RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 南生圍忘命飛行 [打印本頁]

作者: tamiyarx    時間: 2012-2-16 21:50
標題: 南生圍忘命飛行
南生圍部份師兄經常作出高危飛行動作,不理會滿佈遊人仍玩3D,或高速低飛,單是半小時內已炒了兩部直升機,飛機撞樹更多不勝數,前車可鑑,希望他們能為他人及自己設想,切勿在遊人衆多情況下作出高危動作,避免慘劇再度發生,玩機求開心啫,如不幸炒傷別人,於心何忍,更甚是假如真的出了事,令政府做野封塲,還可找到其他比這裡更好地方嗎?在此呼籲各位大佬請保護遊人、自己及及這片最後的樂土。
作者: ikesan    時間: 2012-2-16 23:16
回復 tamiyarx 的帖子

agree!
作者: packardbell    時間: 2012-2-16 23:38

不能同意更多
作者: tscc    時間: 2012-2-16 23:45
遊人亦應顧及自己安全, 明知有人係到放機就好過主啦, 走咁近埋去找死咩
作者: simon540    時間: 2012-2-16 23:57
其實玩像真機飛吓航線係最寫意,唔明點解要玩3D(玩3P就唔同),响烏溪沙見D師兄玩3D時,一有人睇就表演高速飛劈,再睇住佢直插入海
作者: Han    時間: 2012-2-17 00:07
simon540 發表於 2012-2-16 23:57
其實玩像真機飛吓航線係最寫意,唔明點解要玩3D(玩3P就唔同),响烏溪沙見D師兄玩3D時,一有人睇 ...

又好難講o既......有人喜歡3c亦有人鍾意3d!最緊要玩得安全囉
作者: mouse    時間: 2012-2-17 00:11
tscc 發表於 2012-2-16 23:45
遊人亦應顧及自己安全, 明知有人係到放機就好過主啦, 走咁近埋去找死咩

咁遊人見到有人放機,應先報警。等飛機散去後,才可安全在草地上遊玩。

作者: tscc    時間: 2012-2-17 00:21
mouse 發表於 2012-2-17 00:11
咁遊人見到有人放機,應先報警。等飛機散去後,才可安全在草地上遊玩。

你見有人放機絕對有權報警, 但警察未必一定會驅散機友, 地方又唔係你私人的, 你又無權趕人走, 慢慢等飛機散啦
作者: 16vale    時間: 2012-2-17 00:24
飛机來了……進入房胸洞安全!
作者: simon540    時間: 2012-2-17 00:41
mouse 發表於 2012-2-17 00:11

咁有人放狗,放車,請問可以報警嗎?
作者: tamiyarx    時間: 2012-2-17 06:23
聽聞TKO 單嘢傷者都係資深機友,都不幸出事,更何況遊人跟本唔知有幾危險,我能做的只是勸遊人不要走近,但星期日遊人衆多,旺過旺角,我真的有心無力,唯有希望各位大佬能忍耐一下,待遊人散去或大清早才一演身手,玩得更加安心放心,炒機事小,最多買過,試想想被炒的是你親戚朋友,你一背子會安樂嗎???!!!請謹記安全致上。
作者: eric3037    時間: 2012-2-17 11:46
大不如前,放飛机果d又吾理d直升机,飛直升机d又有d show成份,加上男生圍越來越多游人,所以係好難有得飛。。。。><
作者: casper    時間: 2012-2-17 12:01
南生圍其實早就唔應該放機了, 特別係假期~~

叫遊人見到有人玩直昇機或飛機就行遠d 會否有d 過份!! 果到係大家地方, 玩直昇機或飛機有危險性既活動就應在安全地方, 確保附近冇人, 如發現有人就應立刻停止~

另外, 玩F3C 定 3D 同安全跟本就冇關, 08年單就真正正係兩位玩 3C 既大師傅出事, 注意安全就係最重要~

我都係玩直昇機既人, 我都唔希望香港唔可以玩直昇機, 但冇安全意識既話, 只有死路一條~
作者: 口水流    時間: 2012-2-17 12:31
都係果句安全之上,人多米唔好玩囉.
炒到人就算你理由全對,但都係要付擇任的.
前兩日新聞先講果單直升機意外個玩家比果朋友告.
最後法庭要個玩家倍常八百幾萬.
所以都係玩之前睇清楚小心D,尋開心姐
作者: simon540    時間: 2012-2-17 17:19
eric3037 發表於 2012-2-17 11:46
大不如前,放飛机果d又吾理d直升机,飛直升机d又有d show成份,加上男生圍越來越多游人,所以係好難有得飛。 ...

依家d人係咁自私,好似坐火車咁呀,你到站想落車咩,車門一開,D野人就衝入去,頂住人出仲話你阻住佢入,,,,就正如:A話:我玩機啦你仲唔走?B話:我响度放狗喎,你玩機?我報警!香港已死
作者: nelson9301    時間: 2012-2-17 17:44
大家睇下今日新文
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120217/00176_043.html
作者: Han    時間: 2012-2-17 20:33
如果依加假日想在南生圍飛.....我諗得清晨六至九可以飛o下,一唔係就平日都會小d人o既!我自己就冇果度飛好耐喇
作者: oasis    時間: 2012-2-18 07:40
回復 eric3037 的帖子

我見有部份機友已轉玩車仔了
作者: chingwan    時間: 2012-2-18 07:50
我都有去睇人放飛機,有D師兄係到極速底飛實在太危險。安全第一,唔係大家都冇得玩。
作者: eric3037    時間: 2012-2-18 09:44
oasis 發表於 2012-2-18 07:40

我見有部份機友已轉玩車仔了

我都見部份机友又玩車仔,又玩直升机天^^
作者: cytnet    時間: 2012-2-18 17:55
有冇人去南生圍放紙妖呢
作者: simon540    時間: 2012-2-18 18:09
eric3037 發表於 2012-2-18 09:44
我都見部份机友又玩車仔,又玩直升机天^^

me too !都仲有好多
作者: tamiyarx    時間: 2012-2-18 21:42
今日下午有個師兄仲離譜狂玩3D,仲專登飛近遊人上空,萬一手指唔聽話或有零機飛脫就肯定大大獲,要show off都唔使搵人條命敎飛,簡直離曬譜其實我一直都想佢即刻炒入魚塘,唔使喺度企圖謀剎呢位大佬再係不顧遊人生死,必遭天顯
作者: uh1h    時間: 2012-2-18 22:10

玩像真機 , 飛 o下航線 , hold o下機 , 欣賞其美態 , 我便很滿足了 ! 飛行範圍都細 D !
作者: simon540    時間: 2012-2-18 23:43
tamiyarx 發表於 2012-2-18 21:42
今日下午有個師兄仲離譜狂玩3D,仲專登飛近遊人上空,萬一手指唔聽話或有零機飛脫就肯定大大獲,要show off ...

師兄你應該即時影低佢,等人知係邊個嘛。
作者: simon540    時間: 2012-2-18 23:46
uh1h 發表於 2012-2-18 22:10

玩像真機 , 飛 o下航線 , hold o下機 , 欣賞其美態 , 我便很滿足了 ! 飛行範圍都細 ...

無錯,玩像真機,慢慢飛先係樂趣!
作者: Han    時間: 2012-2-19 00:04
飛像真機係有佢o既美態,但玩3d果班友叫佢地慢慢飛.......我唸佢地會訓著
作者: bbcc2200    時間: 2012-2-20 13:59

其實我很多個星期六日都會去南生圍, 經常看見有人放一架很高速的模型戰機, 由上而下, 由左至右, 它一起飛, 我都要躲避在樹下

另外有幾位仁兄在玩直昇機, 經常在表演花式飛行, 如果有意外, 真係好容易撞到地面上的人.

作者: eric3037    時間: 2012-2-20 20:04
琴日入南生圍睇以經變左越野車仔場,好多架在泥地上片緊.....攪到好大沙塵
我覺得都幾黑人僧
作者: solaris8x86    時間: 2012-2-20 21:50

>>另外有幾位仁兄在玩直昇機, 經常在表演花式飛行, 如果有意外, 真係好容易撞到地面上的人.

嗰啲叫做Kamikaze「神風」。
作者: tc3driver    時間: 2012-2-20 23:24

下次見呢個人再做危險動作,應該影佢相放上來,睇下有無人認得呢個衰人
作者: vwsl    時間: 2012-2-20 23:30

十卜十卜
作者: tamiyarx    時間: 2012-2-21 00:13
呢位危駕3D大佬中坑 通常星期六下午都會出動意圖謀殺,而且好像上了癮一樣,經常飛到極近遊人,每次我都很擔心發生嚴重意外,問心講,真係想呢位大佬或有同樣行為的大佬感受一下被炒的痛楚等佢地以後都唔會再危險駕駛,永不重現TKO慘劇
作者: chingwan    時間: 2012-2-21 03:58
tc3driver 發表於 2012-2-20 23:24

下次見呢個人再做危險動作,應該影佢相放上來,睇下有無人認得呢個衰人

support...
作者: 豪仔1906    時間: 2012-2-21 04:15
3D有人唔好玩好D
我就話"賤命"一條姐
(我唔怕姐)
人地D命仔貴過你架機ga
打中變低B  你養佢一世咩
始終世界上有"意外"兩字

作者: 豪仔1906    時間: 2012-2-21 04:18
chingwan 發表於 2012-2-21 03:58
support...

提醒下希望佢聽已經足夠!!
佢傻你又同佢玩咩
香港""""""自由民主"""""架;P;P
人地有錢玩死你架
作者: kevin-ysl    時間: 2012-2-21 14:34
我認為事件應該有第二個處理方法...
樓主...唔通我玩飛機既...成日話d車場非法要執正封晒佢~~~
其實因為太嘈...所以我想封晒佢~~~
每個人都有佢喜歡既樂趣!!
我去影相時...我都會叫唔好去果邊...因為危險!!
安全意識唔係每個人都高...
玩3d既...應該用多d時間...例如放d警告字眼起會飛到既位置!!
避免遊人因冇留意而進入危險地方!!
大家都係大人...主動知會已經做左...
都係要入去既...冇計...唯有避一下!!!
另外...自由唔等於夾硬....
作者: fyin    時間: 2012-2-21 17:12

如果有傷人就大獲, 就羅國華事件已成案例

羅國華獲判賠償金額
索償項目 獲判金額

身心痛楚賠償 200萬元

意外後至被解僱前收入損失 近15萬元

失去社交生活賠償 8萬元

無法盡丈夫和父親責任賠償 8萬元

審訊前的損失和醫療開支 143萬元

審訊後的損失、醫療和生活開支 519萬元

總賠償額 893萬元

作者: Han    時間: 2012-2-21 23:14
回復 kevin-ysl 的帖子

呢位師兄最尾果呴 ''自由唔等於夾硬'' 有意思
作者: tamiyarx    時間: 2012-2-22 01:21
kevin-ysl 發表於 2012-2-21 14:34
我認為事件應該有第二個處理方法...
樓主...唔通我玩飛機既...成日話d車場非法要執正封晒佢~~~
其實因為太 ...

我本身都有放電直,但有別人行近時會盡快landing,免生危險,雖然無癮,但縂好過提心吊膽,機炒左可以買返,但炒到人就大件事,手指失靈,機件故障,零件鬆脫,金屬疲勞,皮帶斷裂,遙控冇電....多不勝數,意外意外,意料之外,那有範圍可言,飛得越髙炒機範圍越廣,况且公衆地方,人人可到,加上遊人跟本不像我們玩機的知道有幾危險,你有你放機,他有他放狗,到真的出事,一切已經太遲,在此再度呼籲各位3D高手,手下留人,大清早遊人未到時才玩個痛快。
作者: uh1h    時間: 2012-2-22 10:30

無錯 ! 操控一部遙控直升機 / 飛機, 我個人認為等於係馬路駕駛車輛一樣 ! 操控者要有比身邊其他人更高之謹慎及專注, 包括身邊人及物之變化, 因你操控中之機器若有意外傷到人, 操控者始中要負最大責任 !
作者: agoodfish    時間: 2012-2-22 11:59
tamiyarx 發表於 2012-2-22 01:21
我本身都有放電直,但有別人行近時會盡快landing,免生危險,雖然無癮,但縂好過提心吊膽,機炒左可 ...

如果個個都好似師兄你咁自律意外就可避免了。

早八九年前我同班師生去南生圍影相,就係見到有人係到玩油直,我地一行十幾人,行到最邊邊,個個都望住佢架機,唔係睇佢有幾勁,係驚佢唔覺意炒理黎,可能佢以為我地欣賞緊佢表現,越玩越鵰轉,結果自炒落地~謀殺左我半筒菲林影殘骸
作者: zeda    時間: 2012-2-24 17:02
我都覺得在多人時應該自律唔放直昇機, 因為危險性真是很高
作者: bbcc2200    時間: 2012-2-25 19:58
eric3037 發表於 2012-2-20 20:04
琴日入南生圍睇以經變左越野車仔場,好多架在泥地上片緊.....攪到好大沙塵
我覺得都幾黑人僧

吓? 師兄你覺得玩越野車都吾得?  吾會對遊人有危險喎!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2