RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: [視頻]自家製自動旋轉鏡頭捕捉避震功能 [打印本頁]

作者: joerc2013    時間: 2014-9-2 20:00
標題: [視頻]自家製自動旋轉鏡頭捕捉避震功能
[視頻]自家製自動旋轉鏡頭捕捉避震功能
http://youtu.be/Jtex9j-Gk20

作者: skyhawk    時間: 2014-9-2 20:06
好正呀!!!  咁都比你諗到, 有冇多D detail點裝上架車?
作者: ikesan    時間: 2014-9-2 21:05
好定鍋!有無装雲台呀?
作者: joerc2013    時間: 2014-9-2 21:50

當然可以分享啦,材料非常簡單,普通五金好幾蚊雞就可以買到。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

加個杯墊坐底咁樣會穩定鏡頭

登錄/註冊後可看大圖

最後用一條PVC膠水管度啱長度咁就得啦

登錄/註冊後可看大圖

作者: mansiu    時間: 2014-9-2 23:32
有創意,有諗頭
作者: skyhawk    時間: 2014-9-2 23:36
唔頂唔得, 太高招, 感謝分享
作者: joerc2013    時間: 2014-9-3 00:10
各位師兄太過誇張啦,多謝多謝
作者: stjoint    時間: 2014-9-3 00:52
好過隱丫,正丫
作者: l.leif    時間: 2014-9-3 01:33
精神!!
作者: 965    時間: 2014-9-3 02:59
Good... Very nice! Good idea...

So, seems like u like to 幫襯 Hobby King too?
作者: joerc2013    時間: 2014-9-3 03:32
係呀, Hobbyking 好多林嬸野都好平. 好似呢一部四驅短卡都幾抵玩。不過跟車嚟過個電變係垃圾,我換咗個Traxxas VXL3s 電變落去就好玩好多.  我都幫襯 RCmart (dinball), 大多數都係賣3仔牌字嘅嘢。
作者: anthony_wg    時間: 2014-9-3 13:47
係好玩喎, 有創意!! 通常人諗到支野可能平衡唔到就唔會做.
作者: euro614    時間: 2014-9-3 13:58
有d暈..
作者: ikesan    時間: 2014-9-3 16:55
系就系暈暈地。不過楼主真系創意無限、抵讃抵讃
作者: joerc2013    時間: 2014-9-3 23:39
其實我可以將佢收緊D,而且響水管嘅另外嗰邊重量做平衡,正當部車行駛嘅時候,咁樣可以控制鏡頭自動向前或者自動向後拍攝。
作者: joerc2013    時間: 2014-9-3 23:40
其實我可以將佢收緊D,而且響水管嘅另外嗰邊重量做平衡,正當部車行駛嘅時候,咁樣可以控制鏡頭自動向前或者自動向後拍攝。
作者: ckcgary    時間: 2014-9-3 23:54
樓主好有諗頭.......
請問邊一部份幫手做避震?
作者: joerc2013    時間: 2014-9-4 00:47
ckcgary 發表於 2014-9-3 23:54
樓主好有諗頭.......
請問邊一部份幫手做避震?

加個杯墊坐底,覆蓋範圍大啲就會穩定鏡頭後來我改用硬盤磁石將個杯墊貼落個車殼度。咁樣用完又可以即刻拎走。

睇呢條片佢響爛地過到跑好穩定
http://youtu.be/hl5oMvI1sy0
飛片到 2:50 minute 就睇到

作者: ckcgary    時間: 2014-9-4 01:17
好好好......
作者: vcslll    時間: 2014-9-7 02:38
另一番視覺享受,正!
作者: PV3638    時間: 2014-9-7 08:33
好欣賞師兄啲分享

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2