RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 叉電問題想請教 [打印本頁]

作者: rudy6183    時間: 2011-8-8 15:52
標題: 叉電問題想請教
唔該ching我有一部B6叉機, 如叉一排6Cell 4600mAh NiMH電用4A叉可以
嗎?要叉多久? 叉滿後會顯示多少volt, 因我買了一排新的6Cell電用B6叉了
10分鐘就滿了, 但用落部車到又好似無咩電咁, 唔知B6有無其他嘢Set, 我
見叉緊嗰時個volt係咁跳有時8.1v, 8.2v 9.1v.
作者: p768syk    時間: 2011-8-12 21:35
新電先放電
作者: alan0108    時間: 2011-8-12 21:36
p768syk 發表於 2011-8-12 21:35
新電先放電

真定假架???
作者: p768syk    時間: 2011-8-12 21:40
你的電是ni-mh???
作者: mathew97726    時間: 2011-8-12 21:58
p768syk 發表於 2011-8-12 21:40
你的電是ni-mh???

人地樓主一早就講左NiMH電啦!唔該ching我有一部B6叉機, 如叉一排6Cell 4600mAh NiMH電用4A叉可以嗎?
作者: p768syk    時間: 2011-8-12 22:03
回復 mathew97726 的帖子

聽曰要驗眼
作者: mathew97726    時間: 2011-8-12 22:04
p768syk 發表於 2011-8-12 22:03
回復 mathew97726 的帖子

聽曰要驗眼

哈哈!
作者: simon540    時間: 2011-8-14 00:02
rudy6183 發表於 2011-8-8 15:52
唔該ching我有一部B6叉機, 如叉一排6Cell 4600mAh NiMH電用4A叉可以
嗎?要叉多久? 叉滿後會顯示多少volt,  ...

用3A义,我有幾排6Cell 5000mAh都係咁义,可以义到98%,越大A越义唔到,希望有師兄可指教

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2