RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TT01e [打印本頁]

作者: maxkam    時間: 2012-8-13 16:21
標題: TT01e

已經幾乎完全改成另一首車,原本買進時880$,覺得超正,因為這是我的fist car.但過左一會兒發現無論如何都不夠人快,終於決定什麼都換(except for arms)...現時加左個 5.5T,60a, carbon fibre 架, 55/25快齒,油壓..... 才滿意. 師兄們意見如何?

作者: chukachun    時間: 2012-8-13 16:27
師兄,點睇都唔似改左$4500
作者: KENNY110    時間: 2012-8-13 16:30
咁改左咁多而家夠唔夠人快?
作者: 幾粒審    時間: 2012-8-13 16:36
你呢個案例正正反映出,一架TT-01 無論點改都不及一架高級車嚟,最好讓多D 新手借鏡...
$4500 其實睇落仲有大把野未改,不過再改都係嘥錢,一架T3 都已經$32XX ,貴唔貴自己諗...
如果真係要同人比較,首先人哋有嘜,你就有嘜,咁起碼唔會差太遠,其次就係自己手車去到那個程度,
引用其中一位師兄佳句 [俾架世界冠軍車你揸,你又可唔可以攞冠軍] .
作者: jerwin123    時間: 2012-8-13 16:37
買過架啦
作者: ian0821    時間: 2012-8-13 16:41
4.5K 買417還得
作者: smallwhite1234    時間: 2012-8-13 16:43
ching 要改埋臂至可以較 camber, toe in out..
作者: chukachun    時間: 2012-8-13 16:43
起碼你都要換左四條呔去先啦
作者: smallwhite1234    時間: 2012-8-13 16:51
咁如果玩像真 off road 都可以既, 我諗冇人會升起架417 去玩爛地..
但如果 ching 係諗住玩 touring 快車,咁就點改都唔會好過直接買架417/411/TC6/T3..
作者: Allan007    時間: 2012-8-13 16:53
呢個post相信會引起廣泛討論。
作者: gos    時間: 2012-8-13 17:14
very rich man. can spend 4.5K up grade a basic rc car.   
作者: maxkam    時間: 2012-8-13 17:16
smallwhite1234 發表於 2012-8-13 16:51
咁如果玩像真 off road 都可以既, 我諗冇人會升起架417 去玩爛地..
但如果 ching 係諗住玩 touring 快車, ...

原車跟Futaba 控,快齒$1800, hitec servo 約$300,ebay買碳架約750,電—pack,400.ebay買鋁steering 約100,頭萬向又80, 呔95,油shocks 190,carbon 後狗骨eBay 買90, 加個800 蚊5.5T ,差唔多啦
作者: maxkam    時間: 2012-8-13 17:18
KENNY110 發表於 2012-8-13 16:30
咁改左咁多而家夠唔夠人快?

OK la,出彎有時會有点亂
作者: bb149    時間: 2012-8-13 17:30
maxkam 發表於 2012-8-13 17:16
原車跟Futaba 控,快齒$1800, hitec servo 約$300,ebay買碳架約750,電—pack,400.ebay買鋁steering 約10 ...

加個800 蚊5.5T ........

怎麼品牌嘅 5.5T 馬達?
LRP X20 5.5T  都係7百幾!
作者: 請多多指教    時間: 2012-8-13 17:38
TT01
送俾我都唔要仲要$4500
作者: maxkam    時間: 2012-8-13 17:53
bb149 發表於 2012-8-13 17:30

EZRUN, WP60 ESC,  5.5T
作者: lastshippies    時間: 2012-8-13 17:57
說話又唔可以咁講,當然你地可以話買補品升級部TT01係晒錢,
但係每個人都有自己中意既車,可以比錢去買補品同自己架車升級扮靚係開心既事,
不過睇得同跑得亦都係兩回事
利申:有TT01同TA05
作者: Allan007    時間: 2012-8-13 17:58
maxkam 發表於 2012-8-13 17:53
EZRUN, WP60 ESC,  5.5T

師兄響邊樹玩多?
作者: terrykan    時間: 2012-8-13 17:59
如果換晒全部SQUARE補品可能有啲睇頭!
不過換晒都成$3000蚊!
作者: gimsink    時間: 2012-8-13 18:01
改車嘅嘢, 好难講底唔底, 个中樂趣每个人体會唔同....不過師兄你可能最应該改的东西冇做到, 就係四條呔....
作者: scale_rc    時間: 2012-8-13 18:11
4.5k......玩 TT01 C HING 真係幾豪下
我架 TA05 (Ver 1) 換套TRF Damper 同 3 racing 底板 (約8舊) 都有d 赤
作者: Allan007    時間: 2012-8-13 18:13
scale_rc 發表於 2012-8-13 18:11
4.5k......玩 TT01 C HING 真係幾豪下
我架 TA05 (Ver 1) 換套TRF Damper 同 3 racing 底板 (約8舊) 都 ...

4.5k係成套,又無刷又鋰電,差唔多啦。
作者: tofai    時間: 2012-8-13 18:13
櫻花S改幾百都好好跑啦.....
TT01.......都係果句
用改車D錢黎買架勁野好過啦
作者: Dickyyim03    時間: 2012-8-13 18:18
記唔記得半年前有個TT01大師?

師兄.點解唔YEAH RACING套套件,你咁改真係唔平喎,不過自己鐘意就得啦
作者: maxkam    時間: 2012-8-13 18:29
我玩rc都係大多数玩,只去果jv 6次...
作者: maxkam    時間: 2012-8-13 18:32
Allan007 發表於 2012-8-13 17:58
師兄響邊樹玩多?

球场,只去果jv 6次
作者: Allan007    時間: 2012-8-13 18:36
maxkam 發表於 2012-8-13 18:32
球场,只去果jv 6次

玩套好呔包你部車脫胎換骨
作者: maxkam    時間: 2012-8-13 18:42
Allan007 發表於 2012-8-13 18:36
玩套好呔包你部車脫胎換骨

已经換左la   team power,不過差唔多蝕唒,有没有好介绍?
作者: mikeroro    時間: 2012-8-13 19:09
樓主 仲有頭尾油壓架 未換
作者: bus338    時間: 2012-8-13 19:42
原來升級件甘貴,甘架 417X要裝補品黎好貴....
作者: kotaro2872    時間: 2012-8-13 20:07
想玩平價快車不如玩F1;)
設備要求吾高...玩得好刀可以好快...
作者: smallwhite1234    時間: 2012-8-13 20:26
maxkam 發表於 2012-8-13 17:16
原車跟Futaba 控,快齒$1800, hitec servo 約$300,ebay買碳架約750,電—pack,400.ebay買鋁steering 約10 ...

如果$4500 係指全套連控連電就合理, 因為我以為講緊淨車~
都係果句, 每個人都有自己既價值觀, 最緊要玩得開心,
有D ching 講係垃圾我又覺得過左火位, 每個人追求既野都唔同,
如果要落個 wrx 殼行下石仔地過下引, 咁又冇理由拎架 TC6 黎玩,
比你 set 到 1CM 高黎行, 皮帶轆都食哂石仔, 咁唔通 TC6 又係垃圾?

p.s. 純個人觀點, 不喜勿插
作者: kiev    時間: 2012-8-13 20:26
金屬中軸、四支油壓、四條呔呤、一套好淫 5.5t  .... 顶多咪$1500 ....
作者: Chrischu33    時間: 2012-8-13 21:06
buy camber arms
作者: Chrischu33    時間: 2012-8-13 21:34
好簡單....civic仔好難先改到夠架458快
作者: cvleung    時間: 2012-8-13 22:06
Why not buy T3 or 417x ?
作者: Noir.KAZE    時間: 2012-8-13 22:16
smallwhite1234 發表於 2012-8-13 20:26
如果$4500 係指全套連控連電就合理, 因為我以為講緊淨車~
都係果句, 每個人都有自己既價值觀, 最緊要玩得 ...

如果玩街我連碳板都唔換嚕.......

以佢架車D件,冇咩可能4千幾淨車架......連金屬臂咁虛榮既野都冇......
作者: simple123    時間: 2012-8-13 22:31
其實如果師兄係一次過改就對此車有情意結,如果係慢慢改的話,就係玩遙控車一種幾得意過程,
兒家好師兄簡車,太約會已車穀或價錢著手,我初玩時都會買比較入門級,因為平容易入手(其實無乜錢)
之後就唔滿意車性能(去除個人技術問題,通常唔認自己差),就會升級件慢慢改,會有提升或無變,到頭來車性能或多或少好跑一點,如果同D廠車比就!!!!!!! 一架一千蚊車改左兩三千價錢,心諗好曬錢下,但係響改車過程有少少改善,其實都好開心下,有少少成功感 我兒家大多數買唔駕改車玩,玩車樂趣在於行走過程,
玩車其實想開心下,比得起錢玩玩,希望各位師兄改車又好玩車又好,最緊要開開心心!
作者: gtimax    時間: 2012-8-13 22:51
無論你點改都唔會提升多, 因車子最重要的4肢沒有變,車子大部份的轉灣特性也沒變, 而且TT的4肢缺陷也十分之大.
香港玩車的潮流就是改車, 以為改車=買野駛錢=快左, 除非部車有問題必須更正, 否則我未見過有人改完部車會快左, 只有set完部車才會快左.

作者: ym34    時間: 2012-8-13 23:30
Allan007 發表於 2012-8-13 16:53
呢個post相信會引起廣泛討論。

totally agree
作者: ghost    時間: 2012-8-14 01:06
bb149 發表於 2012-8-13 17:30

仲有隻寶貴既"淺水電變"未計?
作者: maxkam    時間: 2012-8-14 01:31

個motor 同esc —齊先太約800,架車話時話都有—陣歷史啦,其實各位c hing,我三架車:T3 2012, Sakura Zero s,TT01e,中都係大多数玩E架,因為一來無乜時間去jv,二來我住的地方而影響。我玩搖控車玩左剛—年,仲係新人,但係總是覺得我E首車我玩得比较上非常開心,又唔洗煩E樣,煩果様。好似我架T3禁,同埋—撞就超心痛,大家覺唔覺呢?
作者: kahungboy    時間: 2012-8-14 09:32
maxkam 發表於 2012-8-14 01:31
個motor 同esc —齊先太約800,架車話時話都有—陣歷史啦,其實各位c hing,我三架車:T3 2012, Sakura Zero ...

同路, 我地少落場人仕
實有一兩架粗玩車
高級車架基本上無乜機會出動
作者: ngwinghynn    時間: 2012-8-14 12:53
$4500...我會買Xray
作者: BUZZ777    時間: 2012-8-14 13:52
不過鍾意就繼續啦,各有各嘅興趣啦
作者: tt01bigb    時間: 2012-8-15 13:41
換出來ge 零件差不多可以砌多一部

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2