RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 油車用鋰電問題 [打印本頁]

作者: 亞輝    時間: 2009-12-25 01:58
標題: 油車用鋰電問題
師兄我玩1比10油車想轉用鋰電
請問接收電是不是要加一個叫做減電壓呢
3pks發射電用鋰電又要改什麼呢
電撻我用
開兩排電轉鋰電又要改什麼呢
大約要幾錢呢?
謝謝!
作者: lailcm    時間: 2009-12-25 03:12
接收我用緊6.6V鋰電無問題,接收本身內應該已有穩壓,電壓唔太高就應該無問題...
作者: ftbingobingo    時間: 2009-12-25 03:13
用Li-Fe咪唔使降壓law, $150-180攪掂
作者: rabbitmomo    時間: 2009-12-25 03:57
用Li-Fe咪唔使降壓law, $150-180攪掂
ftbingobingo 發表於 2009-12-25 03:13

咪係, LiFe 6.6V之嘛~
作者: 亞輝    時間: 2009-12-25 05:51
咪係, LiFe 6.6V之嘛~
rabbitmomo 發表於 2009-12-25 03:57

咁請問3pks用什麼鋰電呀?幾錢呀
咁個電撻用鋰電有咩要改呀?
作者: ftbingobingo    時間: 2009-12-25 06:05
咁請問3pks用什麼鋰電呀?幾錢呀
咁個電撻用鋰電有咩要改呀?
亞輝 發表於 2009-12-25 05:51

11.1V 3S Li-Po for 3PKS $130-165;

14.8V 4S Li-Po or 13.2V 4S Li-Fe for Stater box, just plug into the same plug as the Lead 12V batt
作者: kambox808    時間: 2009-12-25 11:21
1# 亞輝
pls see post
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=157141

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2