RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請問tt01點樣可以low低架車 [打印本頁]

作者: waipaulhk    時間: 2013-4-18 22:20
標題: 請問tt01點樣可以low低架車
各位師兄,小弟tt01換了9.5 t無刷後轉灣經常反車.
聽師兄講 low低架車可改善問題,已將避震較到最短,車身仲係好高,
請問點樣可以再整低d架車?

作者: garywong5368    時間: 2013-4-18 22:43
換車,賣掉!
作者: tkwcrash    時間: 2013-4-18 22:46
garywong5368 發表於 2013-4-18 22:43
換車,賣掉!

出tt02

作者: waipaulhk    時間: 2013-4-18 22:50
garywong5368 發表於 2013-4-18 22:43
換車,賣掉!

銀兩有限.........
除左換車有冇其他辦法呀

作者: tofai    時間: 2013-4-18 22:53
首先咪答埋D垃圾答案啦~!!

樓主試下換絞牙避震,如TRF避震!

因用原裝的話,會好易反車

如已換的話就是車本身SETTING問題!
作者: lam_109    時間: 2013-4-18 23:01
我都系換過油壓,架車可以調整到前后5mm啊。
作者: Allan007    時間: 2013-4-18 23:06
師兄可唔可以度下車底離地面幾高?一般快車大約5至6mm,記得裝埋舊電先度。
作者: tofai    時間: 2013-4-18 23:10
仲有如果TT01冇改轉向果份波頭換左油壓都冇用

因會阻油壓上落!!
作者: waipaulhk    時間: 2013-4-18 23:16
多謝師兄...
其實已換可調高低既避震(唔知係唔係叫絞牙)
並已經較到最短,但離地仲有1cm高,想問可以點再教低d呀?
作者: tofai    時間: 2013-4-18 23:24
waipaulhk 發表於 2013-4-18 23:21
多謝師兄...
其實已換可調高低既避震(唔知係唔係叫絞牙)
並已經較到最短,但離地仲有1cm高,想問可以點再教低 ...

咁係可能係你轉向果到頂住架車冇得再低!!

你可以轉哂用波頭咁上落就順好多!

作者: jypepe    時間: 2013-4-19 00:15
可以去買份 PARTS 可以調較 DOWNSTOP (第十六樓講解)
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=185

砌法可參考 TT01D 說明
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/tt01d.pdf
下臂會有個窿比你上機米, 頂住波箱下面塊野(要貼埋果片金屬片), 咁就可以將D臂頂高少少, 車就會低番D

作者: 毒魚    時間: 2013-4-19 01:00
有無相睇睇啦?無相唔知點出乜事,以前買油壓點都有幾隻厚戒子比你攝油壓心,重可以減行程- W -
作者: 965    時間: 2013-4-19 11:35
Check check setting as well la...
作者: waipaulhk    時間: 2013-4-19 12:58
Thanks all ching 今晚返去影張相比大家睇啦。
作者: seasky    時間: 2013-4-19 16:49
毒魚 發表於 2013-4-19 01:00
有無相睇睇啦?無相唔知點出乜事,以前買油壓點都有幾隻厚戒子比你攝油壓心,重可以減行程- W - ...

我記得以前啲人用 O ring

作者: hydrogen9999    時間: 2013-4-19 23:36
係咪條油壓本身太長? 睇睇相就可以答到你
作者: dandanhk    時間: 2013-4-21 21:37
調downstop幫到你,換過晒a臂啦
作者: hungbobby    時間: 2013-4-22 20:25
你度一下你的油壓避震彈弓的長度,如>=30mm可考慮轉用M車的短彈弓,約25mm長。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2