬料, 謝謝
作者: Tam    時間: 2015-5-22 18:59
飛街tt02, 認真入車場玩車,最起碼 3 racing xi sport.  
作者: Tam    時間: 2015-5-22 19:08
再好d top s4, 3 racing ultimate
作者: edmundkevin    時間: 2015-5-22 19:39
有朋友教吓就現好D既車,自己攪都係TT02開始先好D。太多野set對新手未必是好事。
作者: Kenneth3903    時間: 2015-5-22 23:20
我之前都係玩TT02, 玩左幾次之後,入場試玩馬上換了XiSport
作者: D80FANS    時間: 2015-5-23 10:16
咁即係xisport夠玩啦,因我都想試下入場玩
作者: ivan仔    時間: 2015-5-23 10:25
D80FANS 發表於 2015-5-22 17:46
Ching推介部3Racing好似唔錯, 原裝都有金屬料, 謝謝

原裝有咩金屬料?

作者: D80FANS    時間: 2015-5-23 10:54

http://www.rcmart.com/3racing-ki ... uring-p-58722.html.  
如果入場,會唔會直上這部? 我覺得Xi sport改完可能仲貴因我知我一定受唔住引誘會改的

作者: ho8218    時間: 2015-5-23 11:30
樓主唔果受唔住引誘會改,不如一步到位買架高級車玩,何況你都考慮入場玩。
作者: Kenneth3903    時間: 2015-5-23 12:26
明知有要求更係一步到位,ultimate 等高級車啦
作者: Tam    時間: 2015-5-24 21:54
如買sport,  應該須要改彈工,加anti roll bar. 已經夠玩,唔好花錢改,玩熟再換車
作者: yuenchitat    時間: 2015-5-25 09:41
電子野買好D,車就遲早都會換
作者: cc4321    時間: 2015-5-25 10:48
XIS唔錯,如上面師兄咁講換彈弓同加防傾桿就OK,玩到咁上下先換車,依家咁多廠出車車款又轉得快,咁快一步到位,買唔夠幾日又有新車出你就後悔,除非你有部好中意好中意車,否則唔好太急
作者: ivan仔    時間: 2015-5-25 22:33
cc4321 發表於 2015-5-25 10:48
XIS唔錯,如上面師兄咁講換彈弓同加防傾桿就OK,玩到咁上下先換車,依家咁多廠出車車款又轉得快,咁快一步到位, ...

唔會幾日就出新車的, 我就唔見幾日出一架,
現在可以買架平野玩, 改小小基本野好啦, 唔好中改同大改花太多錢真係不如一次買架改晒,

現在先2015年年中, 最快都要11月先有可能有新車出, 現在買架唔洗煩一下改晒的車架都唔會唔底玩, 正常零件多數兩年內可買到,

TRF419, 偉記大把零件, 你爛咩佢差唔多都有晒,
HW V2.1 120A RC媽賣最平,
魔打HW V10 笨的13.5T
雹同差機就睇自己點買啦, 平電用平差機
Apower 夠平$1XX有交易, 消化餅食粥有特價 5200mah $2XX
差機平平地用 B6AC V2或SKYRC 雙差都可以
控, MT4S, SERVO 1251,

作者: erikism    時間: 2015-5-25 22:44
電唔見議買Apower....雖然係平, 但係好一般....
可以上淘寶買獅子電, 平得來算幾好....
作者: D80FANS    時間: 2015-5-26 09:27
計完個價都係買xisport好d
作者: otaku521    時間: 2015-5-26 11:37
agreed with buying better electronics first as these can be re-used again in new chassis...
Chassis... I agreed that TT-0x series are steet / parking lot bashers - for track cars XI Sport is a good start
作者: ckcgary    時間: 2015-5-26 11:56
D80FANS 發表於 2015-5-26 09:27

想入場玩就完全唔使諗 TT 系列啦,除 XI Sport 外,可以睇下 Spec S2........

作者: katattony    時間: 2015-5-26 17:51
我都係由TT02 轉XI sport , 超值之選!
作者: secondlok    時間: 2015-5-27 04:03
我都想買xi sport,原裝已經夠玩?平平地有乜電變麽打介紹?
作者: katattony    時間: 2015-5-27 08:36
Toro ts120 (鋁壳)電變 + 編程咭 + 好盈酷跑10.5T 或 13.5T 摩打(有感),加埋都係$9××左右,底買過淨係過千蚊嘅電變!
作者: ivan仔    時間: 2015-5-27 18:35
secondlok 發表於 2015-5-27 04:03
我都想買xi sport,原裝已經夠玩?平平地有乜電變麽打介紹?

HW V2.1 120A ($5XX) , V10 笨的 13.5T ($4XX)
作者: kmt    時間: 2015-5-29 13:49
RCandylau 發表於 2015-5-22 12:30
dont buy TT01同TT02

+ 1
玩tt02, 最多happy 1,2個月
好快就會換車.  再講tt02, 撞得多,
套轉向點再買metal / plastic parts都會鬆,
收得緊, servo都唔夠力推, 唔鬆唔緊,
行行吓成套前擔可以散晒, 就住嚟行,
極之無癮.

都喺諗過部啦, 日系low-end車 = 賓賓車, 算把數啦.

作者: kmt    時間: 2015-5-29 13:59
D80FANS 發表於 2015-5-26 09:27

xi sport 已經包晒全車bearing.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2