RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我舊鋰電是否已死 ? [打印本頁]

作者: MAZDA    時間: 2010-1-8 22:50
標題: 我舊鋰電是否已死 ?

岩岩取左舊差完接近一星期的4000mah 20c鋰電出來玩車 , 點知我插個讀電
器時係顯示:8.28v 但之後顯示0.00v ,因為平時差滿舊鋰電通常顯示4.18v-4.22v
左右....但呢次也顯示0.00v ......... 之後我放落個鋰電警報器則紅燈加低電
壓警告聲.....我於是放落差機差佢差唔到 , 報機顯熒幕示errc??????唔知我舊
鋰電是否死左~~~~但擺落架巴士玩舊電仍然玩到~~~~~

thx!~
作者: oscarchoi    時間: 2010-1-8 23:00
【但擺落架巴士到玩舊電仍然玩到~~】
對是可以玩但很有可能火燒九巴意外
作者: MAZDA    時間: 2010-1-8 23:04
2# oscarchoi

即係舊電唔可以再用.....
作者: chiu    時間: 2010-1-8 23:04
I think you checker is out of order.

Use voltmeter for checking.
作者: oscarchoi    時間: 2010-1-8 23:17
或者用部好d差機再入過電流啦
作者: 碟碟    時間: 2010-1-9 00:01
平衡插中間條線甩左或者斷左
作者: MAZDA    時間: 2010-1-9 00:37
岩岩發現 , 我發現舊鋰電條插鋰電讀電錶同鋰電警報器的插頭 ,
其中條線短左~~~~唔知有冇得焊返~~~
作者: Q-pet    時間: 2010-1-9 04:46
你自己爆散佢焊...但你應該唔識--
我個時斷平行插線都係自己焊

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2