RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 6V/7.2V/8.4V,有感已發 [打印本頁]

作者: LL730    時間: 2015-3-4 20:36
標題: 6V/7.2V/8.4V,有感已發
有時好懷念當年曾大熱過6/7.2/8.4V電車Buggy年代,一班同學仔放假,就拎往架孖星草蜢仔及黃蜂(當年最平的款式),青蛙/狐狸仔及京商車去配水庫玩,因有石屎及沙地球場玩。跟住就會見到一班師兄拉住舊大水電車仔來,這樣可以邊玩邊充電。
球場會再見到另一景象就是有一班師兄會用孖星Supershot,Hotshot, Boomerang改(中軸車), 就會有另一班師兄用京商 Optima,Tubro Optima,Javelin(鏈車)。本來就一人各據一邊,玩玩吓就會追逐,追追吓唔知点解,就會跑到條track岀來,玩玩吓就會有些細路就執幾塊爛板整一兩個臨時跳台,一有跳台就開始更熱鬧玩Buggy邊可小得有矮跳台,通常師兄都full雞沖上去 ,鬥跳得遠同埋那架個避震好, 跟住就會見到些好完整咁安全落地,就嘩聲四起陸,有些炒車翻肚,就開哂汽水聲,趕住執車入pit維修。觀眾我地睇又開心,玩車位師兄又過引,被咁多粉丝細路圍住。
作者: samchung90    時間: 2015-3-4 21:17
感謝美好回憶的帖, 美好回憶無價!!
作者: ericlam    時間: 2015-3-5 09:19
Agree
作者: 3dfxhuangfang    時間: 2015-3-5 09:45
CHING描述的令我好似亲临现场。
作者: hihizaza    時間: 2015-3-5 10:32
當時周圍填海區,去到執塊木板就飛,路邊有貨車就睇下電池正負有無外露,有咪差電囉!哈哈!!
作者: ccc527    時間: 2015-3-5 10:33
C hing 往事只能回味!
作者: stam28    時間: 2015-3-5 11:23
放学後去放車
当年小弟同同学日日係停車場玩!
我玩FOX
同学玩Falcon
地上弧形突位当飛台
真係好回憶!
有無Ching計画搞D古董車局?
好想玩!

作者: RGM-111    時間: 2015-3-5 12:52
我玩 Falcon 同 Mad CAP 好像冷門D...
作者: sean2013    時間: 2015-3-5 13:21
yes 好懷念一班小學同學放假,同學校去旅行,個個拎架草蜢,黃蜂,山貓,青蛙,軍車,搞到讀唔成書,一事無成
作者: LL730    時間: 2015-3-5 13:25
sean2013 發表於 2015-3-5 13:21
yes 好懷念一班小學同學放假,同學校去旅行,個個拎架草蜢,黃蜂,山貓,青蛙,軍車,搞到讀唔成書,一事無成 ...

謝謝師兄,
大家咁話啦,

作者: LL730    時間: 2015-3-5 13:27
RGM-111 發表於 2015-3-5 12:52
我玩 Falcon 同 Mad CAP  好像冷門D...

師兄
你呢兩架都唔冷門,
我懒寫,所以寫少咗幾部
作者: LL730    時間: 2015-3-5 13:31
stam28 發表於 2015-3-5 11:23
放学後去放車
当年小弟同同学日日係停車場玩!
我玩FOX

師兄,
好好提意,但見討論區有一都無疾而終。
作者: edmondws    時間: 2015-3-5 14:30
我也回忆中..当年系花墟球场玩多。  上年购了三部回忆车回来...草蜢、hotshot、黄蜂。
作者: LL730    時間: 2015-3-5 14:34
3dfxhuangfang 發表於 2015-3-5 09:45
CHING描述的令我好似亲临现场。

謝謝師兄,
呢遍文,我都寫好耐先寫完。
當年住慈云山,只夠膽在假日去配水庫放車,因為多人放及熱鬧,記憶中當時有個同學仔平日玩,就咁比人老笠,跟住喺点,就唔知啦。

還有些零碎放車片段,架車壞咗(爛零件),配唔到或無錢買,搵膠片,金屬片,鏍絲DIY整翻等等未能盡錄。

幸好彩有其他師兄回應及分享放車回憶片段。
例如有另一師兄分享在停車場玩,都好精采。

希望有更多師兄可以分享一些開心遙控模型回憶片段,無論油車,大轆,平跑,飛機,直昇機,船等。

睇到人玩RC開心回憶都好開心架。

當年資訊無咁普及,好多資料靠月刋模型書及相熟模型店得到料。

我相信一定有些隱世高人師兄。
作者: LL730    時間: 2015-3-5 14:35
hihizaza 發表於 2015-3-5 10:32
當時周圍填海區,去到執塊木板就飛,路邊有貨車就睇下電池正負有無外露,有咪差電囉!哈哈!! ...

師兄,
勁呀,我都聽同學仔講過。
作者: LL730    時間: 2015-3-5 14:38
samchung90 發表於 2015-3-4 21:17
感謝美好回憶的帖, 美好回憶無價!!

謝謝師兄
作者: LL730    時間: 2015-3-5 14:39
ericlam 發表於 2015-3-5 09:19
Agree

Thanks
作者: LL730    時間: 2015-3-5 15:41
我當年都好彩,試過同朋友遠征個幾次去其他球場放車,遇到班好師兄,願意過料教人,放車唔會霸哂個球場,唔比其他人玩,如他們有拎颜色碟及軟膠喉,舖track比賽,又會叫埋其他有車的師兄一齊玩(片過),如撞band就無得講啦,咁就要等等啦。當時那班師兄玩火箭車都會避草蜢仔啦,印像中當時有位師兄講過,多D快慢車先過引,快車就併過,人地慢車就要早些諗定点避過人,對手比慢車顶住過唔到就唔夠技術,先有機會又爬翻人頭,爬嚟爬去先過引;慢車師兄,見人快,自己都不停咁upgrade自己及架車。需然我都搵唔翻呢位師兄,但真喺好利害,當時那位師兄架戰車用京商tubro optima,用橙配黑色, 希望他重有玩車啦,
作者: LL730    時間: 2015-3-5 20:24
edmondws 發表於 2015-3-5 14:30
我也回忆中..当年系花墟球场玩多。  上年购了三部回忆车回来...草蜢、hotshot、黄蜂。 ...

師兄,正呀三部經典,
但已無咗孖星三段及雙段速

作者: aluminium283    時間: 2015-3-5 21:00
多謝師兄分享,睇返都係覺得以前一班同學放學後放車最開心,依家已經少咗好多人玩車啦...
仲記得以前冇錢買水電,只好買多兩舊電去玩,不過結果都係玩得幾個字就玩完...
以前讀書時冇咁多錢,連入控制器果八粒電都要挖晒屋企啲鬧鐘、收音機啲電出黎先夠...
作者: racart    時間: 2015-3-5 21:18

師兄你講得好turbo optima 是我至愛小學玩搖控車既曰子最開心.
作者: dearoptions    時間: 2015-3-5 21:19

謝謝師兄分享

仲有 Super Shot, Hotshot II, Dog Fighter, Cat 同 Bull Dog I & II.
無錢買槍控 (通常都係 Ex I  同 Ex II) ,用棍仔頂住先。 以前真係百花齊放。(圖片取至其他網頁)

[attach]873818[/attach]

[attach]873817[/attach]

作者: Annie268    時間: 2015-3-5 21:20
So good.
作者: hellowong    時間: 2015-3-5 22:07
good sharing
作者: PKKC    時間: 2015-3-5 23:23
當年摩頓台放車見到D人玩RC10自己真係留曬口水
作者: kkchung    時間: 2015-3-5 23:58
LL730 發表於 2015-3-5 15:41
我當年都好彩,試過同朋友遠征個幾次去其他球場放車,遇到班好師兄,願意過料教人,放車唔會霸哂個球場,唔 ...

那時撞 band  AM 控常把 RX、 TX 倒轉互換,大家沒失控便繼續玩。現在的車子太快,撞擊很難避免。

作者: hihizaza    時間: 2015-3-6 00:35
PKKC 發表於 2015-3-5 23:23

係!都唔明點解RC10用棉呔仲好彎過4WD

作者: bb8388    時間: 2015-3-6 03:19
kkchung 發表於 2015-3-5 23:58
那時撞 band  AM 控常把 RX、 TX 倒轉互換,大家沒失控便繼續玩。現在的車子太快,撞擊很難避免。

...

RX、 TX 倒轉互換,記得重有私家band,咁又廿幾三十年

作者: 965    時間: 2015-3-6 04:48

我都有! 袋埋d 車番學, 放學就直接去麼頓台! (or park)

又係由青蛙,草蜢,到 Hot Shot Super shot.... 之後 Optima mid ar.. Turbo 呀... 終極就玩貓玩狗  ... ...
而家我呢d 七十後老餅玩車比人笑 on 9 la  ! 呢度冇唐人玩 ...冇 friend 玩 ( 鬼同 bun bun 就多! ) ... 往事只能回味...

作者: 965    時間: 2015-3-6 04:55
hihizaza 發表於 2015-3-6 00:35
係!都唔明點解RC10用棉呔仲好彎過4WD

但係 AWD + 海綿呔仲正!玩部貓仔果時冇得輸...   

總之就 good memory... 好鬼 miss....

作者: LL730    時間: 2015-3-6 07:26
965 發表於 2015-3-6 04:48
我都有! 袋埋d 車番學, 放學就直接去麼頓台! (or park)

又係由青蛙,草蜢,到 Hot Shot Super shot.... ...

965師兄
睇嚟你在外國喎,多謝你分享
喺呀,我都有同邨但不同學校朋友,擺埋部車落個袋返學,為放車無所不用其技,諗架車d嘢重叻過讀書。
岀名摩頓台,成日話去,最尾都無去過。

作者: LL730    時間: 2015-3-6 07:40
kkchung 發表於 2015-3-5 23:58

...

KK師兄
謝謝分享,呢樣回憶把band逆/反/倒轉等方法去裝,可以多D車一齊玩,,。
當時我印像中有一兩次咁倒轉做,就消對band,但唔知原因。當時好師兄多都咁做都無事。
作者: LL730    時間: 2015-3-6 08:00
dearoptions 發表於 2015-3-5 21:19
謝謝師兄分享

仲有 Super Shot, Hotshot II, Dog Fighter, Cat 同 Bull Dog I & II.

謝謝師兄分享,
你图中的Super Sabre,令我諗起架BigWig,
呢架BigWg當時孖星買行廣告,車殻唔知由邊位日本大師設計,又在風洞測試風阻,架車又話有一定能力可以防水,但好似雨戰唔多得,我估都是過吓水氹仔就可以,還有孖星新岀VZ摩打。
呢架BigWig唔知有邉位師兄玩過,可以分享吓添.
作者: 965    時間: 2015-3-6 08:09
LL730 發表於 2015-3-6 07:40
KK師兄
謝謝分享,呢樣回憶把band逆/反/倒轉等方法去裝,可以多D車一齊玩,,。
當時我印像中有一兩次咁 ...

最衰有d人,特登同你撞 band ... 你放緊果陣開控, 等你失椌.....very PK ..

作者: LL730    時間: 2015-3-6 08:13
racart 發表於 2015-3-5 21:18
師兄你講得好turbo optima 是我至愛小學玩搖控車既曰子最開心.

Cart師兄
喺呀,turbo optima 當時發夢都想有,
在街見到都會停下,要望兩眼先再行。

好彩呢到有好多師兄在其它懷舊题目都擺圖分享呢架車。

京商還有架四輪轉向4WDS, 當時有位有錢同學仔有架一代,架車真喺好型,四個轆識有轉向動作,但是架車真喺好重。
作者: LL730    時間: 2015-3-6 08:20
aluminium283 發表於 2015-3-5 21:00
多謝師兄分享,睇返都係覺得以前一班同學放學後放車最開心,依家已經少咗好多人玩車啦...
仲記得以前冇錢買 ...

283師兄
喺呀,一排電玩得十幾分鐘,
後尾識落鴨記,先識買super星,
筆芯電我就用差電,玩車前要早兩日前差等,每次四粒,差一次要24粒鐘。
作者: LL730    時間: 2015-3-6 08:27
PKKC 發表於 2015-3-5 23:23

PKKC師兄,
請問是否呢款RC 10 Classic:
http://youtu.be/bN7eqIVjUDQ
印像中見過呢款車,真喺唔差,
但當時我唔識嘢,唔知架車叫乜名。
謝謝師兄

作者: hihizaza    時間: 2015-3-6 08:52
965 發表於 2015-3-6 08:09
最衰有d人,特登同你撞 band ... 你放緊果陣開控, 等你失椌.....very PK ..
...

摩頓台試過比人jam,激死,好在唔係飛出車路

作者: aluminium283    時間: 2015-3-6 09:44
hihizaza 發表於 2015-3-6 08:52
摩頓台試過比人jam,激死,好在唔係飛出車路

曾試過部黃蜂Jam咗,直標出馬路俾架貨車車咗一嘢....當時真係呆咗...記得架車買215蚊,仲特登加埋You-G前油壓....
全幅身家擺係架車度,咁就冇咗...

作者: stam28    時間: 2015-3-6 10:46
dearoptions 發表於 2015-3-5 21:19
謝謝師兄分享

Super Sabre !!!!
続FOX之後、我第2部RC(第一部4WD)
好懐念!!!
期待復刻!!!

作者: chacha    時間: 2015-3-6 12:19
LL730 發表於 2015-3-5 14:34
謝謝師兄,
呢遍文,我都寫好耐先寫完。
當年住慈云山,只夠膽在假日去配水庫放車,因為多人放及熱鬧, ...

廿多年前,我都係慈雲山水庫放車。
作者: LL730    時間: 2015-3-6 12:57
chacha 發表於 2015-3-6 12:19
廿多年前,我都係慈雲山水庫放車。

師兄,你好。
當年你用邊車呀!
作者: pd    時間: 2015-3-6 13:26
我地去摩頓台巴士站玩十二仔
作者: hihizaza    時間: 2015-3-6 15:17
pd 發表於 2015-3-6 13:26
我地去摩頓台巴士站玩十二仔

果時玩過雙星tornado十二仔,無避震一路行一路跳跳下,比人笑呀,係咪你呀

作者: pd    時間: 2015-3-6 15:22
我同哥哥玩ABC AYk
作者: LL730    時間: 2015-3-6 16:48
pd 發表於 2015-3-6 15:22
我同哥哥玩ABC AYk

PD師兄,
架AYk令我想起位街方,他最愛AYK Buggy車,當時九龍城食為先隔離有一間細檔遙控模型店(名字也忘記了),他最愛去那檔,好似好多AYK車。
AYK當年曾岀過一部外型同BigWig差不多Buggy及 個齒輪箱有轉波功能,請問師兄有無砌過呢架,名字就不記得了。

請問師兄现在是否已無了AYK車呢!
作者: chacha    時間: 2015-3-6 17:25
LL730 發表於 2015-3-6 12:57
師兄,你好。
當年你用邊車呀!

91狗^^~
作者: pd    時間: 2015-3-6 17:27
LL730 發表於 2015-3-6 16:48
PD師兄,
架AYk令我想起位街方,他最愛AYK Buggy車,當時九龍城食為先隔離有一間細檔遙控模型店(名字也忘 ...

Only photo
左手邊 EX1 白色 + AYK 101 Road Runner / 中間 Futaba 紅色 ?? + AKY 101  / 右手邊 EXII + ABC Carrera Check Point Motor 紅點 + KO CXII
作者: pd    時間: 2015-3-6 17:32
hihizaza 發表於 2015-3-6 15:17
果時玩過雙星tornado十二仔,無避震一路行一路跳跳下,比人笑呀,係咪你呀,
...

有圖為証

作者: Panda    時間: 2015-3-6 18:07
LL730 發表於 2015-3-6 16:48
PD師兄,
架AYk令我想起位街方,他最愛AYK Buggy車,當時九龍城食為先隔離有一間細檔遙控模型店(名字也忘 ...

九龍城食爲先隔離o個間叫駿業模型,門口出面行人路有架玻璃櫃放左唔少二手車響度比人寄賣,我好多時放學行去得個睇字……無錢買。
作者: LL730    時間: 2015-3-6 18:16
pd 發表於 2015-3-6 17:27
Only photo
左手邊 EX1 白色 + AYK 101 Road Runner / 中間 Futaba 紅色 ?? + AKY 101  / 右手邊 EXII + ...

師兄支控颜色好特别喎
作者: LL730    時間: 2015-3-6 18:18
Panda 發表於 2015-3-6 18:07
九龍城食爲先隔離o個間叫駿業模型,門口出面行人路有架玻璃櫃放左唔少二手車響度比人寄賣,我好多時放學 ...

師兄,勁呀!
作者: LL730    時間: 2015-3-6 18:27
chacha 發表於 2015-3-6 17:25
91狗^^~

查查師兄,
請問你super 9,車殻喺咪噴紅萬色。
作者: chacha    時間: 2015-3-6 20:54
LL730 發表於 2015-3-6 18:27
查查師兄,
請問你super 9,車殻喺咪噴紅萬色。

咩色就唔記得0拿,不過應該唔會係紅萬

作者: 965    時間: 2015-3-7 04:26
I did play 12仔 in 麼頓 too... See if I can find some pic....lol

Was playing ...Plazma ..
作者: LL730    時間: 2015-3-7 10:54
chacha 發表於 2015-3-6 20:54
咩色就唔記得0拿,不過應該唔會係紅萬

查查師兄,
因為都好耐,我印想中好似見過架紅萬噴色花Super9,但不記得在那處放車見過。
但無所謂,响呢到遇到舊街方。
當年屋企搬後就無再去呢到放車,搬屋前沙地那邊仍是沙麈滾滾,落雨就水氹處處,大場那邊就是凹凸不平瀝青面,但架車跑幾快都好鬼咬地,现在已經舖得靓靓了。
作者: LL730    時間: 2015-3-7 15:13
在呢到時想見到師兄提及起遙車場,
作者: LL730    時間: 2015-3-7 15:16

見到7號仔呢到及 大坑東波地,  令我諗到, 阿水地方, 有康仔D設施比市民用, 排水部地方又有康仔D設施比市民用。
政府各部門好多地架,只不過是各部門還各部門地用途,中間又無乜渠道溝通。有些皂選的軥2圓及 蠟髮2圓, 咪選時先見人。,話幫鍋, 都度過下單嘢幾大, 會否令他出位. 多人認識到佢先會幫下 。

所以各部門咪各家自掃……。明白如果岀問题,一但問責上嚟,無人孭得起。現今只有小數好傳媒從好方面去寫件事(不計那兩份),做得好就無乜人會報  。所以時咪會灰心 。
如有時真是可從一些好方面去做事, 排除了一些制度上或管理上枷鎖, 社會可能會更美。

但是很難的。  

好多嘢自傷矛盾,  純粹好發 "噏" 風,    完。

謝謝

作者: LL730    時間: 2015-3-7 15:22

Delete

作者: chacha    時間: 2015-3-7 22:12
LL730 發表於 2015-3-7 10:54
查查師兄,
因為都好耐,我印想中好似見過架紅萬噴色花Super9,但不記得在那處放車見過。
但無所謂,响呢 ...

我唔係住慈雲山,祇係當年0係慈雲山工作,唔記得點解知道 7 號仔有人玩車,去睇下又幾好喎,初初係玩雙星車,之後就玩 Optima ,最後後就係狗仔,都玩左幾年,之後常試去比賽,先發覺部車唔識入彎,之後同朋友去摩頓台操車。
都去過好多地方鋪場玩,將軍澳、官塘偉業街、新浦崗同企業廣場等。
最難得係,當年0既車友有部份依家都一齊係 JV 放車。

作者: LL730    時間: 2015-3-8 17:23
chacha 發表於 2015-3-7 22:12
我唔係住慈雲山,祇係當年0係慈雲山工作,唔記得點解知道 7 號仔有人玩車,去睇下又幾好喎,初初係玩雙星 ...

查查師兄,
真是羡慕你有班咁長時間車友/老友。
我有班老友/同事當中现在都無人玩車,
有都是讀書時代有玩,现在就無。
作者: chris6200    時間: 2015-3-14 22:41
nice your post, good memory in buggy era
作者: Annie268    時間: 2015-3-16 02:19
So good..
作者: LL730    時間: 2015-3-16 08:14
chris6200 發表於 2015-3-14 22:41
nice your post, good memory in buggy era

Chris師兄。謝謝
作者: LL730    時間: 2015-3-16 08:17
Annie268 發表於 2015-3-16 02:19
So good..

Annie
thanks,
你都睇好多post,
可否分享你架愛車相片呀!
謝謝。
作者: python    時間: 2015-3-19 20:00
93年先初次接觸RC,當時電變都仲係貴嘢,所以一路幾架車都係機變,唔知有冇記錯,當時好似有師兄玩8.4V,唔知當年係唔係有接收可以頂到8.4V?
作者: chacha    時間: 2015-3-19 21:17
python 發表於 2015-3-19 20:00
93年先初次接觸RC,當時電變都仲係貴嘢,所以一路幾架車都係機變,唔知有冇記錯,當時好似有師兄玩8.4V,唔 ...

應該冇

作者: python    時間: 2015-3-19 22:09
chacha 發表於 2015-3-19 21:17
應該冇

莫非機變有BEC?

作者: chacha    時間: 2015-3-19 22:42
python 發表於 2015-3-19 22:09
莫非機變有BEC?

其他牌子我就唔知,以雙星為例,佢個細紅插,祇係由正負極偷電比接收用,7.2v 直入接收,當然個接收係要有內置 BEC 功能。
不過我就唔知個接收頂唔頂到 8,4V 入呢。不過當年祇有入門級接收先有內置 BEC 功能,其他都要外加 BEC。

作者: LL730    時間: 2015-3-20 08:38
python 發表於 2015-3-19 20:00
93年先初次接觸RC,當時電變都仲係貴嘢,所以一路幾架車都係機變,唔知有冇記錯,當時好似有師兄玩8.4V,唔 ...

師兄,
你好,當年的8.4V是7粒1.2V電焊接連成。我記憶中孖星第一部support8.4V電的Buggy車架應該是BigWig。Supershot,Hotshot等就後尾岀零件,可以改電篋用到8.4V電,唔改電篋就就坊間買一粒焊了插頭1.2v電插上就掂。
用多1.2V架車真是有力很多,(對buggy車嚟講)。摩打,機变,絶對無問题。
作者: cc4321    時間: 2015-3-20 09:26
細時係油麻地避風塘近八文樓有塊空地,一到星期日就有好多人放車,BigWig/Supershot/Hotshot周圍飛,當時我玩MARUI部HUNTER,後尾轉京商11級,D電車用8.4完全追唔到只係食塵,爽
果時OFF ROAD壟斷成個RC,依家真係光陰不再
作者: LL730    時間: 2015-3-20 09:55
cc4321 發表於 2015-3-20 09:26
細時係油麻地避風塘近八文樓有塊空地,一到星期日就有好多人放車,BigWig/Supershot/Hotshot周圍飛,當時我玩M ...

師兄,
無計,兩種唔同動力裝置。
各有各優点。
作者: python    時間: 2015-3-20 11:37
我都記得D京商buggy係用海綿呔,磨到好薄,跑得好快,可以講係幾有趣的現象,一架好扁平的車,有良好的貼地性不過其實骨子裡係架越野車,甚至有段過渡期的房車,例如京商Toyota celica gt4其實車架係laser buggy. Tomy架Nissan pulser 又係。直到pure ten房車車架出現,
作者: LL730    時間: 2015-3-20 13:11
python 發表於 2015-3-20 11:37
我都記得D京商buggy係用海綿呔,磨到好薄,跑得好快,可以講係幾有趣的現象,一架好扁平的車,有良好的貼地 ...

喺呀Python師兄,
當時那批車真是萬能,可以越野又能平路。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2