RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: NAZA-H in Trex700 [打印本頁]

作者: ckuen2004    時間: 2014-8-31 10:21
標題: NAZA-H in Trex700
小弟第一次用 DJI  NAZA-H + TREX700DFC + BELL222  , 砌左个幾月卒之叫做砌好 ,
但吾多識得 SET 个 NAZA , 有冇 C 兄可以指点一下小弟要注意 D 勿 ?
吾該吾該

作者: solaris8x86    時間: 2014-8-31 10:26
哇....壯絶技巧。祝早日成功。
作者: ckuen2004    時間: 2014-8-31 10:36
solaris8x86 發表於 2014-8-31 10:26
哇....壯絶技巧。祝早日成功。

謝謝 c 兄  , 整好左好奈 but 連 hovering 都吾敢 , 而家只係放係屋企當擺設 ,  
因從未用过 DJI , 一般 FUTABA  GYRO 如 CGY750 / 701 / 401 / 611.... 就OK ,  
好驚一推油就吸4 , 晒 $$ & 心機

作者: sps_rt    時間: 2014-8-31 20:46
好靚 要好多心機整 師兄有無set 過bx gyro?
作者: catmay    時間: 2014-8-31 23:30
用返401重穩陣!
作者: raytang    時間: 2014-9-1 01:04

模擬一下推油所以Servo方向是否正確
如果未Set過你應先用細機試好哂所有設定先裝上大機,咁就安全一點
DJI  NAZA 軟件內所有野SET 好未先?

作者: foxHK    時間: 2014-9-1 08:54
Ching, 部機好靚呀. 電直比較小人用大疆唔知會飛成點呢? GPS喎想用佢一鍵回航? (終於有電直唔係四軸機啦)記得拍片呀, 好想睇呀.
作者: skyhawk    時間: 2014-9-1 11:22
如果佢個firmware同兩年前一樣無改善過, 咁你要小心...

小心NAZA - H  用GPS mode hold 機時, 佢會控制咗個轉速...   你推上推下個油門都唔會影響到佢, 但...

假設當時你轉返去 manual mode,  佢會立即跟返你當時個控桿個油門位同PITCH 位..   如果你個位同之前開GPS mode hold 機個位有出位.. 架機會突然跌或突然升..   要有定救機心理準備..
作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 11:48
catmay 發表於 2014-8-31 23:30
用返401重穩陣!

我都知401 穩陣又無獲氣 , but401 無 FLB  wo c 兄  
今次玩DJI 都係貪過引

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 12:27
sps_rt 發表於 2014-8-31 20:46
好靚 要好多心機整 師兄有無set 過bx gyro?

thanks C兄

but  勿野叫  " BX GYRO "  ??

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 12:34
raytang 發表於 2014-9-1 01:04
模擬一下推油所以Servo方向是否正確
如果未Set過你應先用細機試好哂所有設定先裝上大機,咁就安全一點
DJI   ...

THANKS C兄 各動作都正確 , ROTOR 方向正確 , 但轉速好似吾多夠 ( 無裝 blades )

有朋友刀叫过我先裝上隻舊機上試清楚d野先再裝呢隻野
but 無奈小第 ‧how婆守吾倒瓜
NAZA 軟件download 左 but 吾知佢做勿 !!

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 12:36
foxHK 發表於 2014-9-1 08:54
Ching, 部機好靚呀. 電直比較小人用大疆唔知會飛成點呢? GPS喎想用佢一鍵回航? (終於有電直唔係四軸機啦)記 ...

hello C 兄   , 我刀好想試 , but 勿都未set , 又好驚 kok 機

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 12:45
skyhawk 發表於 2014-9-1 11:22
如果佢個firmware同兩年前一樣無改善過, 咁你要小心...

小心NAZA - H  用GPS mode hold 機時, 佢會控制咗 ...

hello c 兄  , 隻dji 係2013年尾買 , 收埋係床下底成7个月後先至拎番出黎,firmware係勿野version真係吾知又吾識如果照c兄你咁講真係好大問題,用番普通gyro好似重安全
睇黎 C兄你對呢隻 NAZA-M 好有經驗 ,相信一定係高手

作者: sps_rt    時間: 2014-9-1 12:51
ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:27
thanks C兄

but  勿野叫  " BX GYRO "  ??

http://www.beastx.hk
作者: foxHK    時間: 2014-9-1 12:56
skyhawk 發表於 2014-9-1 11:22

小心NAZA - H  用GPS mode hold 機時, 佢會控制咗 ...

引用某ching,
如非人為因素,而有此大誤差,絕不是一間負責任的經驗大廠!

伸利, 本人對大疆,華記品牌都係麻麻地. 尤其係華記, 本人都領左佢幾野.

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 12:57
???   我冇用隻 "野獸"  WO  

作者: skyhawk    時間: 2014-9-1 13:00
ckuen2004 發表於 2014-9-1 12:45
hello c 兄  , 隻dji 係2013年尾買 , 收埋係床下底成7个月後先至拎番出黎,firmware係勿野version真係吾知 ...

過獎, 我幫朋友裝過上去黑鷹度, 試機果時都覺得好神奇, 真係hold得幾穩(當時四軸未流行), 只係尾唔係太定, 要SET下...

不過佢GPS hold機原理係KEEP住油門, 你可控制方向, pitch, 可以慢慢的走, 同埋慢慢的降落.. 但係油門轉速不變,

當你降落咗, 或改變咗高度, 但油門仲係轉速, 你一轉返manual , 油門就會突然改變, 有機會出事..

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 13:05
foxHK 發表於 2014-9-1 12:56
引用某ching,
如非人為因素,而有此大誤差,絕不是一間負責任的經驗大廠!

果位 C 兄做勿好似对呢2姦廠好大仇口咁 WO !!
" 華記 "  係边姦 ??  

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 13:12
skyhawk 發表於 2014-9-1 13:00
過獎, 我幫朋友裝過上去黑鷹度, 試機果時都覺得好神奇, 真係hold得幾穩(當手四軸未流行), 只係尾唔係太定 ...

非常感激c兄提点 , 要慢慢習慣下d手指先得   thank you  x 10000000000000

UH-60   正   --- 係勿野SIZE & 边姦廠生產  ?

作者: skyhawk    時間: 2014-9-1 13:21
ckuen2004 發表於 2014-9-1 13:12
非常感激c兄提点 , 要慢慢習慣下d手指先得   thank you  x 10000000000000

UH-60   正   --- 係勿野SIZE ...

500 SIZE  亞拓出的
作者: ckuen2004    時間: 2014-9-1 13:28
skyhawk 發表於 2014-9-1 13:21
500 SIZE  亞拓出的

I see  ,  無記錯應該係東莞果姦 Align OEM 廠生產 , 一定吾平  , cockpit好似吾包另外買,  

作者: raytang    時間: 2014-9-1 16:17
用得NAZA H 就唔會用401
NAZA H  已經好過 WK-H 好多
至於油門你在GPS 模式下要 行定速 Governor Mode

作者: foxHK    時間: 2014-9-1 18:14
請問定卜
作者: foxHK    時間: 2014-9-1 18:15
定速下,係gps mode 可否改變螺距,如果得都幾堅喎
作者: 陳真    時間: 2014-9-2 07:40
NAZA-H 我記得上年幫人set過一隻,set好晒俾佢試過gps真係好定
交完俾佢弟二日佢打電話俾我話隻機飛走咗
作者: ckuen2004    時間: 2014-9-2 08:32
陳真 發表於 2014-9-2 07:40
NAZA-H 我記得上年幫人set過一隻,set好晒俾佢試過gps真係好定
交完俾佢弟二日佢打電話俾我話隻機飛走咗 ...

咁很大獲

作者: sps_rt    時間: 2014-9-2 09:54
陳真 發表於 2014-9-2 07:40
交完俾佢弟二日佢打電話俾我話隻機飛走咗 ...

有晒gps 都可以飛走? 佢本身識唔識飛
作者: foxHK    時間: 2014-9-2 11:26
一鍵走佬功能係無分四軸/多軸還是直昇機呢. 那位ching真慘, 幾分鐘就無左成皮野,NAZA-H 仲貴過的名牌如Vbar, Beastx等等.
作者: catmay    時間: 2014-9-2 13:28
其實唔係好明點解成日要用到一鍵回航!?
作者: AlanCheung    時間: 2014-9-2 13:40
NAZA用糸直升機, 好似冇一鍵回航功能喎!
佢祗有gps功能 (HOLD機容易D)...
我的機就糸祗有咁嘅功能
作者: foxHK    時間: 2014-9-2 16:15

連rubbish 華坑隻G400都有一鍵走佬功能 (成部機1500有找), 單係大疆隻飛控都唔買唔到. 估唔到佢無呢個功能tim.....  
http://www.youtube.com/watch?v=ckQXX7CsIIw

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-3 09:09
Naza-H  好似無 return to home 功能 , 吾太肯定 ,   直升機一般刀吾會飛離視線範圍, 就算有呢個功能刀係玩下 花神 野 ,
最重要都係hold機定d , 條尾捉實d  .

好似  KDS , HELI COMMAND  &  FMA 等刀有d 類似功能嘅野 ,
kds 就最平 , 未用过 , 但睇片好似幾得
Heli command  最貴 但得
FMA  中價野 , 好似用红外線 , 買过但冇用过, 吾知得吾得
作者: foxHK    時間: 2014-9-3 15:13
無一鍵走佬功能,但係又走左佬,咁神奇!
作者: 陳真    時間: 2014-9-3 16:04
佢無一鍵返航,但係有失控返航,佢隻機實際係點走咗我就唔知因為我唔在場
作者: byuen    時間: 2014-9-3 16:24
naza-h 係冇一鍵返航嘅, failsafe 失控亦只係會懸停, 而唔會返航, naza-h 個 gps 係齋用嚟抗風嘅.
作者: foxHK    時間: 2014-9-3 17:48
byuen 發表於 2014-9-3 16:24
naza-h 係冇一鍵返航嘅, failsafe 失控亦只係會懸停, 而唔會返航, naza-h 個 gps 係齋用嚟抗風嘅. ...

哦,原來如此. 不過個飛控咁差貴齋用來抗風,...... 好像有點兒那個. 諗唔明點解佢會走佬.....

作者: byuen    時間: 2014-9-4 22:35
naza-h 可以用 naza-m lite 隻 gps, 人仔 6 舊水, 唔洗買佢隻 naza-h 專用 gps, 要成 1100 人仔, 都係同一樣嘢嚟!
走佬通常係飛飛下 manual 或者 atti 時, 手多轉 gps atti mode 時走, 要知飛緊轉 gps mode or vice versa 係高危動作, 免得都唔好隨便轉.

作者: 王汪旺    時間: 2014-9-5 07:09
唔明,點解玩直升機要用GPS? 能控制得掂架機, 玩航線都唔會飛得遠啦
作者: ckuen2004    時間: 2014-9-5 09:22
王汪旺 發表於 2014-9-5 07:09
唔明,點解玩直升機要用GPS? 能控制得掂架機, 玩航線都唔會飛得遠啦

呢位 C 兄講得好 ARM  , 直升机一般情况都吾會飛離開視線範圍 ,
由奇立売飛像真更加吾會飛得遠 ,  立売飛像真刀係想睇佢飛行恣態
飛咁遠自己都睇係吾倒啦  !  
但用 GPS 刀係想佢穩定D , 航線靓D 咁姊 , 始終普通 GYRO 刀只係捉住條尾 ,
抵消大蔣反扭力吾好比佢 TUM TUM 轉 ,  同埋 GPS 有一樣係有勿 E 旭佢同你
HOLD 定隻機係半空  , 起碼都 KOK 少D 機

作者: byuen    時間: 2014-9-5 09:35
naza-h 嘅 gps, 只係響大風嘅狀況下, 懸停時用嚟增加穩定用, 冇 waypoint 航線玩, 冇自動回航, 齋用嚟抗風.  
作者: 王汪旺    時間: 2014-9-5 11:48
ckuen2004 發表於 2014-9-5 09:22
呢位 C 兄講得好 ARM  , 直升机一般情况都吾會飛離開視線範圍 ,
由奇立売飛像真更加吾會飛得遠 ,  立売 ...

師兄高見,小弟明白
相信隻機飛得穩定,十字頭調整得平衡,endpoint set 好,在微風下hold 住個油門應可 hover , 飛航線好睇調整D/R 和Expo 會有幫助? 有乜衣郁 fail safe 或會有些作用 。
我朋友裝咗隻Helicommend , 飛得好靚, 飛航線好定,航線動作
作者: 王汪旺    時間: 2014-9-5 12:07
朋友飛咗幾年後,拆除隻Helicommend,景然唔識飛,仲要從頭學過
作者: foxHK    時間: 2014-9-5 18:43

大疆嗰秋野咁大份,安落450級都好敏水,最好係500級以上(亞拓標準),咁大部機本身飛起已經定到亞媽都唔認得。
做乜仲要拿來抗風?! 最初以為有way point, 一鍵走佬(飛到老連咁遠),又係目視飛行,咁要呢隻飛控做乜呢?!

作者: 王汪旺    時間: 2014-9-6 06:16
foxHK 發表於 2014-9-5 18:43
大疆嗰秋野咁大份,安落450級都好敏水,最好係500級以上(亞拓標準),咁大部機本身飛起已經定到亞媽都唔認得 ...

同意,裝咁多自動嘢對提升飛行技術冇乜幫助, 同放風箏一樣

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-6 15:06
foxHK 發表於 2014-9-5 18:43
大疆嗰秋野咁大份,安落450級都好敏水,最好係500級以上(亞拓標準),咁大部機本身飛起已經定到亞媽都唔認得 ...

同意 c 兄講法 , 買呢隻野之前刀有 lam 过用 FUTABA CGY750 , 但 CGY750 都 要HKD2000 ,
隻 NAZA-H 好似係 HKD3200 ( 吾太肯定 ) , 差價可以接受 , 因未用过 DJI , 又聽人講隻野好多功能 ,
貪新鲜所以先至買黎試下 , 無奈睇左咁多 C 兄回應好似对呢隻野D評價吾多好 , 睇黎要 LAM LAM
係米換番用 CGY750 算数 !!

作者: foxHK    時間: 2014-9-6 20:36
ckuen2004 發表於 2014-9-6 15:06
同意 c 兄講法 , 買呢隻野之前刀有 lam 过用 FUTABA CGY750 , 但 CGY750 都 要HKD2000 ,
隻 NAZA-H 好似 ...

樓主ching見笑了,在下都係乜飛控/整機都唔識既新仔。 上網都唔少人講呢隻飛控出事(台灣國內)失控走佬事件。 既然樓主都係飛電直又係目視飛行,
總覺得信自已好過信呢的不大可靠既GPS技術(徐非你要飛要老連咁遠jet.),  至於邊個飛控好在下就唔係好識,網上好多人講mini vbar,beastX好,
在下窮燃一名,只飛過align 3gx同華科爾飛控, 基本上呢二隻都好好玩好定好好飛, 我飛超過二千次起落都十分正常。如果單講電直飛控本人覺得大
疆又貴又唔好(請唔好介意),華科爾既電直飛控好佢九條街(3gx飛控又比華科爾好,笈機時比華科爾定同準), 在下飛隻V450D03可以玩到自旋翻同自旋鐘擺但從未見過有人用大疆Naza-H做到。 ,至於飛
行航導等。。。。都係我某個post 所講, 看你個人自已技術(技術先決), 有副翼電直一樣大把人做到自旋翻(相信我練習一下都做得到)。

作者: 王汪旺    時間: 2014-9-6 22:05
ckuen2004 發表於 2014-9-6 15:06
隻 NAZA-H 好似 ...

師兄架機既然已裝好Naza H 囉,幾大都試玩吓佢啦 ......
Futata CGY 750 也是好選擇, 由其是新軟體 V 1.40, setup 更簡易,好多機友都用呢隻嘢

作者: foxHK    時間: 2014-9-6 22:42
但是如果走左佬米好金,部機咁靚仔。樓主自己決定了
作者: ckuen2004    時間: 2014-9-11 15:40
小弟追求只為安全飛/ 安全回家而巳 ,
並非追求 3d/3c 激烈動作 ,  為安全起見 刀係換翻隻 CGY750 算啦 ,
起碼我对 FUTABA 有信心又識得 SET UP
非常感激咁多位大 c full 指点小弟  THANK YOU FOR ALL  X 1000000000000000000

感激涕零 !!

作者: foxHK    時間: 2014-9-12 09:20

樓主師兄言重了,在下的控制技術好屎渣,呢到大把高手. 得見樓主高超的手工, 十分出色, 如果我都有咁好手藝就好了.
而且玩遙控最緊要都係自己開心即可,可用理會他人既.

作者: 王汪旺    時間: 2014-9-12 12:59
ckuen2004 發表於 2014-9-11 15:40
小弟追求只為安全飛/ 安全回家而巳 ,
並非追求 3d/3c 激烈動作 ,  為安全起見 刀係換翻隻 CGY750 算啦 ,
...

師兄太謙咯,「安全飛/安全回家」相信是每位機友的願望,祝福各位師兄如願 但更精密的電子原件都會有缺點,所以不停的要升級和改進......
常常見到有些師兄們要用紙箱或大膠袋把飛機帶回家,因為架機炒爛咗.......
原因是機械固障所致,只要有一個頭球乜咗或許一粒鑼絲飛咗出嚟 ,又或許 .....
咁就乜高手都救唔番隻機, 飛行前的驗查 ,小弟,必做

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-15 10:52
foxHK 發表於 2014-9-12 09:20
樓主師兄言重了,在下的控制技術好屎渣,呢到大把高手. 得見樓主高超的手工, 十分出色, 如果我都有咁好手藝就 ...

C 兄 比面比 面,  小弟9流 手工 , 隻野係 遠睇誇啦啦 , 近睇小喇叭 .
不过就真係放左好多心机,時間係呢隻野度

而家巳經好少飛啦,冇晒以前果種熱誠 , 小弟初初學識飛機果時 ,
小弟住九龍 星期六 日晨早5点幾起身玩到天黑先至走 , 試过一曰玩一桶油 ( 4L  15% nitro ,當時好似係 HKD110.00 / 桶 )
仲玩到連工都吾想番 , 9点番到公司 , 9點半就蛇左去玩 持續左一段幾長時間 , 晒到个人好似黑人咁 , d 同事問做勿成支黑人牙膏咁
我話屋企火捉變成咁

而家又攪左隻 4軸 , 仲叉小小野就飛得 ,  仲有一隻FPV 飛機買晒野番黎打开晒等砌 ,
用433mhz 聽人講可以飛十幾二十公里 !!   到時可以飛去 CP  睇下 D " 好野 "  開番未 !! :lol

真係一波未平一波又起  

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-15 11:05
王汪旺 發表於 2014-9-12 12:59
師兄太謙咯,「安全飛/安全回家」相信是每位機友的願望,祝福各位師兄如願 但更精密的電子原件 ...

C 兄講得 好 ARM , 小弟初初學玩飛機/直升機時冇 simulation 呢樣野
果d  gyro 重係 機械 gyro  FUTABA 535BB ( 好似係,吾記得 )  會 支支聲 , 條尾永遠捉吾實.
果時只有油機無電機 , 对風練習 hovering 成身油林林 . 仲要獲獲 kok 機得番个死人咸魚頭 ,
成膠袋零件 又烏租 又要整  . lam 起刀辛 9 苦 !  
而家就好 , 有simulation 坐係度 cc服服 吾洗晒到黑人咁 , kok 左再黎过吾洗 $$$  又吾洗整 , 真係正

作者: foxHK    時間: 2014-9-15 16:09
ckuen2004 發表於 2014-9-15 10:52
C 兄 比面比 面,  小弟9流 手工 , 隻野係 遠睇誇啦啦 , 近睇小喇叭 .
不过就真係放左好多心机,時間係呢 ...

原來係老師父級, 在下入魔年半左右, 係俾一位高手電直親友導我, 由於本人乃窮燃一名, 只有錢買的平機,炒左又無咩錢整,幸好親友又是整機高手,但不想下下要佢幫手.
唯有努力練sim減小炒機. 每日放工無聊時就開電腦練, 一練就半個小時以上,最痴個次練左二粒鐘,單是四面懸停,要練到唔出黃圈(Phoniex), 就花左我半年時間. 之後為左多練實機又買左部V120D02s, 日日係樓下飛四五粒電.   前後飛內外八字, 倒轉飛前後內外八字又花左我三個月時間. 之後開始練3d, 單係自旋翻就打超過二萬次以上... 經常練到手指痛. 返工時日日茶藥膏....
夠曬白痴.

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-17 09:03
foxHK 發表於 2014-9-15 16:09
原來係老師父級, 在下入魔年半左右, 係俾一位高手電直親友導我, 由於本人乃窮燃一名, 只有錢買的平機,炒 ...

C 兄言重啦 ,  小弟刀吾係勿野富貴人家 , 玩呢D野刀係心頭好 , 原來自己玩玩下都廿年 , 呢樣野真係無底深潭 , 重慘过食白粉 !!  小弟都係一碗白飯分三餐食先至有多餘$$玩 !!

直升機呢樣野每升一個層次就必定要撻獲金嘅, 越上難度越高 . 難度越高得越金
重有就係 " 持狗力 " , 我吾係講條啫啫 , 係个人意志力同个荷包 ,  眼見好多 C兄玩玩
下就放棄 , 但亦刀自己嘅一種挑戰 !!

作者: foxHK    時間: 2014-9-17 10:00

嘩,真係大師父呀, 廿年經驗....
>直升機呢樣野每升一個層次就必定要撻獲金嘅, 越上難度越高 . 難度越高就撻得越金
講得真好, 本人就是怕行一粒鐘去放機唔洗三十秒收工, 所以無咩心機去太遠飛. 啱啱飛現馬鞍山水務局有個地盤位吉左,
有一塊鐵圍牆比人拉開左可走入去,有一塊大空地可放直昇機. 唔知是否某師兄走入去放機呢?
香港地方細真係無咩地方放機. 成日諗學電單車方便去放機.

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-17 16:49
foxHK 發表於 2014-9-17 10:00
嘩,真係大師父呀, 廿年經驗....
>直升機呢樣野每升一個層次就必定要撻獲金嘅, 越上難度越高 . 難度越高就撻 ...

大勿鬼野C父 , 玩得奈吾代表手機一定得 ,  我就係

怕行一粒鐘去放機唔洗三十秒收工 -----  呢樣野我就係大C父啦 , 初學果時 真係9十幾里路入到去5分鈡走得我真係試吾小
                                                         後尾lam 住帶定多2隻做士啤刀好 , 吾洗咁 on 9 山長水遠去旅行咁入到去咁快走
                                                         点知結果刀係一樣, 刀係咁快走 , 15分鐘 , 每隻5分鍾 , 同埋+多左好多問侯語

作者: foxHK    時間: 2014-9-21 14:04

本人技術唔太好,但如果唔打3D,同機件無問題應該有機會平安回家既。但咁辛苦出到去無理由唔玩下野。。
但又怕一玩出事。

在下今日拍加上星期五打籃球右手指公串魚蛋,仲扎住隻手有的不靈(用唔到力仲痛緊),只不過太大癮。。。
rec 2014-9-22

飛3D但右手仲痛緊到就住咁飛。
3d

作者: ckuen2004    時間: 2014-9-22 09:46
foxHK 發表於 2014-9-21 14:04
本人技術唔太好,但如果唔打3D,同機件無問題應該有機會平安回家既。但咁辛苦出到去無理由唔玩下野。。
但 ...

嘩..........    呢d 先至係高手 , 老實講 我真係玩吾倒 , 我睇到眼刀花
陰莖 陰莖

作者: foxHK    時間: 2014-9-22 17:02
在下班門弄斧,點敢係的大師父面前認屎認屁. 只係技術太屎望大師指點一二. 原來條片拍得咁差. 怪得師兄肯睇.
作者: sun959    時間: 2014-10-10 15:04

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2