RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 老咗嘅新手報到 [打印本頁]

作者: jythegreat    時間: 2011-7-21 22:22
標題: 老咗嘅新手報到
中學時代玩過四五年軍事模型,9成以上1/35星星,冇玩咗成廿幾年,而家四張嘢想重拾舊歡,玩1/16 RC Tank,會唔會太遲呢?老啦有老花啦,冇d后生仔咁精靈.
作者: JINROH    時間: 2011-7-21 22:38
wellcome sir
作者: jythegreat    時間: 2011-7-21 22:44
JINROH 發表於 2011-7-21 22:38
wellcome sir

Thank You but 我驚我而家唔識砌模型咯.

唔知有冇人記得(應該係知道)"模型誌"呢本書呢?
作者: jythegreat    時間: 2011-7-21 22:57
我target嘅第一炮係双星四號戰車(80年代双星出嘅四號戰車我差不多全部砌過,最怕油車轆;冇錢買噴鎗,用手油迷彩).唔知而家隻1/16 RC四仔會唔會好難搞?搞掂晒行得走得連埋工具油漆要幾銀(我要由0開始,乜嘢架生都冇).
作者: askalaw    時間: 2011-7-21 23:32
歡迎歡迎, 我估包括我在內, 哩到有唔少三張幾既人師兄!
我都係新手, 玩緊 HL 而唔係媽星.
作者: jythegreat    時間: 2011-7-21 23:46
askalaw 發表於 2011-7-21 23:32
歡迎歡迎, 我估包括我在內, 哩到有唔少三張幾既人師兄!
我都係新手, 玩緊 HL 而唔係媽星.

感谢,感谢,我唔係師兄.
唔知係咪童年陰影,硬係鐘情双星.其實而家模型嘅世界變成點我都唔太清楚.
而家去邊買模型我都唔知,好似環球重健在啩?!當年環球冇RC賣,而家唔知咯.
作者: askalaw    時間: 2011-7-21 23:48

買媽星都係哩到架喇.. 相信全港最齊得佢.

http://www.waigohobby.com/aboutus.html
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 00:35
thanks
作者: yauky    時間: 2011-7-22 00:36
樓主, 我同你應該差唔多年紀, 你好, :P:P
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 00:49
yauky 發表於 2011-7-22 00:36
樓主, 我同你應該差唔多年紀, 你好,

你好,thank you.喺呢個forum混左好幾日,對RC tank好有興趣,又勾起唔少童年回憶,所以的起心肝行第一步.
希望在不久將來有機會同大家一齊玩.(唔好嫌我老餅就得嘞).

双星4仔加所有必需組裝架生及油,一皮嘢樓下應該可以搞掂啩?!
作者: uboat    時間: 2011-7-22 01:14

回復 jythegreat 的帖子

我仲有幾本喺度,其實仲有一本叫模型時代,當年呢兩本書度都有教好多模型製作技巧,實為不錯的模型刊物!四十歲老咩?我四十幾都仲玩緊遙控車,坦克,玩具槍,模型,最近連LEGO都玩埋,我覺得人要有啲童心至COME老

作者: yauky    時間: 2011-7-22 01:16
我個人喜歡一件東西不容易改變, 而我最喜歡是TIGER 1................:$:$
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 01:27
uboat 發表於 2011-7-22 01:14

我仲有幾本喺度,其實仲有一本叫模型時代,當年呢兩本書度都有教好多模型製 ...

模型誌後期脫期脫得很利害,最後重摺埋,好可惜.裏面有個筆名三個字嘅師兄(好似叫xx仔的,唔記得啦),d作品好靚好高水平.教過用石膏做海浪嘅技巧.

我一直住香港,當年買模型去北角中記(最平係佢),或者白沙道環球,九龍區就去興記睇多過買.(重記得興記寸嘴肥仔).石器時代咯.
作者: uboat    時間: 2011-7-22 01:36
師兄係唔係講專砌飛機嗰位(四眼戰鬥中隊)嘅前輩呢?
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 01:46
四眼仔!!!全中!!!記得啦.我當年真係封佢做偶像.
作者: uboat    時間: 2011-7-22 01:56
係呀,呢位前輩嘅作品真係好正,小弟而家嘅手工都冇呢位前輩百份一嘅水準
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 02:03
uboat 發表於 2011-7-22 01:56
係呀,呢位前輩嘅作品真係好正,小弟而家嘅手工都冇呢位前輩百份一嘅水準

uboat兄,很高興認識到年紀相約的朋友,咁多年冇玩,而家臨老番吹d打,真搞笑.我記得我第1架RC係双星嘅280ZX,1982年嘅產物,儲左成年零用先買到,ball bearing都唔夠錢買,哈哈. anyway, nice to meet you, 你玩乜嘢RC多?希望待我装備好後一齊玩吓. thx

(sorry 版主,我未夠權限PM,所以在這裏post)
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 02:06
uboat 發表於 2011-7-22 01:56

聽uboat兄口氣,好似識得呢位前輩喎?!
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 02:20
yauky 發表於 2011-7-22 01:16
我個人喜歡一件東西不容易改變, 而我最喜歡是TIGER 1................

我都係,我嘅至愛始終係四仔(四號戰車,德國灰最型!).

german grey 而家係咪重係XF63呀?
作者: uboat    時間: 2011-7-22 02:25

jythegreat您好,其實我覺得模型係冇分年紀嘅,最緊要係有興趣玩!好以我話而家連LEGO都玩埋,我買嗰日見到個差唔多有60歲嘅呀叔訂LEGO,初時以為佢買比個孫玩,聽清楚啲原來係佢自己玩,所以唔會話臨老番吹d打嘅師兄,至緊要自己鐘意,我預咗玩到老死為止,我都玩得好雜吓!1:10遙控越野車,1:16遙控坦克玩得多啲,有機會大家交流吓
作者: uboat    時間: 2011-7-22 02:52

jythegreat兄小弟唔識呢位前輩,我都希望識到呢位高手偷吓佢師,只不過當年睇書時見過好多佢啲大作,而家叫我砌都冇呢位前輩嘅百份一嘅水準呢!
作者: yauky    時間: 2011-7-22 05:57

原來係老前輩中的高手, 我真係唔敢比, 因為家境清(頻), 中學時只能買"模型誌"和"現代軍事"回來發吓夢...........................到出來工作時只過幾部星星........:$
作者: evsc    時間: 2011-7-22 09:14
有無睇過一本叫做“精密模型”的模型雜誌,如果有,相信大家的年齡都差不多。田牌的四號J型戰車不錯,只需少量修正及追加少量細節,不過戰車內部“走線”的空間較少,以及由於真車是由人手操作炮塔轉動及炮管角度,故RC戰車上沒有相關動作的聲效。
作者: yauky    時間: 2011-7-22 09:48
當然有啦............:P
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 12:53
uboat 發表於 2011-7-22 02:25
jythegreat您好,其實我覺得模型係冇分年紀嘅,最緊要係有興趣玩!好以我話而家連LEGO都玩埋,我買&# ...

多謝晒uboat兄嘅支持同鼓厲,所以我决定sat出手.

I will be back!!!
作者: 周百通    時間: 2011-7-22 20:25
有人年近八十仲玩緊搖控船,坦克,電直,不過唔係我!
四十幾算係咩!
作者: yauky    時間: 2011-7-22 20:39
周百通 發表於 2011-7-22 20:25
有人年近八十仲玩緊搖控船,坦克,電直,不過唔係我!
四十幾算係咩!

我都係, 重拾一個一個夢, 有時我想再找星星1/35線控的坦克, 唔知重有無再出..........
作者: 中國人上太空    時間: 2011-7-22 22:11
yauky 發表於 2011-7-22 20:39
我都係, 重拾一個一個夢, 有時我想再找星星1/35線控的坦克, 唔知重有無再出..........

hi 各位師兄, 雙星1/35線控坦克無出好耐了, 最近走去觀塘偉利同個老闆傾計, 佢幫我搵左好耐都搵唔到了...反而日本yahoo就間中會有, 最近我bid左一部以前最喜歡的...那家都是一間專賣舊模型玩具的店舖(有網上的)

作者: tarotrex    時間: 2011-7-22 22:40
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=221760
各位師兄剛剛先放咗兩部vintage!無乜人要wor
作者: 中國人上太空    時間: 2011-7-22 22:42
tarotrex 發表於 2011-7-22 22:40
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=221760
各位師兄剛剛先放咗兩部vintage!無乜人 ...

NO LA...果幾部只係1/48, 仲搵到架...1/35就真係絕哂版...
作者: jythegreat    時間: 2011-7-22 23:36
好高興到左咁嘅年紀重揾到班志同合嘅老友記.大家好啊

"精密模型"好似係咪環球出版架係?

双星線控坦克我砌親都行唔到嘅,不過我就勁鐘意佢個盒,每次都剪落嚟當畫貼上墙.

中國人上太空師兄bid果部應該係後期出品,早期個control好似係沙色两條杆並排嘅.
作者: yauky    時間: 2011-7-23 00:14
部線控GEPARD巳經是後一期, 唔知有無TIGER 1 線控.
作者: uboat    時間: 2011-7-23 00:44

jythegreat兄唔駛客氣,至緊要係砌得過引,玩得開心,祝您馬到功成,砌架靚靚四仔
作者: jythegreat    時間: 2011-7-23 00:57
uboat兄,真係無言感激!
作者: uboat    時間: 2011-7-23 01:11
回復 中國人上太空 的帖子

呢架小弟細時都有玩過,係第一架識擰頭嘅1/35孖星坦克,而家架車就冇咗啦,但好彩套齒箱仲喺度,可以將架庫存嘅GEPARD改做動態,當年小弟有架1/25嘅酋長坦克,將佢嘅控制器移咗去架1/35嘅虎1度,原因係1/25嘅孖星坦克有2段變速,1/35嘅只有一個速度,所以用2段變速電箱可玩多啲動作!再加長10幾呎電線當遙控坦克玩,屋頭行到屋尾當年真係覺得好好玩
作者: uboat    時間: 2011-7-23 01:27
回復 yauky 的帖子

yauky兄細時我同您差唔多環境,想魚與熊掌兼得係冇可能,(即係放學時食午飯定留返啲錢買模型)通常我都係要熊掌(模型)多
作者: uboat    時間: 2011-7-23 01:28

努力呀jythegreat兄
作者: yauky    時間: 2011-7-23 04:25
雖然是線控, 但當時巳十分滿足,
作者: TigerI2010    時間: 2011-7-23 08:58
我果時大部份都係軍事靜態模型,砌嘅GEPARD系靜態,還有1/25 Tiger i。
可惜搬屋時,全部掉晒。

作者: 中國人上太空    時間: 2011-7-23 16:45
jythegreat 發表於 2011-7-22 23:36
好高興到左咁嘅年紀重揾到班志同合嘅老友記.大家好啊

"精密模型"好似係咪環球出版架 ...

yes, 我都好高興可以識到一班兒時玩差唔多野o既朋友。

同意jythegreat兄啊, 線控個盒面全部係動態戰爭feel, 係出自小鹿手筆....仲有呀,記得嗎? 個盒係厚身d tim架!! 諗起都覺得好正, 以現在黎講, 幾十蚊一盒淨睇個盒已經值回票價。
小弟以前好瘦, 就係為左唔食飯買呢d線控tank.. king tiger, tiger 1, 百夫長.....呢d 2channel都有砌過,到挑戰者後就停左冇出了, 到最後期雙星出左3 channel 的M1同Gepard, 而Gepard由於車身窄, 更好似係唯一用膠齒輪的, 其他的線控tank都好似全部用金屬齒輪....而家部M1我仲係度, 不過都散散地了, 即便都買架靜態M1重砌都唔容易(因為最起碼都已經係M1A1)。

而家的2 channel坦克都已經係經典野, 日本人都好瘋狂, bid價都唔平了, 由其是king tiger, tiger 1呢d經典tank.....好似呢架: http://page7.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/g105294523

作者: 中國人上太空    時間: 2011-7-23 16:52
uboat 發表於 2011-7-23 01:11

呢架小弟細時都有玩過,係第一架識擰頭嘅1/35孖星坦克,而家架車就冇&#21 ...

哈哈....其實線控比遙控多一個好處架.....大家知唔知係咩??
.
.
.
就係玩到冇電時........."唔使執車", 一手拉就可以拉返架車返黎....係屋企玩, 有人行過都可以快快拉走避開, 比遙控敏捷....您知d坦克行得幾快架啦~~~~~哈哈哈
作者: TigerI2010    時間: 2011-7-23 21:05

係咪搖搖駕駛法
作者: 中國人上太空    時間: 2011-7-23 21:26
TigerI2010 發表於 2011-7-23 21:05

係咪搖搖駕駛法

哈哈....玩過線控坦克就明架啦.....
作者: uboat    時間: 2011-7-24 01:44

明呀不過果時啲1/35坦克都唔算慢
作者: 中國人上太空    時間: 2011-7-24 02:04
uboat 發表於 2011-7-24 01:44

明呀不過果時啲1/35坦克都唔算慢

哈哈, 明呢~~果時我仲會自己加長d揪電線, 等佢行得遠d....
不過諗返2 channel用4粒中電又真係唔慢, 不過通常架坦克唔係前後最受力個轆斷, 就係個金屬齒輪箱d齒輪撻牙而報銷...
作者: uboat    時間: 2011-7-24 02:37

係呀我都有加長電線當遙控玩,有啲車款係脆弱啲容易斷轆但孖星坦克都算幾襟玩,小弟仲有架虎1,酋長喺倉度唔捨得砌
作者: yauky    時間: 2011-7-24 07:43

回想呢的趣味無窮......................大家都係老餅;P;P
我曾傻到將一個犘打接到220v市電睇吓有幾快, 小朋友無電學知識, 好在無電死.........................;P

作者: uboat    時間: 2011-7-24 10:54

嘩師兄您細個都好有探索科技精神喎
作者: yauky    時間: 2011-7-24 12:06
還記得, 由於家住新界, 附近有魚塘, 又無錢買飛機木只好買一"馬糞紙"造了一隻4尺長的戰艦, 但紙張不能下水就用臘煲溶布船身, 當時的模型店有船用的螺旋槳(價錢巳忘記, 只記得是一星期的令用),裝上摩打沒有遙控就下水.............................;P;P
作者: TigerI2010    時間: 2011-7-24 14:14

都玩過, 不過唔記得邊款?
作者: TigerI2010    時間: 2011-7-24 14:16

我都試過咁樣做

作者: yauky    時間: 2011-7-24 15:13
所以, 現今的孩子沒有我們小時候的樂趣, 雖然他們有電子遊戲機,電腦. 都比不上我們的樂趣...................
作者: uboat    時間: 2011-7-24 19:40
係呀!想當年儲N咁耐錢買模型玩,玩爛咗諗計千方百計都要整返佢,而家啲小朋友我諗就冇呢種耐性啦!
作者: yauky    時間: 2011-7-24 23:29
遙控? 想都未想過, 人地的模型飛機都係線控, 宜到7幾年先係遙控, 我小時家住近錦田的石崗軍用機場, 星期日好多時有人來玩模型和比賽, 我記得玩味直昇機的前輩一不小心就會整架機打橫訓低, 連槳都打糷, 邊有今日咁幸福有陀螺儀...............
作者: jythegreat    時間: 2011-7-26 01:17
細路哥果陣遙控模型是一個遙不可及的夢想.遙控飛機更加係遙控模型中嘅法拉利.想都冇想過可以擁有.F.3果年儲足一年零用加利是錢先至買到我一生人的第一架遙控車280zx,果年physics教電果堂最留心聽書,因為要set up部車.諗返起都幾好笑.

當年双星無段變速(即係簡單嘅可變電阻),到而家電子變速.2channel/2servo到而家我都唔知幾多channel幾多servo咯.近排上網search又去模型鋪睇吓,進步到嘅程度當年想都想唔到,所以我而家重catch up d功課,畢竟30年冇温過書啦.

請各位師兄老友多多包涵
作者: yauky    時間: 2011-7-26 02:20
現在的遙控器跟本是一副電腦, 有些覆雜到要浪費時間去慢慢了解........................
作者: 中國人上太空    時間: 2011-7-26 08:57
jythegreat 發表於 2011-7-26 01:17
細路哥果陣遙控模型是一個遙不可及的夢想.遙控飛機更加係遙控模型中嘅法拉利.想都冇想過可以擁有.F.3 ...

哈哈, 我而家雖然有儲下舊車, 好少玩車, 對現今o既遙控車技術已經一嘵不通...我仍停留在AM 2 channel, 用NiCD電, TA02(我最後玩的車).....而家D咩無刷摩打、2.4G....根本已經唔知係咩~~~
作者: askalaw    時間: 2011-7-26 12:41
樓主是否星期六已入手了呢?
作者: yauky    時間: 2011-7-26 14:15
入部1/35線控坦克, 出街同人斗車;P;P;P;P
作者: jythegreat    時間: 2011-7-26 22:26
askalaw 發表於 2011-7-26 12:41
樓主是否星期六已入手了呢?

未. 星期六OT冇時間去唔到. 星期日去灣仔走左轉,唔見有.
上偉高個網睇又冇四仔,星期日唔開門.
不過睇睇吓又想玩返車,双星trf好似好正咁,不過玩車我怕係個無底深潭.

公司個engine仔同我講,叫我買架大陸遙控坦克玩吓先,同双星嘅一樣比例及功能,只係幾舊水,鐘意嘅買返嚟折開佢,噴靚d, upgrade吓,玩熟左先正式下海喎,萬一搞唔掂散晒都唔洗肉赤.
作者: jythegreat    時間: 2011-7-26 22:30
中國人上太空 發表於 2011-7-26 08:57
哈哈, 我而家雖然有儲下舊車, 好少玩車, 對現今o既遙控車技術已經一嘵不通...我仍停留在AM 2 channel, 用 ...

當年FM嘅遙控係高檔嘢嚟,d人話冇干擾喎.

師兄你講果d terms除左AM 2 channel同 NiCd電之外我乜都唔識.
作者: askalaw    時間: 2011-7-26 23:20
jythegreat 發表於 2011-7-26 22:26
未. 星期六OT冇時間去唔到. 星期日去灣仔走左轉,唔見有.
上偉高個網睇又冇四仔,星期日唔開門.
不過睇睇 ...

你公司個 engineer 仔講既就係恆龍牌 1/16, 人地話佢抄左 8,9 成媽星 (我冇玩過媽星所以証實唔到), 但價錢真係平成十倍有多又係事實, 事關塑膠版最平三二百人仔有交易, 小弟都係玩緊恆龍, 因為佢真係幾平.

建議師兄你照買媽星, 再買多架HL黎對比下啊~
作者: jythegreat    時間: 2011-7-26 23:50
askalaw 發表於 2011-7-26 23:20
你公司個 engineer 仔講既就係恆龍牌 1/16, 人地話佢抄左 8,9 成媽星 (我冇玩過媽星所以証實唔到), 但價 ...

多謝師兄教路.

啱啱喺度search到有位evsc師兄的四仔文章,双星真係睇得又玩得.(睇得就一定啦,玩唔玩得就唔知) 不過我都係鐘意冇板德國灰嘅四仔.

近呢個月傻Q左,唔知係咪做嘢忙得濟,好想玩返模型

一個月前 - 双星1/16 RC 四仔
上個禮拜 - 双星1/16 RC 四仔 + 双星TRF417
今日 - 双星1/16 RC 四仔 + 双星TRF417 + 大陸1/16 RC 四仔

十五十六,不過千祈咪比老婆知道,否則炒大鑊嘅機會係90%以上

作者: yauky    時間: 2011-7-27 00:03
引用:不過千祈咪比老婆知道,否則炒大鑊嘅機會係90%以上
同意, 我玩HL就係買小小加小小, 唔多覺, 遲吓買多部要取回公司玩..........................
作者: jythegreat    時間: 2011-7-27 00:06
yauky 發表於 2011-7-27 00:03
引用:不過千祈咪比老婆知道,否則炒大鑊嘅機會係90%以上
同意, 我玩HL就係買小小加小小, 唔多覺, 遲& ...

同是天涯淪落人,相逢何必層相識
作者: yauky    時間: 2011-7-27 00:13
係我爛玩, 玩完HI-FI, 又要玩模型..............................
作者: jythegreat    時間: 2011-7-27 00:22
講開hi-fi,我重留喺45轉同33又1/3轉嘅年代,而家digital music我覺得咩牌子都差唔多冇乜分别,冇嘢好玩
作者: yauky    時間: 2011-7-27 00:36
我就慘, 仔女大無地位, 幾年前將我蓄的500多隻黑膠碟送給朋友....................唉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:Q:Q
作者: jythegreat    時間: 2011-7-27 00:42
我就冇師兄你咁多,但慘况一樣,大碟加single 200幾300隻, 十幾年前比屋企人攞去人道毀滅咯,而家只能夠喺mp3裏面揾返佢地d靈魂...
作者: yauky    時間: 2011-7-27 01:21

蔡琴老歌的黑膠送俾人先攪到我................................唉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:Q
張德蘭早期板黑膠的"相識也是緣份"...............送俾人我想死..........................

作者: yauky    時間: 2011-7-27 01:29
講反模型, 唔知有無師兄有攪作....................多的POST上來傾吓, 好讓大家增, 我唔怕魚, 但球有人陪我玩, 好過閉門造車.
作者: uboat    時間: 2011-7-27 01:36

jythegreat兄,其實買架恆隆練吓的手勢都係一個唔錯嘅選擇,幫佢噴噴油,做番啲舊化,都幾靚仔,當然冇得同孖星質素比,但貪過引玩吓出煙,發炮(射BB彈)又佢得孖星唔得,我都買咗架KV1,諗住打散晒再噴過油佢,最唔順眼都係個燈位凸粒LED出嚟,成粒的咁,遲啲改返佢做透明玻璃,建議如買就揀金屬牙箱,金屬帶款,會come玩啲
作者: yauky    時間: 2011-7-27 01:57
粒的又真係幾核突..........................................
作者: uboat    時間: 2011-7-27 02:19
師兄都有同感呢
作者: ccc_78    時間: 2011-7-27 10:49
jythegreat 發表於 2011-7-26 23:50
多謝師兄教路.

啱啱喺度search到有位evsc師兄的四仔文章,双星真係睇得又玩 ...

一皮嘢落唔到樓wor........
作者: jythegreat    時間: 2011-7-27 12:42
uboat 發表於 2011-7-27 01:36

jythegreat兄,其實買架恆隆練吓的手勢都係一個唔錯嘅選擇,幫佢噴噴 ...

uboat師兄,我都有咁嘅諗法,不過就算買左HL後,我都會買架双星,寧可唔砌住,擺度睇都好,好鍾意双星d packing,好靚
作者: jythegreat    時間: 2011-7-27 12:53
ccc_78 發表於 2011-7-27 10:49
一皮嘢落唔到樓wor........

ccc_78師兄,我都做過吓功課

双星四仔 - $6000左右
futaba 4wd 遙控 - $2000左右 (上網睇的,唔知包唔包receiver同servo,我幾十年前買係full set全包嘅)
噴筆 - $1000樓下
其他架生同油 - $500
叉機同電 - $500

$10000我估差唔多啦卦,over少少可以接受,等政府果六毫子補貼吓. hehe
作者: uboat    時間: 2011-7-27 20:35

咁又係jythegreat兄,鐘意玩模型,就算唔砌,打開個盒欣賞吓啲件都係一種享受
作者: jythegreat    時間: 2011-7-27 21:47
uboat 發表於 2011-7-27 20:35

咁又係jythegreat兄,鐘意玩模型,就算唔砌,打開個盒欣賞吓啲件都係 ...

呢句真呀,早排同班中學同學食飯,有個以前細個一齊玩模型嘅同學,我問佢重有冇玩模型......佢答:"一直keep住有買但冇砌好內啦".......
作者: kenl    時間: 2011-7-27 21:49
futaba 4wd 遙控 - $2000左右...............唔洗咁貴掛,玩坦克買部國產6CH控 三百0蚊都得啦

作者: yauky    時間: 2011-7-27 23:33
大陸出的6通係唔係真正6通, 大陸出的嘢信義誠好啦.........................:P
作者: jythegreat    時間: 2011-7-27 23:56
kenl 發表於 2011-7-27 21:49
futaba 4wd 遙控 - $2000左右...............唔洗咁貴掛,玩坦克買部國產6CH控 三百0蚊都得啦

師兄,我上網咋,佢話"ideal for applications such as tanks"喎.
http://banzaihobby.com/index.php ... mp;products_id=3897

師兄引路又袋錢落我袋嘞,thank you.
不過國貨得唔得呢?
作者: jythegreat    時間: 2011-7-27 23:58
yauky 發表於 2011-7-27 23:33
大陸出的6通係唔係真正6通, 大陸出的嘢信義誠好啦.........................

信二成???
作者: askalaw    時間: 2011-7-28 00:19
國貨得架, D國內同胞用黎放飛機添呀! 阿遠那呱?
玩坦克綽綽有餘!
作者: yauky    時間: 2011-7-28 00:38

我見過大陸的9通都係500人仔有找, 不過唔敢買最後買左futaba,  師兄是否用過無問題.
作者: kenl    時間: 2011-7-28 00:46
yauky 發表於 2011-7-27 23:33
大陸出的6通係唔係真正6通, 大陸出的嘢信義誠好啦.........................

真係服左你,吹得就吹,好唔好另計,幾多ch冇得
作者: kenl    時間: 2011-7-28 00:53
jythegreat 發表於 2011-7-27 23:56
師兄,我上網咋,佢話"ideal for applications such as tanks"喎.
http://banzaihobby.com/index.php? ...

玩坦克唔洗買咁貴,而且呢套得4ch,咁價錢都不如買同廠7ch 2.4g好過,用途大好多
只玩坦克國產6ch 三百0蚊搞掂,仲係电子控
作者: yauky    時間: 2011-7-28 00:57
http://shop63426497.taobao.com/? ... e&queryType=cat
我唔係吹, 只不過真係綱上見到, 有的賣百幾.............我又無用過先致係呢度請教師兄, 其實我都好想買大陸的一試..............
作者: kenl    時間: 2011-7-28 01:03
yauky 發表於 2011-7-28 00:57
http://shop63426497.taobao.com/?search=y&scid=271359792&scname=OSDNqLXA&checkedRange=true&queryType= ...

你都冇用過,仲唔係吹水最緊要試過唔得 有得換或回水,淘宝就免啦,香港都有得賣,換都易D
作者: yauky    時間: 2011-7-28 01:08
我唔係吹, 只係唔係好信, 我部HL的虎1都改用過Futaba, 不過無左聲我又用反原來的................
作者: yauky    時間: 2011-7-28 02:58
kenl 發表於 2011-7-28 01:03
你都冇用過,仲唔係吹水最緊要試過唔得 有得換或回水,淘宝就免啦,香港都有得賣,換都易D

拿...師兄你最後個就講到point啦................;P
作者: evsc    時間: 2011-7-28 06:40
我兩星期前係廣華街附近間搖控舖買了個Futaba Attack 4WD都係$800.00元 (包receiver及servo,但坦克不用servo)。
作者: askalaw    時間: 2011-7-28 10:04
yauky 發表於 2011-7-28 00:38
我見過大陸的9通都係500人仔有找, 不過唔敢買最後買左futaba,  師兄是否用過無問題.

媽星坦克唔係 4CH 就夠用咩? 唔駛買到咁多 CH 嘛 ..
作者: yauky    時間: 2011-7-28 10:49

回復 askalaw 的帖子

是的, 不過我改的是恆恆, 同時想到幾個方案, 多一兩ch可做多的嘢, 好似炮塔上面個人仔會動.....
作者: yauky    時間: 2011-7-28 11:06
還有, 恆恆虎1支炮上下只有一粒制, 我拆開伺服睇入面是用一個可變電阻感動位置, 如果將伺服的摩打接控制炮塔上下的齒輪, 可變電阻連到炮的上下橫軸, 咁就想佢點都得,...............不過這是我的構思, 講就天下無敵,做就未必有能力, 師兄比面我唔係吹,.重未造, 唔知邊位師兄行先.:L:lol:lol
作者: jythegreat    時間: 2011-7-28 13:03
嘩,睇完咁多位師兄嘅意見,我好似越嚟越混亂嘞,因為我對RC嘅知識只係停留喺AM 2channel/2servo 無段變速嘅街車年代,真羞家

evsc師兄說:"我兩星期前係廣華街附近間搖控舖買了個Futaba Attack 4WD都係$800.00元 (包receiver及servo,但坦克不用servo)。" <--呢個價啱我budget喎,乜坦克不用servo,呢樣我真喺唔知,我未玩過RC坦克,咁我喺咪買咗呢套嘢就ok,唔洗買其他遙控設備(如receiver,servo等)?有冇好介紹?
係呢,evsc師兄,你砌果部四仔超正,唔知要幾錢落樓呢?而家邊度重有得買呀?thx

anyway,多謝咁多位師兄袋錢落我袋, thank so much:)

作者: yauky    時間: 2011-7-28 13:45
你買星星坦克有套電子嘢(睇說明書)同接收連接, 個套嘢巳有各種功能.....................
作者: jythegreat    時間: 2011-7-28 19:54
yauky 發表於 2011-7-28 13:45
你買星星坦克有套電子嘢(睇說明書)同接收連接, 個套嘢巳有各種功能.....................: ...

唔該晒師兄,咁我買遙控果陣要個4channel嘅遙控同receiver就得啦,唔洗要servo.
乜而家d遙控模型進步到呢個地步架拿
作者: evsc    時間: 2011-7-28 21:59
jythegreat師兄太誇獎了,我只係完成了兩架田牌坦克,都算是新手一名。四號J型我只係更換了金屬履帶 (約$1,000.00元),取其可增加額外重量 (相對於KingTiger則較輕) 及少量ball bearing,其餘都係用模型膠片及銅線追加細節,並沒有使用德國補品。連遙控器及模型油,埋單計約$8,000.00元左右。
作者: kenl    時間: 2011-7-28 22:50
jythegreat 發表於 2011-7-28 19:54
唔該晒師兄,咁我買遙控果陣要個4channel嘅遙控同receiver就得啦,唔洗要servo.
乜而家d遙控模型進步 ...

絕對唔讚同買4CH控,須然田宮坦克用4CH就夠,但玩落你想再架點功能,4CH就無能力了,例如加開關車頭灯,機槍掃射等
拍左小小影片比你参考,是我的田宮虎一,加左開關前車燈及機槍掃射,(仲有定速前後,二段車速選擇等,呢二樣冇影到)
我用的是7CH控,4CH是做不到的

http://www.youtube.com/watch?v=UWUooZ1aW9U

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2