RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手問題~XV01行不到直線 [打印本頁]

作者: andyleung_2003    時間: 2014-8-4 20:58
標題: 新手問題~XV01行不到直線

本人是搖控車新手,買左加新既XV01,問題1: 點set 加車都行唔到直線,試過係石屎路上行,月行月向左傾,請問 點set 先可以行得較直
問題2:圖中避震樓到好實,但行石屎地不停慢慢漏避震油中,可唔可以放野入避震頂著個軟膠塞?

作者: hkpeople1997    時間: 2014-8-4 22:25
頭尾輪toe set 好未?如果set 好後只要微調搖控就ok.
祥程只要參考xv01 本manual 都有講!
作者: andyleung_2003    時間: 2014-8-4 22:40
已經set 好左toe in

作者: Salviour94    時間: 2014-8-5 01:19
你係咪用孖星個servo save? 如果係換左佢應該係解決到
作者: andyleung_2003    時間: 2014-8-5 12:08
我用savox servo
作者: albert0329    時間: 2014-8-5 13:21
車上全部拉干是否一致?同埋你用邊隻控?
作者: skyhawk    時間: 2014-8-5 14:31
微調校好未..
你試下直接用SERVO 拉桿看看是否正常返,

我試過用hop up high torque servo server, 平路無事, 但一落泥石RALLY, 成日入咗SAVE MODE, 搞到SERVO 反應慢晒, 可能KICK到沙石SAVE緊個SERVO
還惦用緊金屬大力SERVO, 不如拆咗佢算.. 當堂醒神晒!!
作者: andyleung_2003    時間: 2014-8-5 21:41
albert0329 發表於 2014-8-5 13:21
車上全部拉干是否一致?同埋你用邊隻控?

我用緊Fly sky 控

作者: albert0329    時間: 2014-8-5 21:50
andyleung_2003 發表於 2014-8-5 21:41
我用緊Fly sky 控

我有隻3c控用喺TT01度,都係行唔直,但換左控就oK。如果長玩,換控都係必須。
作者: Kakase    時間: 2014-8-6 22:23
ching, 大家VX01係邊度玩多?? 邊度有沙地片下彎呢??

作者: ZeroKwok    時間: 2014-8-6 23:22
如果你檢查過晒設定, 都係行行下走去一邊, 返去調節完再行, 都係行行下走去一邊, 咁?!換個好點的Servo saver, 直線的問題, 就會解決。双星跟車的servo saver好廢的, 玩双星車必定要買小小option野, 先會正常的

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2