RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 明天出車 [打印本頁]

作者: yin918    時間: 2011-8-11 22:44
標題: 明天出車

師兄買M05 or M06好?
小弟對 遙控 完全零知識
可吾可以比D意見 and  list 比我
叉機$0-$300=?????????
电X2 around $500 =????????
ccontrol around $500=???????
電變係咪盒車仔包埋?????
thank x10000

作者: stanley7191    時間: 2011-8-11 23:08
M06 is good choice 去一去”極X"叫Andy哥幫你手就攪掂哂啦
作者: Allan007    時間: 2011-8-11 23:14
回復 yin918 的帖子

M05係頭轆車,M06係尾轆車,各有各好。不過唔係個個M車殼都岩M06。
作者: yin918    時間: 2011-8-11 23:16
極X?????
作者: yin918    時間: 2011-8-11 23:19
Allan007 發表於 2011-8-11 23:14
回復 yin918 的帖子

M05係頭轆車,M06係尾轆車,各有各好。不過唔係個個M車殼都岩M06。

M06有乜車殼?????have link ?????
作者: longman0072    時間: 2011-8-11 23:25
yin918 發表於 2011-8-11 23:16
極X?????

"Top Speed" , 槍店隔離.......
作者: yin918    時間: 2011-8-11 23:27
longman0072 發表於 2011-8-11 23:25
"Top Speed" , 槍店隔離.......

thx ching
作者: Allan007    時間: 2011-8-11 23:37
yin918 發表於 2011-8-11 23:19
M06有乜車殼?????have link ?????

由於M06個摩打向個羅友度凸左出黎,一定要用有尾車殼。
http://www.tamiya.com/japan/products/58486alfaromeo/index.htm
http://www.tamiya.com/japan/products/58493savanna_rx7/index.htm
作者: stanley7191    時間: 2011-8-11 23:38
你如果去”創星星”我怕你一頸血出返來
作者: yin918    時間: 2011-8-11 23:43
創星星????haha 又吾識
作者: kevin-ysl    時間: 2011-8-11 23:43
yin918 發表於 2011-8-11 22:44
師兄買M05 or M06好?
小弟對 遙控 完全零知識
可吾可以比D意見 and  list 比我

M05同M06轉彎特性都唔同...
以M06最自然~~
個人喜歡M05果種樂趣(推頭甩尾入彎收油動作都有較多限制)
但唔代表好慢!
邊架都冇所謂...新入門最好以原裝車上場先...
直至感受到不足再加以改善!
充電機買D有平衡同可以以5A以上充電為佳...MEGA POWER我最喜歡B6用左好多台~~$400以下!
電就用IP...唔好用PY...好易肥仔~~~
控...買二手...3PK同EX1都好OK...最緊要有模組及接收~~~
電變唔好想太多...孖星..$200左近冇走雞...
跟車已有摩打....
砌起就已可落場...
作者: yin918    時間: 2011-8-11 23:52
IP=?????
作者: yin918    時間: 2011-8-12 00:07
tmr go to 極X  buy
作者: GigaRacer    時間: 2011-8-12 07:38
new hand, M5 maybe easier than M06.
作者: zivtong    時間: 2011-8-12 07:51
GigaRacer 發表於 2011-8-12 07:38
new hand, M5 maybe easier than M06.

我反而覺得M06 會易過 M05
因為m06快D又好走D
但如果想玩車款就M05好D
同埋想好似玩真頭轆車既咁感覺都係M05

作者: KENNY110    時間: 2011-8-12 08:32
M06難玩啲,但玩得好既速度會快啲
作者: 小龍    時間: 2011-8-12 08:44
M06 速度感較高,特別係起步同出彎,要求細緻嘅操控設定,不能粗之過急,玩精細。
M05 速度反應較慢,特別係入出彎同起步,玩粗暴同力量暴發,較容易設定,對路面要求較低。
作者: yin918    時間: 2011-8-12 09:30
咁M05同M05ra個車架係咪一様?
作者: Allan007    時間: 2011-8-12 11:16
yin918 發表於 2011-8-12 09:30
咁M05同M05ra個車架係咪一様?

Ra係用黎跑越野賽,車身高D,多幾塊保護罩,同埋跟菠蘿胎。
作者: lf2c    時間: 2011-8-12 17:28
搭單一問.......咁M05原裝我諗都唔會有啤令架啦......
咁要買埋全車啤令另外要預幾錢到???(我係指套啤令價錢.......)
作者: Ray305    時間: 2011-8-12 17:41
咁到底買m05好定m06好
作者: lf2c    時間: 2011-8-12 18:58
Ray305 發表於 2011-8-12 17:41
咁到底買m05好定m06好

比我買我會買M05........
因為我貪佢係頭驅可以係操控上玩得比較像真.......
作者: lf2c    時間: 2011-8-12 21:01
唔知樓主最後出左架咩車呢
作者: lf2c    時間: 2011-8-12 21:29
lf2c 發表於 2011-8-12 21:01
唔知樓主最後出左架咩車呢

引用 yin918  老虎話要next fri  的說話

咁咪可以比你再有多d時間認真d諗下出咩車囉.......

作者: Ray305    時間: 2011-8-13 02:58
但係m06 好似新d wor, 真係15,16 唔知點好
作者: yin918    時間: 2011-8-13 04:44
http://www.rcmart.com/catalog/rc-seasonal-discount-tamiya-92213-datsun-280zx-sports-version-wesc-p-30505.html
i will buy this one
係咪已經有電變、白豬、車架

作者: inch123456    時間: 2011-8-13 13:24
1:12  m05??
作者: inch123456    時間: 2011-8-13 14:47
回復 inch123456 的帖子

http://www.rcmart.com/catalog/rc ... n-wesc-p-30505.html
this one say 1:12 m05???
作者: yin918    時間: 2011-8-13 17:34
http://www.rcmart.com/catalog/rc ... r-xtra-p-33403.html
this one  平平地玩住先
作者: Tam    時間: 2011-8-13 17:49
如果球場玩,m05好d.球場地,後驅好難玩. 落場玩就ok. 可以先買m05. 可以加200改造成m06
作者: lingryan    時間: 2011-8-14 00:28
師兄買M05 or M06好?  ------>買VM2 $950

叉機$0-$300=???????  ------>about $300 (im not sure)

电X2 around $500 =??  ------> By牌Lipo $290 + 電線$30 + 警報器大約$30

ccontrol around $500=?  ------> 2.4G MT4 or Spektrum DX3R or DX3S 大約千幾

數碼servo  $350 ~ $150

電變係咪盒車仔包埋???   ------> 星星M車有跟
作者: sohojelly    時間: 2011-8-14 01:09
m06
作者: blackcolt    時間: 2011-8-30 18:01
my buy m-05
作者: 小龍    時間: 2011-8-30 19:44
M05 pro 有啤呤跟,M05-S 就吾知道。
作者: galaxie    時間: 2011-8-30 21:26
兩者依家幾多錢
作者: kevin-ysl    時間: 2011-8-31 00:28
請問~~我已經有m05嘅A,B,C & D件
尚欠鑼絲同啤呤...起邊買或者買邊套最齊呢??
而家有架M03起度~~~
睇啱左套前後金屬遙臂(用C夾加支PIN)
唔知好用唔好用呢???
作者: levinw    時間: 2011-8-31 17:58
alu arm is hard,but heavry wor!!

作者: batcat    時間: 2011-8-31 20:08
kevin-ysl 發表於 2011-8-31 00:28
請問~~我已經有m05嘅A,B,C & D件
尚欠鑼絲同啤呤...起邊買或者買邊套最齊呢??
而家有架M03起度~~~
...

Kevin 兄,鋁臂就真係完全吾贊成,睇得吾碰得,碰左就一定瓜得。如果真係要,我會用孖星尾杯,其他不建議!另”偉哥”同”丫路絲媽”都好齊料。
作者: gary    時間: 2011-8-31 20:35
inch123456 發表於 2011-8-13 13:24
1:12  m05??

車係一比十比例,個呢個殼既比例係一比十二,所以咪咁叫買......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2