RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: #F103GT吹水會# [打印本頁]

作者: terrykan    時間: 2012-11-13 17:56
標題: #F103GT吹水會#
小弟近排又玩番架F103GT越玩就越興奮!
加上近排都見有好多ching問關於架GT嘅問題,口甘不如就開個“吹水會“一齊吹吹水!
分享吓口的意見,又可以約埋一齊遊吓車河!
希望各位ching大力支持!
作者: KENNY110    時間: 2012-11-13 18:22

咁又要貼下行走片段!片中綠色林寶就係GT,黑豬速度一D都唔慢(可能影F1會耐D煩請耐心收看)

http://www.youtube.com/watch?v=-HdJO4nz8Rs&feature=g-all-u

103gt行濶呔 11.5thttp://www.youtube.com/watch?v=kE2bnUwBcs8&feature=plcp
作者: dandanhk    時間: 2012-11-13 18:43
哈,好快又會比高智能六輪騎劫
作者: alan0108    時間: 2012-11-13 19:14
係fb開埋gp 一齊吹水
得閒一齊出車
作者: batcat    時間: 2012-11-13 19:22
大力支持及推薦,103GT 平靚正。
作者: alan0108    時間: 2012-11-13 19:25
batcat 發表於 2012-11-13 19:22
大力支持及推薦,103GT 平靚正。

c兄,我想問下104係咪可以改到gt
作者: RX-7FD    時間: 2012-11-13 19:40
前後車距晤同~
作者: batcat    時間: 2012-11-13 19:48
alan0108 發表於 2012-11-13 19:25
c兄,我想問下104係咪可以改到gt

零件可以滿足,不過軸距不同,套吾到房車殼。
作者: alan0108    時間: 2012-11-13 20:29
各多位c兄,我已經開左gp比大家加入
一齊吹水xdd

https://www.facebook.com/groups/437824509611053/
作者: terrykan    時間: 2012-11-13 20:29

毒一毒大家先!
作者: 一匹狼    時間: 2012-11-13 20:48
用返林寶蓮花呢d後驅殼,真係
“風味甚佳”!
作者: momokei72    時間: 2012-11-14 13:08
good car
作者: Nales    時間: 2012-11-14 17:15
師兄大約幾錢一部? 有D興趣喎
係咪一般雙星190殼都裝得?
作者: KENNY110    時間: 2012-11-14 17:49
Nales 發表於 2012-11-14 17:15

係!佢到雙星190車殼。
已經係絕版車只可以散砌或等二手。
作者: Nales    時間: 2012-11-14 18:20
KENNY110 發表於 2012-11-14 17:49
係!佢到雙星190車殼。
已經係絕版車只可以散砌或等二手。

Thanks
有冇list? 有咩upgrade parts必換?
作者: KENNY110    時間: 2012-11-14 18:40
Nales 發表於 2012-11-14 18:20
Thanks

你揾下D舊POST應該有
作者: feihome1    時間: 2012-11-14 19:15
Thanks

Parts List:
OP.1250 3×42mm アルミターンバックルシャフト (2本)  価格:483円(税込) 
OP.1212 Mシャーシ 3x37mm チタンコートサスシャフト (2本) 価格:735円(税込) 
OP.1183 Mシャーシ 強化フリーホイールアクスルセット  価格:630円(税込)
OP.1166 F104 アルミモーターマウント (L、R)  価格:2,520円(税込) 
OP.1161 F104 ローフリクションサスボールセット  価格:693円(税込)
OP.1127 F103 カーボンリヤシャフト  価格:1,995円(税込)
OP.1088 F103 アルミサーボマウント  価格:2,835円(税込) 
OP.1081 F103 ロング・カーボンアッパーデッキセット 価格:3,360円(税込) 
OP.906 5×5mmアルミ六角ピロボール (5個)  価格:840円(税込) 
OP.903 F103GTカーボンロアデッキ  価格:3,990円(税込) 
OP.901 TRFスペシャルダンパー(F103GT) 価格:2,100円(税込) 
OP.601 ローフリクション 5mmアジャスター (8個) 価格:315円(税込) 
OP.273 フォーミュラ・リヤサスボールマウント  価格:1,260円(税込) 
OP.258 フォーミュラ・リンクタイプフロントサスセット  価格:1,470円(税込) 
OP.169 フォーミュラ・ソフトTバー(F103)  価格:630円(税込) 
OP.66 1280 ラバーシールベアリング3個セット  価格:1,260円(税込) 
OP.30 850ラバーシールベアリング4個セット  価格:1,680円(税込) 
OP.29 1150ラバーシールベアリング2個セット  価格:735円(税込) 
SP.1347 F103 ディスクボールセット  価格:315円(税込) 
SP.1346 F103 スラストベアリングセット  価格:525円(税込) 
SP.1242 TA05 B部品  価格:735円(税込) 
SP.1233 F103GTデフジョイント&デフスペーサーセット  価格:525円(税込) 
SP.1232 F103GT リヤホイールマウントL  価格:420円(税込) 
SP.1231 F103GT リヤホイールマウントR  価格:1,050円(税込) 
SP.1230 F103GT スパーギヤセット(70T)  価格:315円(税込) 
SP.1229 F103GT T部品(アップライト)2枚  価格:525円(税込) 
SP.1227 F103GT R部品(サーボステー) 価格:315円(税込) 
SP.1073 TB-02 ウレタンバンパーS  価格:262円(税込) 
SP.1000 ハイトルクサーボセイバー(ブラック)  価格:735円(税込) 
SP.357 22T・23T AV ピニオン  価格:367円(税込) 
3 Racing - F103GT-13/WO HK$100
SQUARE Screw Set - STR-335 TI FLAT HEAD SCREW HEX M3X35 (QTY / PKG: 4 pcs) HK$ 34.20
SQUARE Screw Set - STR-430 TI FLAT HEAD SCREW HEX M4X30

記得咁多,希望幫到CHing你地!!!!
作者: steven008    時間: 2012-11-14 20:06
普通103 用GT 殼可唔可以入黎玩?
作者: terrykan    時間: 2012-11-14 21:30
steven008 發表於 2012-11-14 20:06
普通103 用GT 殼可唔可以入黎玩?

當然可以啦!我哋唔算玩得太快風黑加大齒比可以好快!
作者: terrykan    時間: 2012-11-14 21:34
Nales 發表於 2012-11-14 17:15

http://www.tamiya.com/english/rc/manuals.htm
Download份說明書落嚟慢慢睇!
作者: terrykan    時間: 2012-11-14 21:40
Thanks

YR or 3R 鈦縲絲1 set
3R炭板尾殻柱
作者: KENNY110    時間: 2012-11-14 22:12
terrykan 發表於 2012-11-14 21:40
YR or 3R 鈦縲絲1 set
3R炭板尾殻柱

鈦縲絲唔換得唔得呀?
作者: KENNY110    時間: 2012-11-14 22:49
係!KK兄道揾到呢架

作者: terrykan    時間: 2012-11-14 22:51
KENNY110 發表於 2012-11-14 22:12
鈦縲絲唔換得唔得呀?

唔洗執一包過嗎!
作者: edwardchow1    時間: 2012-11-14 22:54
KENNY110 發表於 2012-11-14 22:12
鈦縲絲唔換得唔得呀?

我都冇換,我用鐵咋
作者: KENNY110    時間: 2012-11-14 23:15
edwardchow1 發表於 2012-11-14 22:54
我都冇換,我用鐵咋

X2
作者: terrykan    時間: 2012-11-14 23:38
KENNY110 發表於 2012-11-14 23:15
X2

散砌難買果六粒長縲絲嗎!
作者: steven008    時間: 2012-11-15 10:41
但103 衣家好似好難搵parts, 怕撞爛左冇得換
作者: momokei72    時間: 2012-11-15 10:43
師兄請問你用邊隻棉呔
作者: RCwing    時間: 2012-11-15 11:03
GQ TYRE ---FRONT HD, REAR SS
作者: feihome1    時間: 2012-11-15 12:27
放一放毒先!
[attach]669256[/attach]
[attach]669255[/attach]

作者: steven008    時間: 2012-11-15 14:49
feihome1 發表於 2012-11-15 12:27
放一放毒先!

條尾胎咁窄會唔會好易甩?
作者: feihome1    時間: 2012-11-15 15:45
steven008 發表於 2012-11-15 14:49
條尾胎咁窄會唔會好易甩?

都唔會!另外重有一架用房車殼都係行膠胎都得!
作者: KENNY110    時間: 2012-11-15 15:56
feihome1 發表於 2012-11-15 15:45

師兄分享下用咩膠呔丫?thx!
之前試過用膠呔甩到玩唔到…
作者: steven008    時間: 2012-11-15 16:42
feihome1 發表於 2012-11-15 15:45

我之前都買左你呢個殼, 但條胎太闊好似裝唔倒, 個殼仲未噴, 唔捨得玩~~
作者: feihome1    時間: 2012-11-15 16:55
KENNY110 發表於 2012-11-15 15:56
師兄分享下用咩膠呔丫?thx!
之前試過用膠呔甩到玩唔到…

用膠胎玩就用唔到11t或13t摩打 , 真係會甩到玩唔到 ! 用17.5t已經好極限 ! 胎要尾咬D ! 用番26mm闊就好跑嫁啦 ! 推薦用ride胎 ! 雖然唔快 , 但係好玩 !
作者: KENNY110    時間: 2012-11-15 17:05
feihome1 發表於 2012-11-15 16:55
用膠胎玩就用唔到11t或13t摩打 , 真係會甩到玩唔到 ! 用17.5t已經好極限 ! 胎要尾咬D ! 用番26mm闊就好跑 ...

多謝分享!
作者: feihome1    時間: 2012-11-15 17:15
steven008 發表於 2012-11-15 16:42
我之前都買左你呢個殼, 但條胎太闊好似裝唔倒, 個殼仲未噴, 唔捨得玩~~

頭尾offset唔同 , 比你參考!
[attach]669329[/attach]

[attach]669330[/attach]

作者: steven008    時間: 2012-11-15 18:01
feihome1 發表於 2012-11-15 17:15
頭尾offset唔同 , 比你參考!

Thanks!
作者: edwardchow1    時間: 2012-11-15 20:00
terrykan 發表於 2012-11-14 23:38
散砌難買果六粒長縲絲嗎!

不鏽鋼同鐵都好易買
作者: edwardchow1    時間: 2012-11-15 20:02
steven008 發表於 2012-11-15 10:41
但103 衣家好似好難搵parts, 怕撞爛左冇得換

代理大量供應
作者: albertau2011    時間: 2012-11-15 21:24
which shop , Wai Go ?
作者: batcat    時間: 2012-11-15 21:32

一些玩103GT的意見。
玩咗架車都成年,最大得着莫過於係成本效益相當高,簡單改造已經可以力挑火箭(,以一架普通103GT為例,徐電外全車總投資為約$2800)。若入門跑standard配白豬已經有相當吾錯既快感。想入手徐二手外,散砌亦可。

二手全新 103 gt            $750
車殼                 $150
futxba servo 94xx         $300
futxba 2104 receiver     $340
16v esc                         $160
speed mixd 棉呔           $120
風扇黑motor                 $50
3 racixg carbon 板         $150
星星 carbon二樓板        $200
星星 carbon 軸              $120
3 racixg rear diff house  $100
星星 motor 座               $200
星星 推杆                      $60
星星 波子扭腰 架          $80

作者: batcat    時間: 2012-11-15 21:46
查實玩direct drive 用3003已經ok。
棉呔可用頭硬尾軟。
作者: steven008    時間: 2012-11-26 17:36
edwardchow1 發表於 2012-11-15 20:02
代理大量供應

邊間啊?
作者: momokei72    時間: 2012-11-27 09:41
尾用220棉呔 請問頭棉呔用邊隻
作者: ken6159    時間: 2012-11-27 10:35
momokei72 發表於 2012-11-27 09:41
尾用220棉呔 請問頭棉呔用邊隻

May show me how to make adapter for 220mm tire? thank CHing.
作者: momokei72    時間: 2012-11-27 15:23
請問kenny師兄頭尾棉呔糸邊隻
作者: terrykan    時間: 2012-11-27 15:37
momokei72 發表於 2012-11-27 15:23
請問kenny師兄頭尾棉呔糸邊隻

用羊仔呔!
作者: momokei72    時間: 2012-11-27 15:44
系吾系1/10油車用果D
作者: dennis2008    時間: 2012-11-29 00:54
ALL師兄:幾時有F103GT局,係JV呀?
作者: hofung    時間: 2013-2-7 23:53
我有個朋友比咗架靜車103gt比我.....
我想問吓咁多位師兄...
我應該點set up佢...?
and 你們係用咩搖控?

作者: edwardchow1    時間: 2013-2-14 13:47
hofung 發表於 2013-2-7 23:53
我有個朋友比咗架靜車103gt比我.....
我想問吓咁多位師兄...
我應該點set up佢...?

buy motor, esc, servo, and radio system first.
作者: RC881    時間: 2013-3-7 21:06
小弟其中一架F103GT
作者: RC881    時間: 2013-3-7 22:26
第2架F103GT Le Mans 版
作者: mlee    時間: 2013-3-8 00:21
RC881 發表於 2013-3-7 22:26
第2架F103GT Le Mans 版

CHing,

I am just starting to build one, got most of the parts but need to wait for front steering pin. Can you tell me what parts you use for upper A-arm and steering you use for the second car?

thanks, Mark
作者: RC881    時間: 2013-3-8 00:41
mlee 發表於 2013-3-8 00:21
CHing,

I am just starting to build one, got most of the parts but need to wait for front steerin ...

Atomic F103GT Conversion Kit
作者: mlee    時間: 2013-3-8 10:13
RC881 發表於 2013-3-8 00:41
Atomic F103GT Conversion Kit

Thank you.  I am hopping that I can still find in KWS...
作者: nismokin    時間: 2013-3-8 11:40
想請問怎樣放專電? 我放專電之後个電架唔夠長.  thx~
作者: nismokin    時間: 2013-3-8 11:41
作者: RC881    時間: 2013-3-8 15:39
nismokin 發表於 2013-3-8 11:41

我用FRP黑色纖維板DIY兩邊電架 , 再加纖維膠紙 , 萬無一失
作者: nismokin    時間: 2013-3-8 16:43
RC881 發表於 2013-3-8 15:39
我用FRP黑色纖維板DIY兩邊電架 , 再加纖維膠紙 , 萬無一失

可不可以影張相睇下, 唔該師兄...
作者: abcde    時間: 2013-3-8 17:42
這星期日會去JV玩F103  利曼 朋友仔會玩PANCAR
881 師兄來玩嗎?
作者: RC881    時間: 2013-3-8 17:43
nismokin 發表於 2013-3-8 16:43
可不可以影張相睇下, 唔該師兄...

哩部係小弟常玩的落場版F103GT , 前後200mm闊 , 粗野一部, 原裝纖維板(非碳纖) , 請勿見笑

作者: RC881    時間: 2013-3-8 17:49
abcde 發表於 2013-3-8 17:42
這星期日會去JV玩F103  利曼 朋友仔會玩PANCAR
881 師兄來玩嗎?

或者會, C兄你是否好早到JV ?
我早極都要10點至10點半
作者: nismokin    時間: 2013-3-8 18:11
RC881 發表於 2013-3-8 17:43
哩部係小弟常玩的落場版F103GT , 前後200mm闊 , 粗野一部, 原裝纖維板(非碳纖) , 請勿見笑

...

萬分感激!!!  我D F103GT, F103 可以玩了, THX~
作者: RC881    時間: 2013-3-8 19:47
nismokin 發表於 2013-3-8 18:11
萬分感激!!!  我D F103GT, F103 可以玩了, THX~

吾洗客氣
作者: abcde    時間: 2013-3-8 21:30
RC881 發表於 2013-3-8 17:49
或者會, C兄你是否好早到JV ?
我早極都要10點至10點半

都係十點左右開波玩到3點左右去食飯/下午茶
作者: seasky    時間: 2013-3-9 09:03
Facebook 個group 找不到,轉左啦?有無新grouP at?
作者: nismokin    時間: 2013-3-13 01:37

試用魔術貼~
作者: feihome1    時間: 2013-3-13 12:23
nismokin 發表於 2013-3-13 01:37
試用魔術貼~

咁想問下Ching用咩殼呀?
作者: abcde    時間: 2013-3-13 17:41

[attach]693916[/attach]

星期日的柤 我地全部都用好盈9T 兩部F103  兩部PanCar

作者: abcde    時間: 2013-3-13 22:26
controI motor 馬力一樣 纯玩操控 同setting同用呔
作者: nismokin    時間: 2013-3-14 01:22
feihome1 發表於 2013-3-13 12:23
咁想問下Ching用咩殼呀?

JGTC NSX
作者: mlee    時間: 2013-3-14 10:00
nismokin 發表於 2013-3-13 01:37
試用魔術貼~

CHing, can you share the brand name of the rear post please.
作者: steven008    時間: 2013-3-16 10:36
我部103唔捨得玩喇, 買左部104WGP用LM 殼
作者: steven008    時間: 2013-3-16 10:48
係喎各位師兄, 想問下我用綿胎, 胎水, 個差速較緊多少少都已經好易甩, 你地用房車膠胎點解唔甩呢?
作者: silvia_s13    時間: 2013-4-10 15:18
你好,小弟近期受朋友引誘復出玩RC,係日本BID左架全新未砌103GT
第日要請教大既意見
其實原裝係唔係已經好好玩?
我想以最經濟角度玩
車架仲未到香港,好期待
仲有,其實有乜車殼可揀呢?
作者: seasky    時間: 2013-4-10 15:34
師兄 bid 左幾錢呀? 仲有無多架?
作者: jypepe    時間: 2013-4-10 15:50
silvia_s13 發表於 2013-4-10 15:18
你好,小弟近期受朋友引誘復出玩RC,係日本BID左架全新未砌103GT
第日要請教大既意見
其實原裝係唔係已經好好 ...

我以前都玩過下全原裝都OK夠快,
睇下你會唔會換呔
因為佢原裝係24MM鈴配26MM呔, 套落去脹脹地, 但跑街石屎地又OK咬
作者: nismokin    時間: 2013-4-10 17:51
mlee 發表於 2013-3-14 10:00
CHing, can you share the brand name of the rear post please.

AEON $12 SHOP.
作者: silvia_s13    時間: 2013-4-10 18:21
seasky 發表於 2013-4-10 15:34
師兄 bid 左幾錢呀? 仲有無多架?

bid左一千呀,都唔知貴唔貴
作者: seasky    時間: 2013-4-10 23:53
Repeated, delete!
作者: seasky    時間: 2013-4-10 23:53
silvia_s13 發表於 2013-4-10 18:21
bid左一千呀,都唔知貴唔貴

Ok wor, 再見到單聲丫,唔該~

作者: silvia_s13    時間: 2013-4-11 01:59
seasky 發表於 2013-4-10 23:53
Ok wor, 再見到單聲丫,唔該~

好呀!!
作者: williamau    時間: 2013-4-14 22:29

可以購買 parts組裝全套 ah 仍然整parts
作者: silvia_s13    時間: 2013-6-8 01:39
請問點先可調高車身?
我已將介子調位令佢車身高左,但都唔夠高我覺得
請指教
作者: lrr174    時間: 2013-7-25 10:47
請問呢個車架 有什麼主要零件欠缺?
如果手車麻麻,咁黑豬夠玩了嗎?

作者: 一匹狼    時間: 2013-8-11 18:00
RC881 發表於 2013-3-8 17:43

...

想請教下師兄你套頭臂係咩品牌?
仲有兩支摟腰避震有用嗎?我都已經整左個支架但未落避震

作者: 一匹狼    時間: 2013-8-11 18:03
仲有野想請教下各位
我架F103GT用海棉呔跑JV
轉彎時內頭輪會離野地甘濟
點可以改善呢?
作者: RC881    時間: 2013-8-12 11:59
一匹狼 發表於 2013-8-11 18:00
想請教下師兄你套頭臂係咩品牌?
仲有兩支摟腰避震有用嗎?我都已經整左個支架但未落避震

頭臂係3Racing , 轉向杯用TA04/TA05 (裝呔後剛好200mm) , 兩支表摟腰避震係孖星車原裝膠油壓(多餘物資利用) , 彈簧軟硬可影響回中速度 , 初時要慢慢調教去適應 , 咁改法系因為賴落查查油 , 唔想玩一轉就要清理一次查查油
作者: 一匹狼    時間: 2013-8-12 22:49
RC881 發表於 2013-8-12 11:59
頭臂係3Racing , 轉向杯用TA04/TA05 (裝呔後剛好200mm) , 兩支表摟腰避震係孖星車原裝膠油壓(多餘物資利 ...

其實師兄你用咩尾呔
甘粗ge!!!

作者: RC881    時間: 2013-8-13 11:21
一匹狼 發表於 2013-8-12 22:49
其實師兄你用咩尾呔
甘粗ge!!!

GQ 220mm 油車用尾綿呔
作者: 一匹狼    時間: 2013-8-13 19:09
RC881 發表於 2013-8-13 11:21
GQ 220mm 油車用尾綿呔

是吾頭尾都用GQ 220MM海棉呔架車就會有200MM闊?

作者: RC881    時間: 2013-8-13 21:55
一匹狼 發表於 2013-8-13 19:09
是吾頭尾都用GQ 220MM海棉呔架車就會有200MM闊?

no , 由於改左轉向杯(闊左) , 用一般1:10GP 26mm油車頭呔剛好200mm
作者: 一匹狼    時間: 2013-8-22 19:52
RC881 發表於 2013-8-13 21:55
no , 由於改左轉向杯(闊左) , 用一般1:10GP 26mm油車頭呔剛好200mm

KWS邊間有得賣220mm油車尾呔?

作者: RC881    時間: 2013-8-23 12:48
一匹狼 發表於 2013-8-22 19:52
KWS邊間有得賣220mm油車尾呔?

主要在貓店 及 紅星買 , 如今貓店搬左去樓上舖 , 紅星搬左去油麻地碧術
作者: 一匹狼    時間: 2013-8-26 22:37
貓店無入了
鴻星下次望望先!thx!

另想問下其他師兄會用膠呔架車操控會吾會好奇怪?
我用tp36完全渣吾到
作者: 一匹狼    時間: 2013-9-5 17:42
[attach]741826[/attach][attach]741827[/attach]

希望星期日好天!
之前玩17.5NA,依家轉左13.5 TURBO去試車

另外架車係咪太重呢?
成架TOURING甘GE重量!

作者: 鋒鋒鋒    時間: 2013-9-9 01:16
各位師兄,想問下有冇人試過將EXOTEK 套103 KIT 改去F103GT 度用?我見佢塊板好似冇留孔位去上海綿泵把,工房有冇實例?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2