RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: EX1 KIY 已開始了回收了 [打印本頁]

作者: kambox808    時間: 2013-2-27 10:28
標題: EX1 KIY 已開始了回收了

有問題的EX1 已進行回收的行動了。請各車友注意
作者: sean2012    時間: 2013-2-27 11:48
有咩問題?
作者: ken.8298    時間: 2013-2-27 12:54
Update上ver2之麻唔係咩問題
作者: kambox808    時間: 2013-2-27 14:18
ken.8298 發表於 2013-2-27 12:54
Update上ver2之麻唔係咩問題

好似要收費的$$$
作者: ken.8298    時間: 2013-2-27 16:25
kambox808 發表於 2013-2-27 14:18
好似要收費的$$$

好似Up左都係快0.1ms仲要放低起碼一個月可以不理啦
作者: cx747    時間: 2013-2-27 20:28
我會換,呢兩日會放底。電子野有新要新。
作者: ken.8298    時間: 2013-2-27 21:15

要放低一個月喎我得一支控我一星期玩兩次車好難放低咁耐到時出新先再換
作者: cx747    時間: 2013-2-27 22:55
加一舊可以換成個新摩祖,老虎蟹都換!
作者: sinnezm1    時間: 2013-2-28 23:09

問過環球,收$120寄去日本upgrade firmware,
作者: pkogps    時間: 2013-3-1 00:01
請問玩大車果套有冇份呢?
作者: cx747    時間: 2013-3-1 06:53
有。
作者: 貧窮小男人    時間: 2013-3-1 12:52
sinnezm1 發表於 2013-2-28 23:09
問過環球,收$120寄去日本upgrade firmware,

係你公司代理支控有問題,但要收錢先有得整,咁做代理有咩用?可唔可以去消委會投訴佢
作者: cx747    時間: 2013-3-1 13:15
$120 係日本收,代理代收代寄,告就告日本。
作者: Yinbb    時間: 2013-3-1 14:12
cx747 發表於 2013-3-1 13:15
$120 係日本收,代理代收代寄,告就告日本。

錢就代理賺,蝕就買家蝕,咩道理呀?
作者: cx747    時間: 2013-3-1 15:25
依家 d 香港人真係係又閙唔係又閙。都唔知想點!
作者: ken.8298    時間: 2013-3-1 17:00
cx747 發表於 2013-3-1 15:25
依家 d 香港人真係係又閙唔係又閙。都唔知想點!

我都覺係如果覺得蝕咪唔好用ko,我明佢想表達乜但係我本人覺得玩具就唔計較得咁多
作者: bumper    時間: 2013-3-1 17:53
好似代理從來冇講過有保養喎,唔知我講得啱唔唔呢
作者: ken.8298    時間: 2013-3-1 18:06
bumper 發表於 2013-3-1 17:53
好似代理從來冇講過有保養喎,唔知我講得啱唔唔呢

支控唔係有問題係代理幫⋯你⋯up上ver2⋯ko第一次咁做
作者: bumper    時間: 2013-3-1 20:38
ken.8298 發表於 2013-3-1 18:06
支控唔係有問題係代理幫⋯你⋯up上ver2⋯ko第一次咁做

所以有得整都算係咁,
只係收$120運費,
我就覺得代理都算合理啦,

作者: sykwok    時間: 2013-3-1 20:40
而家啲人都堅係攪笑,
又要玩,又唔肯比錢,
唔通要人一個價錢包你玩一世?
況且而家唔係咩問題,
只係upgrade後可令支控反應快咗,
收$120行政費咁都要話人賺咗佢嘅......
咁唔同你up,要買過至有新嘢用你都吹佢唔脹吧........
作者: sinnezm1    時間: 2013-3-1 21:44
枝控我用咗半年,沒有大問題, 若果香港代理能直接進行upgrade 就更佳.
若要寄去曰本,暫不考慮.
作者: 老鬼    時間: 2013-3-1 21:59
唔怪得D人買幾千蚊支控都好小理佢係唔係行貨,因為就算買行貨有事都無咩保障,係唔係都要另外比錢
作者: longman1843    時間: 2013-3-1 23:22
收百2蚊唔係問題,話哂都叫做幫你更新,但最緊要快囉
作者: garywong5368    時間: 2013-3-2 00:25
sykwok 發表於 2013-3-1 20:40
而家啲人都堅係攪笑,
又要玩,又唔肯比錢,
唔通要人一個價錢包你玩一世?

說話又唔係咁講喇....
玩PS3無得update 要你俾$寄去日本同你up 你條氣順唔順先?
老實講支控3K野,好多電器都可以上网update啦,試問環球做過D乜?責任去左邊?

(我無用KIY,我支EX10 對唔到頻自己寄去日本的,我已對ko沒有太大興趣了)
作者: cx747    時間: 2013-3-2 01:30
可唔可以上網 update 係產品技術性間題,環球係代理,佢可以做/佢既責任係提供製造商有下放予該地區顧客之服務,製造商唔俾 update 環球,環球變俾你呀?小朋友你知道製造商同代理既分別嗎?鬧都要 make sense d,唔好咁小學雞。
作者: Yinbb    時間: 2013-3-2 08:28
garywong5368 發表於 2013-3-2 00:25
玩PS3無得update 要你俾$寄去日本同你up 你條氣順唔順先?
老實講支控3K野,好多電器 ...

有人天生鐘意比人劏,無計. 你試下佢部手機要佢比錢扲去原廠UPGRADE丫拿,D人仲唔即時X佢,唔理係代理定係原廠,照X.
作者: 老鬼    時間: 2013-3-2 08:44
garywong5368 發表於 2013-3-2 00:25

支持,如果果班大學生用緊嘅手機,平版要UPGRADE,代理話麻煩你百二要寄返廠等二個禮拜,唔知佢地會唔會覺得係正常無問題呢
作者: garywong5368    時間: 2013-3-2 12:12
cx747 發表於 2013-3-2 01:30
可唔可以上網 update 係產品技術性間題,環球係代理,佢可以做/佢既責任係提供製造商有下放予該地區顧客之 ...

小學雞小學雞...你講到做代理可以完全不负责任咁我無你辦法,如果代得個理要收120郵寄,我使能交去代理呀
作者: sykwok    時間: 2013-3-2 13:43

手機,平板,電腦呢類電子產品買戈一刻都預咗佢有得update先比錢,
明知冇/唔知有冇你地會比錢買?買戈個都有問題啦,
況且件件都以X萬部嘅數量賣出,
三兩個月又有新款,
當代理每款每部賺$50(實情就肯定唔止呢個數),
條數有幾大?
咁好賺唔好話update/維修,
整埋個全海景維修中心比你整機時慢慢等啦
遙控玩具嘅嘢,
唔計車友,小弟身邊百中無一
用幾耐至換控相信大家心中有數
既然唔係生活必需品,
又覺得比人"劏"嘅兼影響生活質素嘅,
咪索性唔好玩囉
現時香港啲遙控代理角色就係引入再批發比舖家,
而售價仲要係比水貨平(ko ex-1 kiy為例),
大家想佢香港有維修中心幫你免費維修/更新產品的話,
諗辦法令政府起多十零個好似jv咁嘅車場,
每家每戶茶余飯後都要去走番轉先安樂嘅時候先再諗吧
作者: sykwok    時間: 2013-3-2 14:14

講到尾我都覺得ko呢次係錯,
做乜比人update去ver2呢,
好似Futaba4pk-s轉4pk-r咁
直情要買過支控咪唔駛比人鬧囉
作者: sykwok    時間: 2013-3-2 14:47

支控3K,環球賺咗3K?
消費者,可能你覺得你比咗3K就大晒,
但我睇法係買賣雙方都係得益者,
交易係公平嘅,
如果你買時覺得蝕比ko你會比錢?
香港賣3K咋,
日本定價5萬幾円呀,
唔好成日覺得人地係欠咗你咁.
玩車求開心,
如果洗錢令你咁唔高興,
何不轉玩其他嘢?
作者: ken.8298    時間: 2013-3-2 14:49
longman1843 發表於 2013-3-1 23:22
收百2蚊唔係問題,話哂都叫做幫你更新,但最緊要快囉

呢樣最真喇
作者: sykwok    時間: 2013-3-2 14:57
Yinbb 發表於 2013-3-2 08:28
有人天生鐘意比人劏,無計. 你試下佢部手機要佢比錢扲去原廠UPGRADE丫拿,D人仲唔即時X佢,唔理係代理定係原 ...

如果閣下要比戈一百幾十都有比人"劏"嘅感覺,
咁不如考慮下其他野作為娛樂吧.
政府有好多大型嘅公園免費提供比市民使用.
去睇下花花草草一蚊都唔駛比,
咁就唔駛比人"劏"了

作者: Yinbb    時間: 2013-3-2 17:18
sykwok 發表於 2013-3-2 14:57
如果閣下要比戈一百幾十都有比人"劏"嘅感覺,
咁不如考慮下其他野作為娛樂吧.
政府有好多大型嘅公園免費提 ...

搭車去公園都要錢,我都覺得比人劏咗忽肉去咁。都係留係屋企瞓覺最好,無人劏到我。
作者: sykwok    時間: 2013-3-2 18:46
Yinbb 發表於 2013-3-2 17:18
搭車去公園都要錢,我都覺得比人劏咗忽肉去咁。都係留係屋企瞓覺最好,無人劏到我。 ...

師兄你何苦要玩遙控車呢?
咁辛苦又唔開心.
題外話,莫非師兄已學識光合作用?
如果唔係一日三餐每日比人劏三次........
作者: sykwok    時間: 2013-3-2 19:36
老鬼 發表於 2013-3-1 21:59
唔怪得D人買幾千蚊支控都好小理佢係唔係行貨,因為就算買行貨有事都無咩保障,係唔係都要另外比錢 ...

啲人等行貨為平幾舊吧,
想快就貴幾舊買水貨.
by the way,futaba/sanwa有免費保養嘅咩?
作者: Yinbb    時間: 2013-3-2 22:49
sykwok 發表於 2013-3-2 18:46
師兄你何苦要玩遙控車呢?
咁辛苦又唔開心.
題外話,莫非師兄已學識光合作用?

瞓足一日,光合作用都慳返
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 02:32
Yinbb 發表於 2013-3-2 22:49
瞓足一日,光合作用都慳返

師兄,咁做人又何苦呢
作者: 黑豬車手    時間: 2013-3-3 15:18
sykwok 發表於 2013-3-2 19:36
啲人等行貨為平幾舊吧,
想快就貴幾舊買水貨.
by the way,futaba/sanwa有免費保養嘅咩? ...

我諗果位師兄有埋神功可以隨時轉換做蝸牛型態,如果唔係佢每月水電煤租(公)/管理費(私)又比人劏一獲甘
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 15:31
黑豬車手 發表於 2013-3-3 15:18
我諗果位師兄有埋神功可以隨時轉換做蝸牛型態,如果唔係佢每月水電煤租(公)/管理費(私)又比人劏一獲甘 ...

其實唔係想話邊個,
不過世上真係有免費午餐咩?
有啲人硬係要覺得自己係全地球付出最多,
所有人都係欠咗佢嘅咁,
明明玩嘅係自己,
但偏偏就覺得要其他人蝕埋比佢至係啱嘅
咁仲邊有得講.....
作者: photocatcher    時間: 2013-3-3 17:22
小第以前用KO的,但已轉會好久
但有D問題想問,UPGRADE咗,手車真係會快咗(MINIZ)。
仲有UPGRADE咗,要唔要其他嘢都要UPGRADE先(大車)?
例如:servos,ESC ,receiver。
仲有唔UPGRADE會有幾嚴重影響。
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 19:07
photocatcher 發表於 2013-3-3 17:22
小第以前用KO的,但已轉會好久
但有D問題想問,UPGRADE咗,手車真係會快咗(MINIZ)。
仲有UPGRADE咗,要唔要 ...

upgrade咗,
反應時間短咗,
即係反應快咗,
要幾"跟手"為之好,
要睇個人,
但要注意嘅係,
控嘅反應快咗唔代表圈速快咗,
至於接收同servo係唔需要因此作任何改動
作者: Yinbb    時間: 2013-3-3 19:09
sykwok 發表於 2013-3-3 15:31
其實唔係想話邊個,
不過世上真係有免費午餐咩?
有啲人硬係要覺得自己係全地球付出最多,

Ching,屋租水電煤飲飲食食呢d係必需品,咁樣劏法都要比,唔比人劏的話,會死人。話說回來,代理,就係代表廠家處理客戶,咁如果iphone或android要你比錢先去update,咁點?
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 19:21
Yinbb 發表於 2013-3-3 19:09
Ching,屋租水電煤飲飲食食呢d係必需品,咁樣劏法都要比,唔比人劏的話,會死人。話說回來,代理,就係代 ...

你仲係要用個"劏"字就冇得同你再講落去喇,
如果你老世覺得每個月出糧比你係比你"劏"你有乜感覺?
一買一賣雙方自願性質嘅公平交易,
冇人用槍指住你迫你玩遙控車.
亦冇人因你唔比錢update而唔比你玩落去.
嘅然你想update而自己又唔識攪/攪唔到,
咁梗係要比錢人地幫你攪架啦.

題外話,ios同android係講明user可自行update嘅系統.
咁你買支控嘅時候有冇人同你講過包update先?
唔肯付出,又要人幫你做嘢,
你啲思維到底係邊度學返黎?
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 19:34
Yinbb 發表於 2013-3-3 19:09
Ching,屋租水電煤飲飲食食呢d係必需品,咁樣劏法都要比,唔比人劏的話,會死人。話說回來,代理,就係代 ...

覺得乜都係比人劏,
點解唔穩個荒島生活?
又或者要用水電煤,
就買晒供應水電煤嘅公司,
要住要食要著,
自己起樓種菜飬牛造衫,
咁咪唔駛比人劏囉.
我自問能力有限,
亦明白當自己冇能力做到嘅嘢,
就要用自己有嘅野同人交換穩人幫忙.
而唔係老馮咁要人幫
作者: Yinbb    時間: 2013-3-3 19:35
sykwok 發表於 2013-3-3 19:21
你仲係要用個"劏"字就冇得同你再講落去喇,
如果你老世覺得每個月出糧比你係比你"劏"你有乜感覺?
一買一賣 ...

係你話生活必需品我要比人劏我先跟你話劏咋喎,老實講,你肯買我肯賣,大家你情我願等價交換,有人覺得去旅行最緊要洗錢洗得開心,乜都唔係問題,亦有人覺得比導遊劏,係旅遊巴幫導遊買零食係當幫下導遊,亦有人覺得自己落車買好d
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 19:43
Yinbb 發表於 2013-3-3 19:35
係你話生活必需品我要比人劏我先跟你話劏咋喎,老實講,你肯買我肯賣,大家你情我願等價交換,有人覺得去 ...

咁你的確係咁諗喎,
你用個"劏"字即係覺得人地攞咗你著數嘅意思吧,
非必需嘅嘢你反而覺得被劏,
反而局比戈啲就感到心甘情願咁得意?
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 19:43
係你話生活必需品我要比人劏我先跟你話劏咋喎,老實講,你肯買我肯賣,大家你情我願等價交換,有人覺得去 ...

duplicate & deleted
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 19:54

咁跟得旅行團就預咗架啦,
唔係咁平有飛機你搭有靚酒店你住仲有導遊介紹,
旅遊巴仲要車你去咁多景點咩
個導遊都唔係識光合作用架,
佢同樣有佢嘅生活支出(比人劏),
你自己熟路知定咪自由行囉,
又冇人迫你跟團去.
嘅然你返工要老世出糧比你,
點解人地幫你做野你又唔願意比錢人架?
唔通你認為你唔係必須嘅野就要其他人蝕埋比你?
作者: sykwok    時間: 2013-3-3 20:00
Yinbb 發表於 2013-3-2 17:18
搭車去公園都要錢,我都覺得比人劏咗忽肉去咁。都係留係屋企瞓覺最好,無人劏到我。 ...

同埋麻煩你自己睇下自己#34寫過乜嘢,
係你自己最先講"搭車都覺得比人劏咗忽肉去咁"在先.
而唔係我話你生活所需都要覺得係比人劏
作者: Yinbb    時間: 2013-3-3 23:37
sykwok 發表於 2013-3-3 20:00
同埋麻煩你自己睇下自己#34寫過乜嘢,
係你自己最先講"搭車都覺得比人劏咗忽肉去咁"在先.
而唔係我話你生活 ...

一言九頂,厲害,無心機同你玩咬文饞字。有人鐘意比人劏,我阻佢唔到。
作者: sykwok    時間: 2013-3-4 00:15
Yinbb 發表於 2013-3-3 23:37
一言九頂,厲害,無心機同你玩咬文饞字。有人鐘意比人劏,我阻佢唔到。 ...

都係戈句啦,
又要玩新野又唔肯付出。
希望好似你咁嘅人唔多啦。
如果唔係真係穩阿星賣野比人玩了
作者: yammax    時間: 2013-3-4 01:40

其實呢 人地寫套野出黎要錢 寄野又要錢 咁先俾百幾蚊 都算係咁啦下話
定係寄野出外國唔應該收錢 要人地乜都免費或者幫你俾埋先叫好呀
作者: sam0724    時間: 2013-3-4 03:00

作者: tonymguy    時間: 2013-3-4 10:05
sykwok 發表於 2013-3-4 00:15
都係戈句啦,
又要玩新野又唔肯付出。
希望好似你咁嘅人唔多啦。

尼位C兄都幾得閒下....

不過我覺得玩RC買行&水都系冇分別, 壞Q左冇人會保, 我試過3DAY壞了支控.....店主說: 你吾好彩!!

真系仆你個街, 我吾好彩了~

吾夠一年就比錢UP, 甘半年后....再半年后.......呢,
呢次UPGRADE到底系代理自UP OR 真系寄返日本, 就只有天知佢知KY知
作者: Yinbb    時間: 2013-3-4 10:46
tonymguy 發表於 2013-3-4 10:05

不過我覺得玩RC買行&水都系冇分別, 壞Q左冇人會保, 我試過3DAY壞了支控.....店主 ...

CHING你講得好啱喎, 無保養就梗架喇, 呢樣係多年來一直改變唔到O既行業作風. 所以如果去開東京旅行, 去到一定要大手入貨自用,炒賣就免喇,相信無乜水位比你賺.
呢次UPGRADE都有可能係代理自己UP,寄去日本如果空運肯定唔只120蚊,船運就唔會咁快,來回船+LOCAL運輸+日本仔出入貨AND UPGRADE流程 都起碼至少要2-3周星期.
作者: 貧窮小男人    時間: 2013-3-4 10:49

其實呢D所謂香港代理,KO果便有無承認?如果你真係認可代理,upgrade firmware咁簡單都唔可以交比香港代理做要寄返日本先搞得,唔通裡面有不可告人高科技機密資料?有事都只係運費自付幫你寄返去日本整,咁買行貨同水貨真係無咩分別
而家D高檔野真係另舍唔同,郁下就壞郁下又要upgrade,我有支大陸GT3B用左年幾都無病無痛,幾百蚊野仲襟用
作者: 貧窮小男人    時間: 2013-3-4 10:56

不過我覺得玩RC買行&水都系冇分別, 壞Q左冇人會保, 我試過3DAY壞了支控.....店主 ...

寄日本來回百二銀,寄平郵去日本都唔止呢個價,真係好有可疑呢百幾蚊係邊個袋左佢
作者: sam0724    時間: 2013-3-4 13:29
百二蚊寄返大陸遠d 都唔得呀?
作者: sykwok    時間: 2013-3-4 17:03

如果我忙的話就一定唔會選擇rc為娛樂....

幸運地小弟未試過壞控,
但xray欠件/壞件都係有得跟進.
舖家係會安排更換/補回欠件.
至於ching支控邊度買,什麼控,
能簡單講下個情況比大家知?

ko官方網頁其實係有提及ver1 upgrade去ver2,
http://www.kopropo.co.jp/sys/ex-1-ver-2update_information
每個unit計1050円(連稅)
不過請注意for日本市場
而家代理收$100幫你攪仲要比人鬧,
香港玩rc已經差不多全球最平.
唔感恩冇所謂,
鬧少句得唔得?
幫你唔係必然的.
如果閣下gt3B幾年唔駛update為之好,
我反而覺得佢係冇得update吧.
咸魚青菜各有所好.
呢次update冇話唔up唔得,
接受唔到嘅ex1用家用番v1.0/v1.1咪得囉

p.s.代理答覆唔係2/3星期,而係30-45日

作者: sykwok    時間: 2013-3-4 17:06
貧窮小男人 發表於 2013-3-4 10:56
寄日本來回百二銀,寄平郵去日本都唔止呢個價,真係好有可疑呢百幾蚊係邊個袋左佢 ...

如果閣下攪得掂我願意比你賺,
唔得就冇辦法喇.....
你想袋都要有呢個本事至得架

貴又話貴,平又覺得唔對路,
一陣會唔會覺得代理收咗支控唔比番你呢?
作者: 貧窮小男人    時間: 2013-3-4 17:53
sykwok 發表於 2013-3-4 17:06
如果閣下攪得掂我願意比你賺,
唔得就冇辦法喇.....
你想袋都要有呢個本事至得架

咁你覺得呢個所謂代理咁做係無問題,咁都無計因為係你意見,我無質疑你立場係點,站係邊一方面諗,但我就覺得有問題呢個都係我意見,希望你學會互相尊重一下
作者: 貧窮小男人    時間: 2013-3-4 17:56
sam0724 發表於 2013-3-4 13:29
百二蚊寄返大陸遠d 都唔得呀?

所以有拎去整師兄問下呢間所謂代理,邊一間公司可以百二銀寄到支控去日本
作者: sykwok    時間: 2013-3-4 18:04
貧窮小男人 發表於 2013-3-4 17:53
咁你覺得呢個所謂代理咁做係無問題,咁都無計因為係你意見,我無質疑你立場係點,站係邊一方面諗,但我就覺得 ...

口口聲聲講互相尊重,
係有人覺得自己不被尊重?
唔知頭唔知路又要講到個代理"略"你水咁
莫非呢啲就係互相尊重?
作者: 貧窮小男人    時間: 2013-3-4 18:10
sykwok 發表於 2013-3-4 18:04
口口聲聲講互相尊重,
係有人覺得自己不被尊重?
唔知頭唔知路又要講到個代理"略"你水咁

咁我都係質疑個代理又唔係你,關你咩事呢?我又無話你講野唔啱,你又憑咩話我呢?你覺得代理咁做啱就啱喇,無興趣再同你糾纏落去,你喜歡就自問自答喇
作者: sykwok    時間: 2013-3-4 21:27
貧窮小男人 發表於 2013-3-4 18:10
咁我都係質疑個代理又唔係你,關你咩事呢?我又無話你講野唔啱,你又憑咩話我呢?你覺得代理咁做啱就啱喇,無興 ...

其實師兄你都講咗你係用GT3B,
咁質疑ko個代理做乜?
咁又關你咩事呢?
唔尊重其他人嘅又憑咩嘢叫人互相尊重呢?
呢次EX1 update係咩性質你知唔知係乜先?
呢度係討論區,唔係你嘅私人網頁,
任何人都有權喺呢度發表意見
作者: kamlo713    時間: 2013-3-4 21:52

KO仲堅持日本制 已冇廠家咁做 買得貴可以理解
收120蚊運費 代理唔係逐支寄 KIY在mini Z發揮臨漓盡至 有得upgrade總好買過支
肯唔肯等係用家決定 最緊要明碼實價 你情我願

驚比人劏可選擇做北韓人 資本主義劏唔到北韓人
如果可以用1000蚊請北韓人幫我打工 全國人民排隊比我劏
作者: sykwok    時間: 2013-3-4 22:05
而家sanwa,futaba係邊度造大家心裡有數,
4pksr同M12亦都唔係賣得平,
而且呢次ko有得比買咗舊版Ex1嘅客戶去update,
都要因為唔係免費而比人鬧......
作者: buggy    時間: 2013-3-5 17:39
已經係免費. 只係收shipping...
作者: tonymguy    時間: 2013-3-7 10:20
sykwok 發表於 2013-3-4 17:03
如果我忙的話就一定唔會選擇rc為娛樂....

幸運地小弟未試過壞控,

玩得玩具預左燒錢, 不過睇下燒得條氣順吾順甘解。

香港既RC仲系貨物出門, 關人X事的時代。
作者: sykwok    時間: 2013-3-7 13:30
tonymguy 發表於 2013-3-7 10:20
玩得玩具預左燒錢, 不過睇下燒得條氣順吾順甘解。

香港既RC仲系貨物出門, 關人X事的時代。 ...

師兄又唔駛下下打定輸數嘅,
小弟試過部蛇仔一支油壓唔得,
T4有欠件,
舖/代理都肯換/補,
呢次舊版有得update,
戈一舊水小弟就覺得好合理,
總好過要買過至有新野玩
作者: tonymguy    時間: 2013-3-20 17:28
sykwok 發表於 2013-3-7 13:30
師兄又唔駛下下打定輸數嘅,
小弟試過部蛇仔一支油壓唔得,
T4有欠件,

邊間甘好服務C兄~ 好野吾怕分享呀
作者: sykwok    時間: 2013-3-20 18:13
tonymguy 發表於 2013-3-20 17:28
邊間甘好服務C兄~ 好野吾怕分享呀

食足同1/F都有幫襯,
蛇頭其中一支油壓有問題,已更換
T3&T4有錯件/欠件舖家都有幫手
hyperion差机,HW電變壞咗,
亦都有幫手處理吖
暫時未遇過"你唔好彩"嘅答案
作者: pkogps    時間: 2013-4-2 02:54

已拎支控上環球的師兄們
你地支控有回音未
利申:已三個禮拜
作者: kevt2005    時間: 2013-4-4 14:27
I brought mine to KO office in Tokyo last Fri.  They upgraded the master unit to ver 2 and already sending it back to me this Mon.  KO only charged me for EMS delivery cost (Yen1,800).  If you rely on local dis, it will take much much longer time, which is normal as they will send them back to Japan in bulk.  One of my friends returned a grip unit for repair to local dis, it took them 3 months.  Local service is just bad.  Period.
作者: kwok    時間: 2013-4-4 17:43
kevt2005 發表於 2013-4-4 14:27
I brought mine to KO office in Tokyo last Fri.  They upgraded the master unit to ver 2 and already s ...

公道的講句:去日本機票,食宿都是錢的,交俾香港代理辦理,就是用時間換金錢.任何野都有佢價值同代價的.
作者: kevt2005    時間: 2013-4-4 18:08
kwok 發表於 2013-4-4 17:43
公道的講句:去日本機票,食宿都是錢的,交俾香港代理辦理,就是用時間換金錢.任何野都有佢價值同代價的. ...

I agree with you if I go to japan just to do the upgrade but I'm not.  In fact, I don't think it makes sense to go to japan, pay for the air ticket and hotel charges just to do the upgrade.
I didn't mean to mainly criticize the local dis service in the my 1st comment.  I was just trying to point out it's a lot faster to deal with KO main office in japan and taking 3 months for a repair is not a problem with KO but a problem with local dis.
I'm sure sending the unit by air to japan and have it upgraded and returned wouldn't take more than 2 weeks max.  I'm pretty sure people don't mind paying for a bit more shipping costs to get it delivered faster.  In my case, 2 units sending back and forth within a week costs me something like Yen3600.  I would be more than happy to pay the local dis to do it if they can do that in a week.
Local service is bad is a fair statement.  For those who have experience dealing with local dis, they'll agree with what I say.
作者: kwok    時間: 2013-4-4 19:58
kevt2005 發表於 2013-4-4 18:08
I agree with you if I go to japan just to do the upgrade but I'm not.  In fact, I don't think it m ...

所以日本產品在日本維修快是正常的.就如深圳制造的好盈電變,維修時間一樣快一樣.
作者: pkogps    時間: 2013-4-5 18:15
有師兄拎返支控未
作者: kevt2005    時間: 2013-4-7 15:52
I just received my upgraded unit back yesterday morning.  Excellent service by KO Propo Japan.
作者: pkogps    時間: 2013-5-2 13:33
支ex1終於返黎了
作者: buggy    時間: 2013-5-2 15:41
剛收到代理通知, 可以拎喇! 28/03放低, 2/5可以拎番. OK快呢!
作者: cx747    時間: 2013-5-2 21:10
我都可以了!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2