RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 唔識玩電車既人應該買咩車好呢? [打印本頁]

作者: max1210    時間: 2006-9-19 22:52
標題: 唔識玩電車既人應該買咩車好呢?
大家好,我想問如果一個完全唔識玩電車既人應該買咩車好呢?整一架車會唔會好難?
同埋要買咩基本野呢?所有基本野買哂大概要幾錢?d模型店大多係邊?邊間老實d既呢?
唔知2千以內想買哂咁多野有冇可能?因為金錢有限,只能夠買哂基本野先逐樣買

好多問題,只因身邊冇朋友玩車同真係想玩,請見諒,先謝謝各位解答
作者: simonwang002    時間: 2006-9-19 23:08
200蚊實夠有凸,,ta05都係750蚊+一個mj控350蚊(好似)forget左+一pack電買排2x00電都係百多蚊+買部差機$300
ta05應該夠玩嫁啦~step by step啦~
我都係新手玩tt-01希望幫到你啦~
作者: G4guy    時間: 2006-9-19 23:11
原帖由 simonwang002 於 2006-9-19 23:08 發表
200蚊實夠有凸,,ta05都係750蚊+一個mj控350蚊(好似)forget左+一pack電買排2x00電都係百多蚊+買部差機$300
ta05應該夠玩嫁啦~step by step啦~
我都係新手玩tt-01希望幫到你啦~

真係有凸???
作者: simonwang002    時間: 2006-9-19 23:14
2000蚊=.=200蚊haha
作者: herbert1    時間: 2006-9-19 23:24
一次過買部好少少既差機好喎....
作者: SPOONACCORD    時間: 2006-9-20 00:08
原帖由 max1210 於 2006-9-19 22:52 發表
大家好,我想問如果一個完全唔識玩電車既人應該買咩車好呢?整一架車會唔會好難?
同埋要買咩基本野呢?所有基本野買哂大概要幾錢?d模型店大多係邊?邊間老實d既呢?
唔知2千以內想買哂咁多野有冇可能?因為金錢有限,只 ...

tt-01啦~~~抵撞
作者: ming    時間: 2006-9-20 00:14
原帖由 max1210 於 2006-9-19 22:52 發表
唔知2千以內想買哂咁多野有冇可能?因為金錢有限,只 ...

如果你真係有心玩,我建議你買部好d嘅車,用好d嘅差機,雖然......2000蚊唔夠,但係你可以分開買,好過你買平嘢,第二日又要哂錢升級
作者: SPOONACCORD    時間: 2006-9-20 00:15
炒左會唔會好傷~?
作者: max1210    時間: 2006-9-20 06:24
TA05新手玩掂嗎?一部好d既差機要幾$?同埋邊部係好架呢?
作者: courel500    時間: 2006-9-20 08:52
原帖由 max1210 於 2006-9-20 06:24 發表
TA05新手玩掂嗎?一部好d既差機要幾$?同埋邊部係好架呢?

如果長遠咁玩落去 , 梗係買部好 d 既差機啦 , 如果三分鐘熱度 , 只係間唔中玩下 , 平平地 5-600 左右都 ok , 睇你要求高唔高啦 !
作者: ALEXANDER    時間: 2006-9-20 09:03
原帖由 max1210 於 20/9/2006 06:24 AM 發表

TA05原裝己經夠玩了............可以留意下二手靚差機
作者: max1210    時間: 2006-9-20 18:23
TA-05原裝夠?係咪唔使再買其他零件住,只買ta-05,+控+差機+電就可以?幾$到?
請恕問條白痴問題,所謂靚差機既定義係點?有牌子之分嗎?可唔可以比張相睇睇,同貴普通的多少呢?
我諗星6會去買,可否post一些店鋪資料,旺角是否很多?

由於自身對電車知識太少,所以想問的問題實在太多,先謝各位前輩解答
作者: SPOONACCORD    時間: 2006-9-20 18:45
試下tt-01啦
作者: kaho0338    時間: 2006-9-20 19:00
原帖由 SPOONACCORD 於 2006-9-20 18:45 發表
試下tt-01啦

why not try ta-05 .....i have a TT01, but i think TA05 is a best value to buy !
作者: SPOONACCORD    時間: 2006-9-20 19:03
原帖由 kaho0338 於 2006-9-20 19:00 發表

why not try ta-05 .....i have a TT01, but i think TA05 is a best value to buy !

咁又係~~~~~~試下就咩車都有
作者: herbert1    時間: 2006-9-20 20:52
原帖由 max1210 於 2006-9-20 18:23 發表
TA-05原裝夠?係咪唔使再買其他零件住,只買ta-05,+控+差機+電就可以?幾$到?
請恕問條白痴問題,所謂靚差機既定義係點?有牌子之分嗎?可唔可以比張相睇睇,同貴普通的多少呢?
我諗星6會去買,可否post一 ...

最平既就TLP $3XX , 好少少既就APEX , 不過不失 , $4XX~6XX , 呢2個牌子有隻cheapcheap火牛........貴既就好多選擇 , 不過要買隻12V火牛 , 火牛都幾百架........個人覺得APEX抵用 , TLP就麻麻 , 以我所知TLP有d係差唔倒Nimh電 , 如果買就要問清楚............
作者: SPOONACCORD    時間: 2006-9-20 20:54
apex好易差死電
作者: herbert1    時間: 2006-9-20 20:57
TA05------------$7XX
V16電變--------$300
IB3000電-------$120
APEX叉機------$4XX
MJ控連sever---$3XX
噴油--------------$25

個人認為最抵玩既組合 , 大約2000蚊......夠你玩........
作者: herbert1    時間: 2006-9-20 20:58
原帖由 SPOONACCORD 於 2006-9-20 20:54 發表
apex好易差死電

一分錢一分貨 , 起碼好過TLP , 抵用..........
作者: herbert1    時間: 2006-9-20 21:00
原帖由 SPOONACCORD 於 2006-9-20 20:54 發表
apex好易差死電

我用左u+ 接近2年  ,  差過過百次電都冇問題 , 可能就有問題 , 只係差出黎唔夠爆..................
作者: AMAT    時間: 2006-9-20 22:48
我建議係咁.....

買...

TB02
V16電變
FUTABA MJ成套
加兩排IB 3000電
再加一部二手差機如CDC 6.0

應該差不多二千蚊.
作者: 12仔    時間: 2006-9-20 23:06
一係唔買 , 一買就415MSX啦 , 好似有師兄所講 , 一買就買部好D , 最多分開買ma ^_^
買部靚車玩 , 技術都好D架 !
作者: AMAT    時間: 2006-9-20 23:07
原帖由 12仔 於 2006-9-20 23:06 發表
一係唔買 , 一買就415MSX啦 , 好似有師兄所講 , 一買就買部好D , 最多分開買ma ^_^
買部靚車玩 , 技術都好D架 !

係囉!不如唔好玩遙控車啦!玩真車啦!一買仲要唔好買O的平車,要買架BENZ甚至係ROYCE.....
作者: 12仔    時間: 2006-9-20 23:14
標題: 回復 #19 herbert1 的帖子
無錯, 一分錢一分貨 , 要玩就買部最貴差機啦 , 買車起碼要過$3000才似樣的 , 千其唔好買TT01, TA05 , TB0x... Off Road 就千奇唔好買 WW 2000 , lunch box 等等 , 幾舊水的車根本就係玩具 , 只有小朋友才玩的 , 如果你係新手, 應該有個似樣的新開始 , 信我啦 , 千奇唔好買平車 , 平野無好 , 高手都唔會玩平車啦 , 玩得平車都練不到好技術的 , 總之一句講晒 : 平野無好 , 好野不會平 , 高手不會玩平車 , 係咁多.
至於我就無玩車好耐la ^_^
作者: 12仔    時間: 2006-9-20 23:15
標題: 回復 #23 AMAT 的帖子
對呀對呀 ^_^
作者: SPOONACCORD    時間: 2006-9-20 23:27
原帖由 AMAT 於 2006-9-20 23:07 發表

係囉!不如唔好玩遙控車啦!玩真車啦!一買仲要唔好買O的平車,要買架BENZ甚至係ROYCE.....

點解唔買lotus jack
作者: 12仔    時間: 2006-9-20 23:29
點解唔買起Yokomo , Associated , HPI , Tamiya 是彈一間車廠呢?
作者: leewui    時間: 2006-9-20 23:35
唔好用TT01呀,唔好架,用TB02啦,想用中轴车就呀
作者: max1210    時間: 2006-9-21 17:37
原帖由 12仔 於 2006-9-20 23:14 發表
無錯, 一分錢一分貨 , 要玩就買部最貴差機啦 , 買車起碼要過$3000才似樣的 , 千其唔好買TT01, TA05 , TB0x... Off Road 就千奇唔好買 WW 2000 , lunch box 等等 , 幾舊水的車根本就係玩具 , 只有小朋友才玩的 , 如 ...

SORRY,我諗我既金錢唔足夠買過3千既車,有冇d小朋友車好的?
作者: max1210    時間: 2006-9-21 17:39
原帖由 herbert1 於 2006-9-20 20:57 發表
TA05------------$7XX
V16電變--------$300
IB3000電-------$120
APEX叉機------$4XX
MJ控連sever---$3XX
噴油--------------$25

個人認為最抵玩既組合 , 大約2000蚊......夠你玩........

噴油是用黎做什麼的?
我諗我星6會去買,有冇鋪頭資料?係旺角邊度多呢?
整一架車要咩工具(螺絲刀等等)
作者: HIN    時間: 2006-9-21 17:47
原帖由 AMAT 於 2006-9-20 22:48 發表
我建議係咁.....

買...

TB02
V16電變
FUTABA MJ成套
加兩排IB 3000電
再加一部二手差機如CDC 6.0

應該差不多二千蚊.

TB02好!600蚊~平過同級TA05..質素好過TT01,,又好撞,,GOOD!!
作者: herbert1    時間: 2006-9-21 20:02
TA05新款車喎.......TB02都出左幾耐 , 都係睇你想玩軸車定帶車啦...........
作者: max1210    時間: 2006-9-22 04:00
噴油是用黎做什麼的?
我諗我星6會去買,有冇鋪頭資料?係旺角邊度多呢?
整一架車要咩工具(螺絲刀等等)
作者: max1210    時間: 2006-9-22 22:03
問多d野,聽日買喇
買咩電好?ta-05
有冇限要用咩差機
係咪買ta05+控+電+差機+油就得
作者: AMAT    時間: 2006-9-22 22:10
原帖由 max1210 於 2006-9-22 22:03 發表
問多d野,聽日買喇
買咩電好?ta-05
有冇限要用咩差機
係咪買ta05+控+電+差機+油就得

買油?買咩油?

差機最好買好小小囉....唔係O的電唔襟玩.....尤其係INTELLECT牌電....但奈何佢O既3000同3300電係最平.....
五六百蚊以上係走唔甩.....至少都要買到去CDC 6.0.....
所以我建議你係二手區睇下有冇人放PITBULL呀,CDC6.0呀,MUCH MORE等等,佢地二手價都係六百零七百蚊咁上下.
作者: chan_ka_Lung    時間: 2006-10-1 01:36
對,一是不玩,玩就好的,

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2