RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 入手Genius CP 新手試飛 (圖+片) [打印本頁]

作者: s1021076    時間: 2012-3-17 11:13
標題: 入手Genius CP 新手試飛 (圖+片)
Devo7+Genius CP

登錄/註冊後可看大圖

開箱

登錄/註冊後可看大圖

真身

登錄/註冊後可看大圖

主角+Devo7

登錄/註冊後可看大圖

有試飛片
http://youtu.be/Ah1oQEITcz8

http://youtu.be/tmzbUcV9x5Q

作者: khho01    時間: 2012-3-17 11:31
好似好飄 !
作者: s1021076    時間: 2012-3-17 12:29
khho01 發表於 2012-3-17 11:31
好似好飄 !

側飄 未set好
頭先落樓下空地 唔飄 幾定下
不過自己一個 冇人幫我拍片
作者: only    時間: 2012-3-17 22:10
回復 khho01 的帖子

是這位師兄未熟習操控
作者: s1021076    時間: 2012-3-18 00:58
only 發表於 2012-3-17 22:10
回復 khho01 的帖子

是這位師兄未熟習操控

對!
作者: ricksonchow    時間: 2012-3-18 03:59
都幾襟撞wor!
作者: vending    時間: 2012-3-18 08:41
師兄,你都幾勁喎,下下都對頭起機,請問買左幾多錢?
作者: LamaV3    時間: 2012-3-18 09:36
Ching有無試下開埋個六軸gyro? 聽講會好定呢
作者: rudy6183    時間: 2012-3-18 10:11
比心機練習多d.
作者: s1021076    時間: 2012-3-18 19:01
ricksonchow 發表於 2012-3-18 03:59
都幾襟撞wor!

哈哈 係架
作者: s1021076    時間: 2012-3-18 19:02
vending 發表於 2012-3-18 08:41
師兄,你都幾勁喎,下下都對頭起機,請問買左幾多錢?

對頭起機?唔明
係FD到買入 $800樓下 全新唔清楚 應約HK$1k
作者: s1021076    時間: 2012-3-18 19:02
LamaV3 發表於 2012-3-18 09:36
Ching有無試下開埋個六軸gyro? 聽講會好定呢

用緊六軸gyro 我未有資格玩3軸
作者: s1021076    時間: 2012-3-18 19:06

DEL
5字節

作者: s1021076    時間: 2012-3-18 19:08

DEL
5字節

作者: only    時間: 2012-3-18 20:33
s1021076 發表於 2012-3-18 19:02
用緊六軸gyro 我未有資格玩3軸

聽聞話 3 軸易玩過 6 軸
作者: kamboy    時間: 2012-3-18 21:01

回復 only 的帖子

Only Ching,
Don't agreed with you.
我幾過同事都玩唔掂3軸
作者: only    時間: 2012-3-18 21:28
回復 kamboy 的帖子

http://www.rctw.net/redirect.php?tid=212064&goto=lastpost#lastpost
作者: kamboy    時間: 2012-3-18 21:55
回復 only 的帖子

Ching,
我無呢個問題
作者: only    時間: 2012-3-18 22:00
回復 s1021076 的帖子

初初玩, 應對尾開始練習

作者: kamboy    時間: 2012-3-18 22:06
回復 only 的帖子

ching,
絕對贊同,能夠對應正確的前後左右動作!
作者: vending    時間: 2012-3-19 11:48
對頭起機就係架機放在地上起飛前,機頭向住你自己,這時你做動作便是相反,即係你個控左右方向拉桿拉左佢就轉右,你前後方向拉前佢就向後,所以剛入門起機時應該機尾向自己開始練習就容易好多。
作者: boomerhk    時間: 2012-3-19 22:21
睇來部機都幾"鏗"炒下,我又買番部玩下先
作者: bbmimiling    時間: 2012-3-20 01:01
點解唔買MINI CP?
作者: DWKN    時間: 2012-3-20 14:19
bbmimiling 發表於 2012-3-20 01:01
點解唔買MINI CP?

Mini CP good for flying and much stable than Genius CP in 6-axis mode. But for beginners, the main motor is a little bid too strong. Suggest to use the Genius CP motor in the Mini CP. Sufficient power and the rotor is less damaging for beginners when flying indoor.
作者: Super169    時間: 2012-3-29 00:10
s1021076 發表於 2012-3-17 11:13
Devo7+Genius CP

ching,  請問你部  Genius CP + DEVO 7 買幾多錢?  唔知 ching 幫邊間買既?
我見淘寶最平 RMB 880 包送,  如果加埋淘點運費, 應該 1153 左右, 唔知抵唔抵.

作者: s1021076    時間: 2012-3-30 11:46
Super169 發表於 2012-3-29 00:10
ching,  請問你部  Genius CP + DEVO 7 買幾多錢?  唔知 ching 幫邊間買既?
我見淘寶最平 RMB 880 包送, ...

我個部係朋友放比我既
TB包郵應該係指國內地區 港澳台唔包 成千蚊野 我就唔敢係TB買啦 我幫你問問我朋友價錢
作者: jf813    時間: 2012-3-30 12:49
ya.  Mini fly so much better than the Genius.  I fly the mini daily now before my boss return to the office.  LOL
作者: DWKN    時間: 2012-3-30 14:37
jf813 發表於 2012-3-30 12:49
ya.  Mini fly so much better than the Genius.  I fly the mini daily now before my boss return to the ...

Totally agree. I use Genius CP motor in my Mini CP. Less power but less noisy and longer duration. Excellent for indoor training.
作者: DWKN    時間: 2012-3-30 14:42
s1021076 發表於 2012-3-30 11:46
我個部係朋友放比我既
TB包郵應該係指國內地區 港澳台唔包 成千蚊野 我就唔敢係TB買啦 我幫你問問我朋友 ...

Compared with those online shops overseas, buying from TB is cheaper, reliable and fast delivery in my experience. Bought many parts from TB. Choose shops located in ShenZhen and you can enjoy next day delivery (i.e. order in the afternoon and received items next morning).
作者: Super169    時間: 2012-3-30 18:57
我個部係朋友放比我既
TB包郵應該係指國內地區 港澳台唔包 成千蚊野 我就唔敢係TB買啦 我幫你問問我朋友 ...

謝謝你幫忙, 不過我自己心急想假期有得玩, 在廣華街及鴨記都搵唔到, 尋晚在淘寶訂了.
我都想知香港邊度有 Walkera 既野賣, 遲下有乜事, 搵人整都方便 D.
唔該哂先.
作者: Super169    時間: 2012-3-30 19:02
DWKN 發表於 2012-3-30 14:42
Compared with those online shops overseas, buying from TB is cheaper, reliable and fast delivery i ...

今次有?{banned}野訂, 同埋屋企無人收貨, 我用左淘點集運.
大部份店都有國內包郵, 集埋� {banned}送落香港, 2kg 收 RMB 28, 比快遞直送香港更平, 在 OK 攞貨亦算方便.
不過, 由於經多一層, 又要等收哂貨至送落香港, 可能要三四日至收貨, 唔知假期前收唔收到了.
作者: Super169    時間: 2012-3-30 19:03
???? 點解  我打 "今次有 幾 樣 野訂", 中間兩個字會 banned???
作者: LamaV3    時間: 2012-3-30 19:47
我個部係朋友放比我既

今時今日淘寶好可靠了, 我都係淘寶幾千幾千咁買, 未試過出問題呢
作者: 新G    時間: 2012-4-1 14:21
好似好好玩
作者: s1021076    時間: 2012-4-4 00:44
新G 發表於 2012-4-1 14:21
好似好好玩

係幾好玩 不過我由V911升上黎 個控勁咁多(敏捷度) 練左幾耐先玩得OK
作者: bbqbbqbbq    時間: 2012-4-5 14:18
因為地方細壓力大D....
起飛前俾油俾大D就好好起~~
手指動作唔好咁大就OK啦
作者: Super169    時間: 2012-4-5 16:56
s1021076 發表於 2012-4-4 00:44
係幾好玩 不過我由V911升上黎 個控勁咁多(敏捷度) 練左幾耐先玩得OK

我都係由 4ch (F627) 轉黎玩 Genius-CP, 仲係適應唔到佢既反應, 個控推好少就去左.
家陣都仲係一起飛幾秒就炒....

請問 ching 你係點固定舊電既?  可能因為我玩得差, 成日撞左舊電出黎, 都幾煩.

之前部 F627 我自己加左條橡筋勾住隻腳可以封住電池位, 但係 G-CP 舊電前面係個大輪, 無位比我加野(我怕頂住個輪), 唔知 ching 有無野去固定舊電呢?  
作者: Super169    時間: 2012-4-5 17:22
仲想問多樣野, ching 個 DEVO 7 控, 有無跟埋 UP02 既?
我見官網上有個 upgrade 係 for Genius-CP 既, 但係就要用舊 UP02 連接 PC.
我問左我買機果度, 佢地話無呢舊野.  由於我買既係套裝, 可能唔齊, 但係又唔見有散賣.
我見你部 Genius-CP 唔係套餐, 即係你個控係獨立買既, 唔知你有無跟埋舊 UP02?
作者: kamboy    時間: 2012-4-5 18:05
回復 Super169 的帖子

ching,
UP02係要另外買,不過重未出
作者: Super169    時間: 2012-4-5 18:33
kamboy 發表於 2012-4-5 18:05

ching,

咁玩野??  佢地已經有唔少野可以 download 比 DEVO 7, 無個 UP02, 咁有乜用?
http://www.walkera.com/en1/radio_soft_down.jsp?softid=66&promainid=DEVO7

仲想話試下裝個 Genius-CP Setting 睇下會唔會易飛D添.

作者: kamboy    時間: 2012-4-5 18:51

ching,
已我係DEVO8S同DEVO12S嘅經驗,GENIUS CP嘅Setting係定左同埋推油門會唔駛咁高,大約一半到
希望幫到你
作者: Super169    時間: 2012-4-5 19:03
kamboy 發表於 2012-4-5 18:51

ching,

哈哈...你好似高估左我了......
我唔係好明白可以點 set.  我覺得, 如果有辦法 set 到無咁靈敏, 已經可以對新手好好了.
我仲睇緊點樣改果 7 點既值, 將最初段既設定到最少, 唔知有無用.
例如: 10% 30% 45% 50% 55% 70% 90%
中間果部份, 只係 +/- 5%, 咁我推落去唔會去咁多.  如果平分, 應該係 16%左右, 5% 應該係比正常慢左三倍有多, 如果大無反應, 就改 10% 30% 40% 50% 60% 70% 90%.

不過未有時間去試.
仲想問問, ching 覺得 8S 控好唔好用呢?  家陣試 set 個 DEVO 7, 佢既UP/DN/ENT 我成日都有點亂, 有時 DN 就入左下一步, 有時要 ENT.  本來想買 DEVO 6 (貪佢細同埋無左支天線), 不過周圍都無人賣.   

另外, 唔知有無 4ch 既細機可以比  DEVO 系既控用到呢?  想搵部易飛D既, 玩熟D個控先.
作者: kamboy    時間: 2012-4-5 19:30

無 4ch 既細機可以比  DEVO 系既控用到的
有都係雙槳,好似LM180D01
作者: kamboy    時間: 2012-4-5 19:35

CHING,
u can try to set the elev and Aile to 50%
u can choose function->trvad-> and set "elev" U to 50%, D to 50%, then set "Aile" L to 50% and R to 50%
作者: Super169    時間: 2012-4-5 19:43
kamboy 發表於 2012-4-5 19:35

CHING,

oh,   唔該哂.
等我今晚試試先....希望唔會又係玩撞機.

作者: kamboy    時間: 2012-4-5 20:01

CHING,
我用我支DEVO7試左好似幾得,不防試試
作者: kamboy    時間: 2012-4-5 20:02

希望係你想要嘅嘢
作者: only    時間: 2012-4-5 22:31

登錄/註冊後可看大圖

Walkera MINI super FP

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1626474

作者: LamaV3    時間: 2012-4-5 22:36
only 發表於 2012-4-5 22:31

係Walkera個裝好似都未見過喎, 請問幾時開賣架??
作者: LamaV3    時間: 2012-4-5 22:37
kamboy 發表於 2012-4-5 19:35

CHING,

請問"elev" U " and "D "邊個係前, 邊個係後呢??
作者: kamboy    時間: 2012-4-5 22:41
回復 only 的帖子

woow not call geinius FP?
you can search genius FP on Youtube
作者: kamboy    時間: 2012-4-5 22:45
回復 only 的帖子

when will it in-stock? I also want one
作者: Super169    時間: 2012-4-6 01:07

幾好喎, 按部就班, 比我慢慢轉過去玩 Genius 都好.

唔知幾時有得賣....希望唔會太貴喇.
作者: Super169    時間: 2012-4-6 01:30
好似幾好玩, 又定又耐摔, 應該好適合我呢D未控得掂既初哥練習.

http://www.youtube.com/watch?v=-AXu0dZMuIo

作者: Super169    時間: 2012-4-6 02:31
kamboy 發表於 2012-4-5 20:01

CHING,

ching, 我照你教既設定試左一陣, 前後左右既反應無咁靈敏了, 可以大動作少少都無問題....不過, 唔知會唔會玩得多, 攪到手勢大哂.

另外想問問大家係點固定個殼同舊電, 我發覺兩樣野都好易鬆, 幾乎每次一撞, 必鬆一樣.
我睇片時, 人地點撞都好, 再放番好就可以再飛.  但係我每次撞完, 一定要登番正個殼, 頂一次舊電, 至可以飛.
否則, 唔係打哂轉就係急速側飛, 死得更慘.
我發覺其中一個大問題, 係用黎吉住個果支桿, 好鬆, 次次都走哂位.  唔知我可唔可以用AA膠固定去. 但又怕佢鬆鬆下唔知係咪想卸力.

唔知大家果支桿, 易唔易走位既呢?

作者: kamboy    時間: 2012-4-6 21:24

Super mini FP 會在四月中登場
作者: Super169    時間: 2012-4-6 22:12
kamboy 發表於 2012-4-6 21:24

正!  以我既技術, 都係玩多D FP 機先.
家陣已經四月頭了, 唔知有無邊度有我訂呢?
作者: kamboy    時間: 2012-4-6 22:14

我直接問代理嘅
作者: LamaV3    時間: 2012-4-6 22:29
kamboy 發表於 2012-4-6 21:24

正喎, 可代替部CB100係屋企玩呢
作者: kamboy    時間: 2012-4-6 22:30

作者: Super169    時間: 2012-4-6 22:31
kamboy 發表於 2012-4-6 22:14

我直接問代理嘅

香港有代理嗎?  
我之前都係在淘寶訂的, 如果香港有代理就仲正, 有乜事可以去整.

作者: only    時間: 2012-4-6 22:39

比代理整乜都要收錢
作者: kamboy    時間: 2012-4-6 22:40

唔知喎師兄,三間代理都好近,都係喺華強
作者: Super169    時間: 2012-4-6 22:57
台灣有人話已經定左叫  Mini SuperFP, 空機 USD87.99 ....

http://www.rctw.net/viewthread.php?tid=214742

作者: Super169    時間: 2012-4-6 22:58

你直接番大陸買既?
作者: kamboy    時間: 2012-4-7 07:33

有時會返上去買
作者: Super169    時間: 2012-4-7 12:11
kamboy 發表於 2012-4-7 07:33

有時會返上去買

ching 請問你去邊度訂既, 大約幾錢?  

作者: kamboy    時間: 2012-4-7 12:15

ching,
價錢未知,如知通知你
作者: simon540    時間: 2012-4-7 13:13
Super169 發表於 2012-4-6 22:57
台灣有人話已經定左叫  Mini SuperFP, 空機 USD87.99 ....

http://www.rctw.net/viewthread.php?tid=21 ...

48# only師兄一早講咗啦
作者: 新G    時間: 2012-4-7 13:21
小多多練習

作者: s1021076    時間: 2012-4-7 13:58
kamboy 發表於 2012-4-6 22:40

唔知喎師兄,三間代理都好近,都係喺華強

華強邊到 PMPM

作者: s1021076    時間: 2012-4-7 14:05
Super169 發表於 2012-4-5 16:56
我都係由 4ch (F627) 轉黎玩 Genius-CP, 仲係適應唔到佢既反應, 個控推好少就去左.
家陣都仲係一起飛幾秒 ...

我都成日跌舊電出黎

作者: s1021076    時間: 2012-4-7 14:11
Super169 發表於 2012-4-5 18:33
咁玩野??  佢地已經有唔少野可以 download 比 DEVO 7, 無個 UP02, 咁有乜用?
http://www.walkera.com/en ...

UP02係Devo控連去電腦個條線?

作者: kamboy    時間: 2012-4-7 14:30
回復 s1021076 的帖子

ching,
UP02 is for Devo7 upgrade,
and also can use this upgrade the mini CP, ladybird, and 雙向傳輸模組
作者: Super169    時間: 2012-4-7 20:43
s1021076 發表於 2012-4-7 14:11
UP02係Devo控連去電腦個條線?

Yes
呢度有唔少 setting 出左比 DEVO 7 了, 但就係無左條 UP02.
http://www.walkera.com/en1/radio ... amp;promainid=DEVO7

作者: doubleman    時間: 2012-4-8 09:56
樓主要搵空曠地方練習
作者: kamboy    時間: 2012-4-18 19:53

ching,
後日到手
作者: LamaV3    時間: 2012-4-18 20:59
kamboy 發表於 2012-4-18 19:53
ching,
後日到手

淘寶都見到, 有跟DEVO7控套裝, 我估佢都係唔會出WK版呢
作者: kamboy    時間: 2012-4-18 21:00
回復 LamaV3 的帖子

how much?
作者: LamaV3    時間: 2012-4-18 21:09
kamboy 發表於 2012-4-18 21:00
回復 LamaV3 的帖子

how much?

RTF好像七百幾人仔
作者: kamboy    時間: 2012-4-20 23:28

ching,
已到手

作者: Super169    時間: 2012-4-21 00:02
kamboy 發表於 2012-4-20 23:28

ching,

UP02?   幾錢?
作者: kamboy    時間: 2012-4-21 06:01

UP02未有
作者: 阿業阿業    時間: 2012-4-21 06:27
kamboy 發表於 2012-4-20 23:28

ching,

ching乜唔係6色機殼既咩??呢隻係唔係好定??
作者: kamboy    時間: 2012-4-21 06:31
回復 阿業阿業 的帖子

CHING,
琴晚好夜到手未試
今日晏小小報告

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2