RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 山豬出嚟啦!小心! [打印本頁]

作者: cfchung    時間: 2012-2-1 14:46
標題: 山豬出嚟啦!小心!

[attach]585340[/attach][attach]585341[/attach][attach]585342[/attach]http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=58519
正wor!
有片睇!                 
http://www.youtube.com/watch?v=c3bLbBAC76w&feature=youtu.be

作者: minimini    時間: 2012-2-1 14:49
Manufacturer's suggested retail price (MSRP) : USD$1,295.........
作者: longman0072    時間: 2012-2-1 14:50
1半都要成 5000 港幣~~~
作者: Allan007    時間: 2012-2-1 14:52
回復 cfchung 的帖子

呢鑊真係跳樓都唔掂
作者: minimini    時間: 2012-2-1 14:58
二手區唔知又有幾多人會恐慌性拋售 lu.......
作者: fyin    時間: 2012-2-1 15:01
minimini 發表於 2012-2-1 14:49
Manufacturer's suggested retail price (MSRP) : USD$1,295.........

5000 可以諗吓, 成皮就唔洗諗, 一定唔會買囉! 一皮野好多野玩喇.
作者: zeda    時間: 2012-2-1 15:02
If 5K is too expensive
作者: longman0072    時間: 2012-2-1 15:03
部車幾重料吓.........如果3k半 有交易都考慮入........
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 15:03
minimini 發表於 2012-2-1 14:58
二手區唔知又有幾多人會恐慌性拋售 lu.......

如果原裝nib賣六千包運費都Ok wor!
作者: garywong5368    時間: 2012-2-1 15:05
ha...買部二手車揸仲好
作者: leonlai    時間: 2012-2-1 15:11

唔知咩價位?
作者: zeda    時間: 2012-2-1 15:13
I prefer the nib
作者: 有勇冇謀    時間: 2012-2-1 15:16
以 man拖頭係同一個網的 (MSRP) USD618 為例 KWS 賣約 HKD2,500
新山豬 USD1,295 都係約 HKD5,200.....
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 15:24

參考美國孖星網上嘅售價:
山豬賣us$1295,XR311賣us$354,香港賣1300。一美金=(1300÷354)=3.6723(港元)    ,    山豬        再x1295=4755啦!
再用AVANTE美金754,香港賣2800。                 一美金=(2800÷754)=3.7135(港元)     ,    山豬        再x1295=4809啦!
即係講香港賣4700-4800就實走唔甩啦!

作者: 有勇冇謀    時間: 2012-2-1 15:28

前後擔有差速, 仲可以LOCK 返.....正呀
個新波箱好似好過以前果個添呀, 舊板死得....

作者: hleung838    時間: 2012-2-1 15:29
I must to buy it!
作者: longman0072    時間: 2012-2-1 15:31
4500 以上都貴..........入部Tundra 都係2.8k 到.......
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 15:38
原來山豬出嚟啦!小心............係個荷包!!!!!
作者: Joseph888    時間: 2012-2-1 15:46
二手車價錢1:1
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 15:53
我記得80'S嘅時侯,Hilux 4x4 PICK UP都係賣好貴。但總會有D有錢而有好奇心嘅人會買嚟玩。玩玩下又覺得無乜特別又覺得阻訂,之後就Dum出二手市場。果時新車要千一二,我向二手店用二佰伍同三佰就買左兩架。只要有心機等同快過呀飛哥,應該千零蚊就汁到架二手掛?等我快D出個徵求新山豬post先!
作者: bigbigboy    時間: 2012-2-1 15:57
cfchung 發表於 2012-2-1 15:24
參考美國孖星網上嘅售價:
山豬賣us$1295,XR311賣us$354,香港賣1300。一美金=(1300÷354)=3.6723(港元 ...

This show the Japness Yen is getting higher and higher. When this arrive in HK, probably  cost HK$5000.
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 16:06
bigbigboy 發表於 2012-2-1 15:57
This show the Japness Yen is getting higher and higher. When this arrive in HK, probably  cost HK$ ...

呢樣就要睇下米高想斬我地幾多啦!
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 16:17

回復 longman0072 的帖子

登錄/註冊後可看大圖

longman0072  haha......exactly ^_^ , also u 've to convince yr wife / GF to spend over 4.5k to get this truck......  

$就平時都有收理一DD做spare,呢月慳D,下個月又慳D,只要唔比佢知就唔成問题!至於點入境呢?.............如下
其實老虎對D車好多時都分唔到邊架打邊架,所以我通常都係直接入境。當老虎問嘅時候,就話咪又係上次果架、吉盒嚟嘅、個Fan砌完剩噃D parts ........只要唔好即時開盒砌,同D原居民擺迷一齊,擺多幾日,咁就又變迷原居民囉!

作者: zozo    時間: 2012-2-1 16:23
估佢唔到,諗住佢唔會出咁即係物車都會番出!最好出返959
作者: chacha    時間: 2012-2-1 16:30
自從馴馬師都復刻得,有咩唔會先,不過我諗唔到山豬會咁快摭,連呢架都復刻埋,之後就冇咁驚喜
作者: chacha    時間: 2012-2-1 16:30
cfchung 發表於 2012-2-1 14:46
http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=58519
正wor!

波箱齒都改良好大喎
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 16:31
zozo 發表於 2012-2-1 16:23

如果係嘅話,我渣斷肢就有著落啦!
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 16:34
chacha 發表於 2012-2-1 16:30
波箱齒都改良好大喎

好似唔係金鐲嚟wor,冇咁好feel!
作者: chacha    時間: 2012-2-1 16:39
cfchung 發表於 2012-2-1 16:34
好似唔係金鐲嚟wor,冇咁好feel!

因為當年山豬已經改用膠齒,同埋新呢架齒輪編排都好似有 D 唔同
作者: longman0072    時間: 2012-2-1 16:42
cfchung 發表於 2012-2-1 16:17
回復 longman0072 的帖子

您就好.......阿嫂咁易呃 , 咁買幾架都可以話同朋友夾$$$$ 炒絶版車, 但放住係自己樹先~~
作者: longman0072    時間: 2012-2-1 16:44
zozo 發表於 2012-2-1 16:23

禾刀想ar , 買o黎做景品都抵~~~
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 16:46
longman0072 發表於 2012-2-1 16:42
您就好.......阿嫂咁易呃 , 咁買幾架都可以話同朋友夾$$$$ 炒絶版車, 但放住係自己樹先~~  ...

good idea wor!!!! thank you ching!
作者: hihizaza    時間: 2012-2-1 16:55
都幾靚喎,又要預多五千((不直))
作者: hihizaza    時間: 2012-2-1 17:01
立即有人走F350,唔通等入山豬
作者: windows3.11    時間: 2012-2-1 17:07
hihizaza 發表於 2012-2-1 17:01

F350 改o下D金屬件都過$5000,
斷估呢部無mug OP 件改 .
玩像真都可以一諗.
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 17:09
chacha 發表於 2012-2-1 16:39
因為當年山豬已經改用膠齒,同埋新呢架齒輪編排都好似有 D 唔同

原來如(齒),因為我果兩架係4x4 pick up 同 blazing blazer 嚟,個波箱都係行銅索牙,覺得像真多D姐! 最初玩嘅時侯真係波波响嫁。但當操熟左之後,連拖波都無問題,只要向波與波中間full full 油,就拖番到一波都無响。不過千期唔好裝遙控器果塊法拉利波片,因為裝左會full 唔到油嘅。另外就要响支轉波推杆裏面彈弓位加塊定位片同cut三個凹位嚟hold住果三個波位。
作者: longman0072    時間: 2012-2-1 17:11
成架都重金屬.......真係好 "序手"
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 17:20
hihizaza 發表於 2012-2-1 16:55
都幾靚喎,又要預多五千((不直))

唔知遲下會唔會有ching果個頭像殻出呢!
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 17:45
hihizaza 發表於 2012-2-1 17:01

已經賣左!知唔知正話賣幾錢呢?
作者: chiuchiu    時間: 2012-2-1 17:47
回復 minimini 的帖子

走得快
作者: aattaa    時間: 2012-2-1 17:52
媽星最有誠意嘅覆刻產品,將山豬嘅缺點都改善咗,買來玩或收藏都值得.
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 17:53

我見個新波箱有4隻mount,但又唔係收落條車陣度。唔通個新波箱係同D拖頭&hi-left兼容嘅?
如果係真嘅遲D咪會有4x4拖頭同貨車or軍用貨車出law!

作者: tiger1    時間: 2012-2-1 17:53
nice gearbox
作者: hihizaza    時間: 2012-2-1 17:57

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1
$2500
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 18:00
hihizaza 發表於 2012-2-1 17:57

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=245043&extra=page%3D1

Thank you ching!幾好價wor!
作者: aattaa    時間: 2012-2-1 18:03
hihizaza 發表於 2012-2-1 17:57

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=245043&extra=page%3D1

呢架KWS不是賣緊$3000嗎?
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 18:09
aattaa 發表於 2012-2-1 18:03
呢架KWS不是賣緊$3000嗎?

我當年一出就賣左兩架,一架玩緊,一架nib,當時賣二仟二,之後又跌過落仟八倒。而家都上番嚟Law!
作者: hihizaza    時間: 2012-2-1 18:40
當年去興記買hilux都只係1900,燈1700
現在貴到飛起!二手都貴過
作者: wyman18    時間: 2012-2-1 18:51
孖星今次複刻咁有心機.一定買!!!
各位師兄唔洗霖吶!!
作者: kimihotin    時間: 2012-2-1 19:26
財爺今年唔派錢,4千幾買架金屬都要去馬。
作者: malosun    時間: 2012-2-1 19:45
But 5k is really a bit expensive...
作者: hei_choro    時間: 2012-2-1 20:33
"咦??多左隻614接收添...
唔想擺係度封塵....
又唔想玩貨櫃....
咁就買部山豬啦!"
(買車理由解決!!)

黑色金屬太低調鳥~~
用返銀色原汁原味d!
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 21:25
hei_choro 發表於 2012-2-1 20:33
"咦??多左隻614接收添...
唔想擺係度封塵....
又唔想玩貨櫃....

good reason!
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 21:36

有片睇啦!
多謝越野版rockdragon ching !
http://www.youtube.com/watch?v=c3bLbBAC76w&feature=youtu.be

另外第一批出口版好似有嘢送...............送個cleaning brush!......攞嚟擦乜鬼呢!

作者: novacell    時間: 2012-2-1 22:06
cfchung 發表於 2012-2-1 17:53
我見個新波箱有4隻mount,但又唔係收落條車陣度。唔通個新波箱係同D拖頭&hi-left兼容嘅?
如果係真&#2 ...

All wheel drive 拖頭??  未推出,先興奮!!

咁老孖乘機出多2-3款升高埋屋仔; 整個 Dakar Version 暴走貨車都唔錯.....
全車Racing 貼紙一定唔少得!!
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 22:11
novacell 發表於 2012-2-1 22:06
All wheel drive 拖頭??  未推出,先興奮!!

咁老孖乘機出多2-3款升高埋屋仔; 整 ...

I hope so!
作者: kimihotin    時間: 2012-2-1 22:13
cfchung 發表於 2012-2-1 21:36
有片睇啦!
多謝越野版rockdragon ching !
http://www.youtube.com/watch?v=c3bLbBAC76w&feature=youtu.be ...

好毒呀!真車一樣結構,仲有車內隆。
作者: oscarchoi    時間: 2012-2-1 22:29

[attach]585498[/attach][attach]585497[/attach]
找番當年出的圖像

作者: slowerthanyou    時間: 2012-2-1 22:30
chassis + D90/D110 body  
作者: RGear    時間: 2012-2-1 22:50
Finally, this must buy item re-released !!
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 22:51
再加D相Tim! 睇埋個blog,你都唔好話孖星無誠意啦!
http://tamiyablog.com/
[attach]585524[/attach][attach]585523[/attach][attach]585522[/attach][attach]585516[/attach][attach]585515[/attach][attach]585514[/attach][attach]585513[/attach][attach]585511[/attach][attach]585510[/attach]

作者: longman0072    時間: 2012-2-1 22:52
科技真係一日千里.......當年果舊係6V Nicd, 得1500mAh 到, 你咪?? 而家相同 size Lipo 至少 3 Cell (11.1V)........點都有5500mAh 左右....... Double Power 都唔止.......
作者: longman0072    時間: 2012-2-1 22:53
科技真係一日千里.......當年果舊係6V Nicd, 得1500mAh 到, 你咪?? 而家相同 size Lipo 至少 3 Cell (11.1V)........點都有5500mAh 左右....... Double Power 都唔止.......
作者: wyman18    時間: 2012-2-1 23:06
唔得!!唔買對唔住自己!!!
各位師兄你地都唔好忍吶!!!
作者: rhkp    時間: 2012-2-1 23:45
我記得當年點解冇買到慨原因就係因為個要另購的6V電池盒!!
作者: windows3.11    時間: 2012-2-2 00:04
個模如果重新再做的話,個價錢我覺得合理.
都係吸納我呢D中坑去買,真正誠意之作.
誠意呢樣嘢有錢都未必買到.
好似惡天馬咁,等多十年八載都末必有復刻.
作者: minimini    時間: 2012-2-2 00:48
windows3.11 發表於 2012-2-2 00:04
個模如果重新再做的話,個價錢我覺得合理.
都係吸納我呢D中坑去買,真正誠意之作.
誠意呢樣嘢有錢都未 ...

I don't think Kyosho will repro 惡天馬...........because mini-Z series already got a lot of profit......really not border to do any repro......
作者: ford    時間: 2012-2-2 01:00
舊版山豬波箱其實都喺行金屬齒的,
衹不過4x4-pick-up, 同blazing blazer喺細波箱殼行540motor
山豬喺大波箱殼行550size motor
裏面d齒喺一樣的.波箱頂嗰3個膠開咗後就可入油.
今次用膠齒就無曬山豬粗狂聲音了.
作者: EricRC    時間: 2012-2-2 01:03
回復 minimini 的帖子

kyosho  repro mini-z bodies
作者: samchung90    時間: 2012-2-2 02:44
回復 wyman18 的帖子

我女朋友心目中,.. 你就是典型的 "損友"... ha ha..
作者: samchung90    時間: 2012-2-2 03:00
回復 samchung90 的帖子

大家想想.... 一天不到, 這個post 已經有4 頁.. 可知這頭惡豬的毒性... 政府又唔放6000千... 點好...點過我女人個關...
作者: tiger1    時間: 2012-2-2 07:00
samchung90 發表於 2012-2-2 02:44

我女朋友心目中,.. 你就是典型的 "損友"... ha ha..

no ar, this is good friend ar
作者: tiger1    時間: 2012-2-2 07:01
as long as yo dont think of this as a repro, just analyse this as a 'new car', the price? is not bad la
作者: tiger1    時間: 2012-2-2 07:02
cfchung 發表於 2012-2-1 17:53
如果係真&#2 ...

after watching the video, I think someone should produce an aftermarket clear gearcase so that we can enoy watching the gear change
作者: 000AKW    時間: 2012-2-2 09:00
好彩曾經擁有
[attach]585643[/attach]

作者: 樂天熊仔    時間: 2012-2-2 09:31
000AKW 發表於 2012-2-2 09:00
好彩曾經擁有

唔鍾意大轆,鍾意正正經經第一代hilux,有無可能復刻?
作者: billychan    時間: 2012-2-2 09:36

[attach]585651[/attach]
1波為4WD 1:27.92
2波為2WD 1:40.40
3波為2WD 1:54.63
好似有D奇怪

作者: oscarchoi    時間: 2012-2-2 09:45
真奇怪無咗以前的玩法
作者: billychan    時間: 2012-2-2 09:47
[attach]585655[/attach]
1波為4WD 1:54.63
2波為2WD 1:40.40
3波為2WD  1:27.92

這才合理

作者: waiwai315    時間: 2012-2-2 10:15
當年我用咗3分1人工(1500元)買了一部,如果依家買6千,都唔算貴!

作者: pskyng    時間: 2012-2-2 10:37
http://www.youtube.com/watch?fea ... 1&v=MMXlN1Fnx8k
金屬齒靚0旳
作者: nuser    時間: 2012-2-2 10:44

簡直係炒家藏家一大喜信!
買一二十部再等幾十年再泥過!
作者: kit1938    時間: 2012-2-2 10:49
嘩!成盤水一部?!媽星搶錢呀!佢個波箱同F350咪基本一樣,係頭尾担改咗少少之嘛!F350又可以装HIFI & 灯組,而佢又冇位装!又復刻唔晒,淨係得個殼,仲要賣貴過F350成3倍
值唔值就見仁見智 La!
計我話賣番3千樓下就不妨諗諗佢,一還童年時心願!
今時今日攞成皮嘢出嚟買部玩具,就算好多人攞得起都未必捨得!
作者: wyman18    時間: 2012-2-2 10:54
tiger1 發表於 2012-2-2 07:00
no ar, this is good friend ar

都系師兄識得欣賞我!!
作者: bigbigboy    時間: 2012-2-2 11:24
rhkp 發表於 2012-2-1 23:45
我記得當年點解冇買到慨原因就係因為個要另購的6V電池盒!!

當年 also can use 7.2V wor!

[attach]585657[/attach]

作者: wyman18    時間: 2012-2-2 11:28
samchung90 發表於 2012-2-2 02:44

我幫你解除身上ge劇毒咋師兄!!
作者: longman0072    時間: 2012-2-2 11:40
kit1938 發表於 2012-2-2 10:49
嘩!成盤水一部?!媽星搶錢呀!佢個波箱同F350咪基本一樣,係頭尾担改咗少少之嘛!F350又可以& ...

kit 師兄既講法都有d 道理........理智話比我地聽玩同類車買 Hilux, Tundra, F350 甚至 SCX10......但感性好多人節衣縮食都想入部山豬.........孖蒸 market 班友咪捉到晒呢d 心態 law......
作者: zeda    時間: 2012-2-2 11:45
When could we buy it.
作者: B仔    時間: 2012-2-2 13:49
pskyng 發表於 2012-2-2 10:37
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=MMXlN1Fnx8k
金屬齒靚0旳

金屬齒輪改裝我相信會有國內或台灣廠家生產,因制作不太困難
作者: B仔    時間: 2012-2-2 13:50

我到時都應該會買一部
作者: wyman18    時間: 2012-2-2 14:40
B仔 發表於 2012-2-2 13:50

我到時都應該會買一部

到時約埋成班師兄出黎遊車河吶!!!
作者: samchung90    時間: 2012-2-2 14:42

回復 kit1938 的帖子

星星新 Logo....

作者: fyin    時間: 2012-2-2 15:01
samchung90 發表於 2012-2-2 14:42

Good! new T Logo!  用 Yen 都可以.
作者: chris6200    時間: 2012-2-2 15:22

作者: cfchung    時間: 2012-2-2 16:32
samchung90 發表於 2012-2-2 14:42

呢個係TAMIYA AMERICA嘅 logo,如果用yen果個就應該係TAMIYA JAPAN啦!咁樣分地區都幾好wor,ching不如sent個E貓比孖星,睇下佢地要唔要你個design。可能佢地會送番十架八架山豬比你都唔定,到時記住留番架比小弟wor!
作者: kowan77    時間: 2012-2-2 17:07

慘痛!早一年用咗萬幾蚊買咗架NIB!

作者: billychan    時間: 2012-2-2 18:00
新山豬波箱是新設計,有同cr-01一樣的行星齒,不是F350的波箱
作者: wildbruiser    時間: 2012-2-2 19:42
大家可以比較下新舊水貼

[attach]585771[/attach][attach]585770[/attach][attach]585770[/attach]

作者: tiger1    時間: 2012-2-2 19:45
waiwai315 發表於 2012-2-2 10:15
當年我用咗3分1人工(1500元)買了一部,如果依家買6千,都唔算貴!

as said, quantum is big but it is not too unaffordable
作者: tiger1    時間: 2012-2-2 19:46
wyman18 發表於 2012-2-2 10:54
都系師兄識得欣賞我!!

good friends are good friends

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2