RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 今日第一次上咗CT玩.一個字“正” [打印本頁]

作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-17 18:08
標題: 今日第一次上咗CT玩.一個字“正”
ching 好 nice!特別多謝 d.s 師兄教我控車同幫我set 車。會繼續支持同去玩!
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 18:14
今日多唔多人呀?
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-17 18:18
Ching 今日唔多人
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 18:20
zakuzaku2008 發表於 2012-3-17 18:18
Ching 今日唔多人

呢個時間算早,再夜少少應該會好多人
作者: niwadaisuke    時間: 2012-3-17 18:40
今日DS又上去
作者: d.s    時間: 2012-3-17 18:42
zakuzaku2008 發表於 2012-3-17 18:08
ching 好 nice!特別多謝 d.s 師兄教我控車同幫我set 車。會繼續支持同去玩!

客氣,我只係將[人人導我,我導人人]嘅優良傳統精神延續落去,
玩得開心就得
賺$靠自己~
洗$揾我地~
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 19:05
niwadaisuke 發表於 2012-3-17 18:40
今日DS又上去

你幾時上呀?
作者: d.s    時間: 2012-3-17 19:24
niwadaisuke 發表於 2012-3-17 18:40
今日DS又上去

下星期冇呢枝歌仔唱啦~
作者: niwadaisuke    時間: 2012-3-17 19:58
wing1203 發表於 2012-3-17 19:05
你幾時上呀?

琴晚上完
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 20:37
zakuzaku2008 發表於 2012-3-17 18:08

係咪揸架500仔同我頭像果架掃把佬?

作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 20:43
wing1203 發表於 2012-3-17 18:14
今日多唔多人呀?

出奇地早場咁少人,我都估唔到,岩晒我呢d屎車人練習
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-17 20:46
回復 白鬍子 的帖子

係呀Ching
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-17 20:49
嘩Ching 啲車好鬼快!
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 20:50
zakuzaku2008 發表於 2012-3-17 20:46
回復 白鬍子 的帖子

係呀Ching

我係同場揸掃把佬果位撞牆王
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 20:50
zakuzaku2008 發表於 2012-3-17 20:46
回復 白鬍子 的帖子

係呀Ching

我係同場揸掃把佬果位撞牆王
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 21:02
niwadaisuke 發表於 2012-3-17 19:58
琴晚上完

早知我都尋晚上
我都唔知我幾時可以上去
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 21:07
白鬍子 發表於 2012-3-17 20:43
出奇地早場咁少人,我都估唔到,岩晒我呢d屎車人練習

可惜呢個時間我返緊工
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 21:41
wing1203 發表於 2012-3-17 21:07
可惜呢個時間我返緊工

好掛住你‧‧‧‧‧‧‧隻甲蟲呀!
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-17 21:49
回復 白鬍子 的帖子

哈哈我部車撞牆都撞到冇咗左邊鏡,個師機而家只係睇到右邊哈哈
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 22:09
白鬍子 發表於 2012-3-17 21:41
好掛住你‧‧‧‧‧‧‧隻甲蟲呀!

希望星期二可以上去啦....
我收到風,你地手車好快咁播
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 22:33
wing1203 發表於 2012-3-17 22:09
希望星期二可以上去啦....
我收到風,你地手車好快咁播

下‧‧‧‧‧‧係咪認錯人睇錯車呀?
快就係快喇,好快撞牆果隻快呀。
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 22:34
zakuzaku2008 發表於 2012-3-17 21:49
回復 白鬍子 的帖子

好鬼鐘意你架fiat仔
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 22:36
zakuzaku2008 發表於 2012-3-17 21:49
回復 白鬍子 的帖子

遲下應該會冇埋右邊架啦
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 22:39
白鬍子 發表於 2012-3-17 22:33
下‧‧‧‧‧‧係咪認錯人睇錯車呀?
快就係快喇,好快撞牆果隻快呀。

唔知佢啦,都唔出奇
撞多幾次就慣架啦~
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 22:39
zakuzaku2008 發表於 2012-3-17 20:49
嘩Ching 啲車好鬼快!

肯定無我份。
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-17 22:41
wing1203 發表於 2012-3-17 22:39
唔知佢啦,都唔出奇
撞多幾次就慣架啦~

慣晒啦
不過換左胎係好控左無咁多撞牆囉
作者: wing1203    時間: 2012-3-17 22:43
白鬍子 發表於 2012-3-17 22:41
慣晒啦
不過換左胎係好控左無咁多撞牆囉

好控左已經可以撞少好多啦
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-17 22:51
回復 wing1203 的帖子

到時靠車內裡面倒後鏡
作者: lwclam    時間: 2012-3-18 02:15
師兄,下次走時去櫃台check out ,應該有錢收番。

作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-18 13:53
回復 lwclam 的帖子

唔該Ching 提醒要Check out. 如果唔係約咗fan 同佢保祝生日去食飯,都唔會咁快走同理我都要買定工具去玩。 Ching, 差電架有咩用架?
作者: wing1203    時間: 2012-3-18 14:04
zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 13:53

唔該Ching 提醒要Check out. 如果唔係約咗fan 同佢保祝生日去食飯,都唔會咁快走 ...

係差電既時候,粒電可以散熱快d
註:呢個係我認為,未必係咁,如有錯,請其他師兄指正
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-18 14:14
zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 13:53

唔該Ching 提醒要Check out. 如果唔係約咗fan 同佢保祝生日去食飯,都唔會咁快走 ...

差電架係用來差電既時候擺放電池既,因為現在既高性能差電機,都唔會好似専比 AAA 電用既差機咁有位置安放電池,只係得正負兩個插座。差電架就係差機同電池接既 adaptor 啦。

有得賣,有 Diy,睇你鍾意邊樣啦。
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-18 14:28
唔該Tat-tat 同wing1203 師兄!
作者: lwclam    時間: 2012-3-18 14:49
回復 zakuzaku2008 的帖子

我地多數平日放工夜晚去玩。
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-18 16:14
我要星期五晚或六先去得
作者: ellis    時間: 2012-3-18 16:20
有得玩車真開心, 我仲未可以復出, 等待..............中
作者: niwadaisuke    時間: 2012-3-18 16:22
ellis 發表於 2012-3-18 16:20
有得玩車真開心, 我仲未可以復出, 等待..............中

等左你好耐喇!
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-18 16:26
我度緊想買部EX10控去玩,咁就要放走技K18
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-18 16:37
zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 16:26
我度緊想買部EX10控去玩,咁就要放走技K18

KT18 二手好似唔係值幾多錢 ja 喎
不如好好咁留住佢,到第日有車賣既時候,跟車一齊賣,咁好似仲好。

襯仲有時間,而家即該落 KWS 買左支 EX-10 先啦,跟手仲可以上上車場試 (玩) 車添,哈哈哈。
作者: ellis    時間: 2012-3-18 16:39
niwadaisuke 發表於 2012-3-18 16:22
等左你好耐喇!

等下先啦~

作者: niwadaisuke    時間: 2012-3-18 16:41
wing1203 發表於 2012-3-18 14:04
係差電既時候,粒電可以散熱快d
註:呢個係我認為,未必係咁,如有錯,請其他師兄指正

練左F1未?好似係咪31號比賽?
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-18 16:48
回復 Tat-tat 的帖子

忍住先... 今日出唔到KWS 等啲”毒引”下星期發作頂唔住就去馬,又有其他嘢要買,Ching, EX10 加Mini z module 大約$3k得嗎?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-18 17:00
zakuzaku2008 發表於 2012-3-18 16:48

忍住先... 今日出唔到KWS 等啲”毒引”下星期發作頂唔住就去馬,又有其他 ...

唔駛咁多,最新款既 EX-10 Eurus 加 2.4Ghz 902SM Module ,約 $2,300~2,500
上一款既 EX-10 Helios 加 2.4Ghz 901SM Module,約 $1,800 但好似冇貨了

其實你有冇試過用 EX-10 玩自己架車呀?冇就去試先,因為試完你唔會再有毒癮發作既問題架啦。

因為會立刻去買一支。
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-18 17:08

Ching 邊間賣$2300-2500? 我去問過一間賣$2880控+$480minis module.
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-18 17:22

收到啦Ching
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-18 18:45
To 白鬍子

我用緊 EX-10 Helios ,係幾年前 AD Band 出既時候買既。
作者: lwclam    時間: 2012-3-18 19:24

可以用住支kt18先。見有二手先入貨。
作者: zakuzaku2008    時間: 2012-3-18 19:29
介紹咗個 fan買buggy (因為我想玩又要留番啲錢買控所以冇買)今日冇去CT同KWS而去佢屋企停車場玩以為可以跳過地下凸位原來唔得嫁成架抄咗要周圍揾啲parts.
作者: wing1203    時間: 2012-3-18 21:14
niwadaisuke 發表於 2012-3-18 16:41
練左F1未?好似係咪31號比賽?

未,我已經兩星期冇玩車
幾時比賽我都唔知呢
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-19 00:51
Tat-tat 發表於 2012-3-18 18:45
To 白鬍子

我用緊 EX-10 Helios ,係幾年前 AD Band 出既時候買既。

可唔可以pm你既setting俾我參考下?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 01:01
白鬍子 發表於 2012-3-19 00:51
可唔可以pm你既setting俾我參考下?

唔駛 PM,有咩幫到你,直接 post 出來啦,我冇所謂的。
但你係指想要支控既Setting? 定係架車呀?

我支控冇 set 其他野,只 set 了中位,Hi Point, Break Point, 左右盡位。
架車就可以睇睇哩度啦:
哩個係比賽時既 setting, 係針對膠胎既,用海棉胎都得,因為我平明時都係用海棉胎配哩個 setting,不過可以再 set 車頭靈活少少。
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 624&fromuid=586

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 669&fromuid=586
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-19 01:41
Tat-tat 發表於 2012-3-19 01:01
唔駛 PM,有咩幫到你,直接 post 出來啦,我冇所謂的。
但你係指想要支控既Setting? 定係架車呀?

我想知支控既setting呀
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 01:59
白鬍子 發表於 2012-3-19 01:41
我想知支控既setting呀

我支控只 Set 了基本野:

ET Position:
ET1: ST Trim R18
ET2: TH Trim B17
ET3: Brake 100%
ET4: Travek 59%

Sub: Trim
ST: L21
TH: F27

TH: Speed
Speed 100

TH: Punch
F: 0%
B: 0%

TH: Curve
F: 0%
B: 0%

TH: Brake
B: 37

TH: Hi Point
H: 60

ST: Speed
Turn 100
Return 100

ST: Punch
0%

ST: Curve
0%

ST: Balance
Left: 69%
Right: 94%

ST: Travel

作者: lwclam    時間: 2012-3-19 07:52

TH break / hi point 係有咩用?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 09:36
lwclam 發表於 2012-3-19 07:52

TH break / hi point 係有咩用?

一支遙控的油門, 佢既行程未必同個電變既行程一樣, 所以遙控上可以獨立設定油門控制的輸出數值, 哩個設定就係: 前(Hi Point) 同埋後/制動(Brake Point)

一般既大車用既電變都可以 set hi point 同 end point, 或者係按一粒掣就自動 setup. 但係 Mini-Z 既電變就冇哩個 Function, 所以全部都要在支控上面 set.

用另外一個方法講, 就係支控按幾多, 架車既電變先係盡油. 舉個例子, 架車上面, 係需要收到遙控既油門前進訊號係 60個單位, 先至係盡油門. 如果你支控 set 40, 咁你按盡遙控上既油門, 佢都只係會輸出 40個單位, 架車亦都只可以收到 40個單位既前進既訊號; 如果你 set 支控係 100, 咁當你按遙控油門時, 佢行左 70% 既㣔程時, 已經發出左 60個單位既前進訊號, 遙控油門餘下的 30% 行程跟本就冇用啦,因為架車既電變只係接受 60個單位既前進訊號, 而且即係話,你未按盡油門既時候, 架車已經盡油, 支控既油門, 完本 100% 既行程亦只用左 70%, 咁就會減低左油門的線性, 除非你可以控制到永遠按唔到後面既 30% 啦, 但咁又有咩為呢. 又或者咁講, 如果你支控 set 油門係150, 咁即係話你按少少, 支控都已經輪出 60 哩訊號出去啦, 咁支控個油門咪變左 0,1, 即係佢唔再係線性, 佢只得兩個訊號, 就係 0-靜止, 同埋 1-盡油前進, 咁就同一支平價遙控係冇分別啦.

相反, brake point 都係一樣原理

註:
電變: 電子變速器, Speed Controller, Mini-Z 的電路板, 因為佢係一體化設計

作者: lwclam    時間: 2012-3-19 09:43

好詳細解釋!thx

咁我可以點知道要set 幾多呢?都係要靠聽聲?
Break point即係倒車個速度?

另外又有一樣想問,架車加速到靜止/慢速個線性,呢個又有冇得set 呢?即係會唔會話由加速中,一鬆油,架車會即停呢?
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-19 10:17

謝謝達達師兄,要消化一下再set下支控先
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 11:16
lwclam 發表於 2012-3-19 09:43

好詳細解釋!thx

比少少時間我消化一下你個問題, 或者睇下其他師兄答你啦, 而且我要工作, 一陣食飯時間再同你研究過.
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 13:22
lwclam 發表於 2012-3-19 09:43

好詳細解釋!thx

分開答你啦:
第一樣, 要知 Set 幾多, 大車既電變係有燈睇既, 但 Mini-Z 就乜都冇, 只可以靠聽聲. 佢到今時今日都仲係咁原始, 真係好失望.
Set 既時候 (玩其他車, 特別係無炭摩打就唔好咁試呀), 先抬高架車, 在遙控 menu 進入 HIPOINT 既 Setting, 再按盡遙控既油門唔放, 在遙控調校 HIPOINT 值, 加和減都試下, 到聽到個摩打聲剛剛好到極速, 就得架啦, 我就習慣加 1, 即聽到 59 係可以去到極速, 我就 Set 60.
點先係極速? 越高速既摩打聲, 就越高音, 所以留意下佢邊個位最高音啦.

第二樣, 係講得啱, 但由於行駛當中, 第一下後波係 brake, 第二下先係後波, 所以個 Brake Point 都可以控制到個 Brake 既強弱的.

第三樣, 加速到停既線性, 好多時都會講係 “加速的線性”, 佢係有得 Set 既, 就係 “TH: Curve” 啦, 加速就係 “F”, Brake/後波就係 “B”.
以加速為例, 想頭段感覺爆少少, 注意, 係感覺, 因為我覺得幫助唔大, 反而齒比同摩打特性既影響先最大, 你可以 Set “F” 個數大少少.

第四樣, 正常真係好少人咁 Set, 因為要好似你咁既效果, 就即係放油 (油門中位) 係 Brake, 唔係話唔得, 但好難駕駛, 而且真係有需要停, 自己控要 Brake 咪仲好.

作者: Sunday_Driver    時間: 2012-3-19 15:45
Tat-tat 發表於 2012-3-19 11:16
比少少時間我消化一下你個問題, 或者睇下其他師兄答你啦, 而且我要工作, 一陣食飯時間再同你研究過.

我用好古老ge set 法( 當年esc好簡樸 ), 用它表去度 motor +- volts set Hi-point 多少
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 15:53
Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 15:45
我用好古老ge set 法( 當年esc好簡樸 ), 用它表去度 motor +- volts set Hi-point 多少

我以前都係咁, 我地應該差唔多年紀, 哈哈哈

仲記得以前三段機變, 同埋所謂無段既, 其實都只係十幾廿段, 仲要好快燒!

作者: Sunday_Driver    時間: 2012-3-19 16:02
Tat-tat 發表於 2012-3-19 15:53
我以前都係咁, 我地應該差唔多年紀, 哈哈哈

仲記得以前三段機變, 同埋所謂無段既, 其實都只係十幾廿段 ...

極速 " 的 " 一聲的 KO ESC 好有創意
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 16:06
Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 16:02
極速 " 的 " 一聲的 KO ESC 好有創意

記唔記得以前 Tekin 第一部只有數字按鈕, 無散熱, 黑色既電變呀?

果時有朋友買左, 超過癮,有音樂聽, 而且好似係由摩打發出, 真神奇!
作者: Sunday_Driver    時間: 2012-3-19 16:18
Tat-tat 發表於 2012-3-19 16:06
記唔記得以前 Tekin 第一部只有數字按鈕, 無散熱, 黑色既電變呀?

果時有朋友買左, 超過癮,有音樂聽, 而 ...

我當年只係一個小小小學生, 冇$$$$買美國貨
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 16:27
Sunday_Driver 發表於 2012-3-19 16:18
我當年只係一個小小小學生, 冇$$$$買美國貨

我就係一個中中中中中學生, 一樣冇$$$$$買
所以都係睇朋友果個 (佢果時係大人啦, 做左好多年野)
作者: lwclam    時間: 2012-3-19 17:18

因為我個朋友架車, 一收油就好似即停咁, 想睇下係咪支控setting 問題~
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 18:02
lwclam 發表於 2012-3-19 17:18

因為我個朋友架車, 一收油就好似即停咁, 想睇下係咪支控setting 問題~

有好多原因都會有咁既情形架喎
如果係支控哩個 setting 既問題, 咁佢應該好難入後波啦, 因為大部份既 Mini-Z 電路板, 都要油回返去中位, 先可以倒後, 如果佢係中位後左, 咁佢就要人手 hold 返個油門去真正中位先啦.

另外, 就係架車唔順, 一冇動力就自動 lock 住

再來就可能係個摩打啦, 可能係磁力太強, 一停就吸住摩打芯, 另外, 可能係炭擦因為未磨合, 而夾得個銅頭太緊, 上年 Kyosho 比賽既指定摩打係一個好好既例子, 佢要磨合左先唔會 lock 死.
作者: lwclam    時間: 2012-3-19 18:13

第三點好複習,真係經驗人仕先檢查到。
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 19:18
lwclam 發表於 2012-3-19 18:13

第三點好複習,真係經驗人仕先檢查到。

其實唔難架, 首先,架車要夠順,最好就係冇裝摩打既時候,四個轆轉一轉佢, 然後佢停既時候會 “蕩“ 下 “蕩“ 下。

裝好摩打, 比油, 個轆差唔多即停,咁就可能係個摩打既問題啦。

作者: lwclam    時間: 2012-3-19 20:40

其實加左摩打,一停收油唔係應該即刻被摩打拉力拉停咩?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 20:47
lwclam 發表於 2012-3-19 20:40

其實加左摩打,一停收油唔係應該即刻被摩打拉力拉停咩?

就算四驅都唔係即刻停,如果真係個摩打吸停既話,佢真係即刻停。 可以留意一下。
作者: lwclam    時間: 2012-3-19 21:56

下次真係要試真下
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 22:25
lwclam 發表於 2012-3-19 21:56

下次真係要試真下

加多句,你朋友架車,比較大機會出問題既地方,可能係架車唔順,如果係後驅,就再留意埋摩打牙同大牙夠唔夠空隙,基本係隻大牙可以有少少空位前後移動。

暫時諗到咁多,如果再諗到就話你知啦。

作者: lwclam    時間: 2012-3-19 23:19

THX

佢果架係四驅,所以我更加唔識
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 23:24
lwclam 發表於 2012-3-19 23:19

THX

四驅要睇下前後差速個位岩唔岩,有冇加介子,又會唔會太多介子,變左頂住。

仲有,有冇換到車頭同車尾波箱蓋,留意下會唔會係唔岩位,因為果度既位要求係好準,有時有少少工差,或唔同牌子既組件合埋,會大家唔岩數,夾死左架。
作者: wing1203    時間: 2012-3-19 23:28
lwclam 發表於 2012-3-19 23:19

THX

你地幾時上CT呀?上去搵師兄睇下啦
作者: lwclam    時間: 2012-3-19 23:32

哇,乜四驅咁麻煩
作者: lwclam    時間: 2012-3-19 23:33

星期三。佢次次上去整車多過玩車!
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-19 23:38
lwclam 發表於 2012-3-19 23:33

工欲善其事 必先利其器
作者: wing1203    時間: 2012-3-19 23:45
lwclam 發表於 2012-3-19 23:33

咁又撞唔到你地了~
又見唔到甲蟲
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 23:54
wing1203 發表於 2012-3-19 23:28
你地幾時上CT呀?上去搵師兄睇下啦

我未知呀,近來好忙呢。
睇下哩個星期得唔得啦,唔得就又要等下啦

(我上都應該係星期六架啦)
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-19 23:57
lwclam 發表於 2012-3-19 23:32

哇,乜四驅咁麻煩

唔係我做乜成日都叫新玩既朋友先試後驅呢 >.<

四驅既煩......我都唔係咁頂得佢唔順,再加上佢既操控方法......所以後驅都係我暫時既至愛,哈哈哈。
作者: wing1203    時間: 2012-3-19 23:59
Tat-tat 發表於 2012-3-19 23:54
我未知呀,近來好忙呢。
睇下哩個星期得唔得啦,唔得就又要等下啦

星期六我好少上去的,始終太多高手師兄係度,
佢地唔介意我阻住,我都覺得唔好意思呢
作者: wing1203    時間: 2012-3-20 00:01
Tat-tat 發表於 2012-3-19 23:57
唔係我做乜成日都叫新玩既朋友先試後驅呢 >.<

四驅既煩......我都唔係咁頂得佢唔順,再加上佢既操控方 ...

我都覺得玩後驅平好多....
要買既OPTION parts 都少d......
將來我都會考慮入返一架.....
不過,都係將來既事
作者: niwadaisuke    時間: 2012-3-20 00:02
wing1203 發表於 2012-3-20 00:01

練好F1先啦
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-20 00:02
wing1203 發表於 2012-3-19 23:59
星期六我好少上去的,始終太多高手師兄係度,
佢地唔介意我阻住,我都覺得唔好意思呢

同佢地玩得多,自己都會有進步呢。
就岩時間,同咩人玩都唔重要,開心就得啦。
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-20 00:03
wing1203 發表於 2012-3-20 00:01

買啦,買啦,哈哈哈。
作者: wing1203    時間: 2012-3-20 00:07
niwadaisuke 發表於 2012-3-20 00:02
練好F1先啦

都要有師兄玩先得架,我怕撞爛
作者: wing1203    時間: 2012-3-20 00:08
Tat-tat 發表於 2012-3-20 00:02
同佢地玩得多,自己都會有進步呢。
就岩時間,同咩人玩都唔重要,開心就得啦。

我都知,但係我架車冇佢地咁快,會阻到佢地呢
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-20 00:15
wing1203 發表於 2012-3-20 00:08
我都知,但係我架車冇佢地咁快,會阻到佢地呢

以前我都係路障,兩個灣一小炒,三個灣一大炒,都係同一班有心又玩得快既師兄玩得多,咁而家先叫做跟得下 JA,努力啦,用心玩啦。

見到你既時候,都要睇下你 D  燈點整,哈哈好過癮!
作者: wing1203    時間: 2012-3-20 00:22
Tat-tat 發表於 2012-3-20 00:15
以前我都係路障,兩個灣一小炒,三個灣一大炒,都係同一班有心又玩得快既師兄玩得多,咁而家先叫做跟得下 ...

我係連直路都炒
而家叫好少少,跟就未必跟到,起碼撞少左啦

我整既燈其實只係好簡單既野,整得唔太好的,有好多地方改善(之前都有貼過出來)
我整咁多燈既主要目的係放電,想將玩一排電要40分鐘,縮短到半小時內,而又唔要影響車速
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-20 00:30
wing1203 發表於 2012-3-20 00:22
我係連直路都炒
而家叫好少少,跟就未必跟到,起碼撞少左啦

一排電玩 40 分鐘! 咁長!
作者: wing1203    時間: 2012-3-20 00:34
Tat-tat 發表於 2012-3-20 00:30
一排電玩 40 分鐘! 咁長!

係呀,玩到眼花腳軟都仲未玩完排電
我部車冇加fet的
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-20 00:36
wing1203 發表於 2012-3-20 00:34
係呀,玩到眼花腳軟都仲未玩完排電
我部車冇加fet的

X-Speed 加 Bearing 殼?
都唔慢架喎
作者: wing1203    時間: 2012-3-20 00:39
Tat-tat 發表於 2012-3-20 00:36
X-Speed 加 Bearing 殼?
都唔慢架喎

我用緊atmoic ad 38000 rpm架
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-20 00:45
wing1203 發表於 2012-3-20 00:39
我用緊atmoic ad 38000 rpm架

AD Stock? 都玩到咁耐? 厲害啊!
我用果隻指定 Stock 摩打,用機 check 只係得二萬零轉,哈哈。
作者: lwclam    時間: 2012-3-20 00:46

星期六好少上去。無緣
作者: lwclam    時間: 2012-3-20 00:47

我都覺得係。仲要一步步update option parts
作者: wing1203    時間: 2012-3-20 00:48
Tat-tat 發表於 2012-3-20 00:45
AD Stock? 都玩到咁耐? 厲害啊!
我用果隻指定 Stock 摩打,用機 check 只係得二萬零轉,哈哈。

應該係啦
其實比賽指定用邊隻的?
作者: niwadaisuke    時間: 2012-3-20 00:48
wing1203 發表於 2012-3-20 00:07
都要有師兄玩先得架,我怕撞爛

我上次先同個師兄玩完

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2