RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 燃油diy [打印本頁]

作者: msl    時間: 2009-9-21 07:24
標題: 燃油diy
以下是少弟的一些經驗,但最終都不太建議這樣做!
100mL 俾麻油 (400mL = $38)
800ML 藍火酒 (3.75L = $48)
100mL 30%正常油
三種混合=1L

我部FW-05原裝引擎行了4L,現時改行25%正常油!

第1L 發現的問題是引擎反應慢(但極速都好快喎,我在西環碼頭玩有一大空地,但一會就給管理員抄了ID no ),多藍煙!
第2L 因擺了2個月才用,引擎只去到中速,再加速便死火!
笫3,4L 我沒有將30%預先混合,玩時才加就OK了。

拆開引擎,內裡黑黑,模型店老版教我用磨銅膏輕輕去下黑墨屎和用番正常油玩啦。
我賴惰,祇用番正常油玩,都OK玩!
老版話部引擎已損壞了一些了!
作者: rk2    時間: 2009-9-21 08:51
Ching, where did you get this mixing formula ?
作者: swswsw    時間: 2009-9-21 09:04
藍火酒 -> not methanol?
作者: redbullbull    時間: 2009-9-21 09:16
麻油
多藍煙
我想睇下多藍煙
作者: rcrcevo    時間: 2009-9-21 12:20
1# msl

去工業原料行買一大鐵罐30L都是$2XX,所有人放機船機車也是自己混合。
作者: INEO    時間: 2009-9-21 20:08
你想說"俾了麻油"還是用了"篦麻油"?
只有10%潤滑油而且全是篦麻油, 不積碳才怪。
其中只有10%是30%nitro油, 即是d油只有3%nitro, 想跑得快都幾困難。
我不知道甚麼是藍火酒, 希望是全酒精吧。
作者: redbullbull    時間: 2009-9-21 20:56
你想說"俾了麻油"還是用了"篦麻油"?
只有10%潤滑油而且全是篦麻油, 不積碳才怪。
其中只有10%是30%nitro油, 即是d油只有3%nitro, 想跑得快都幾困難。
INEO 發表於 2009-9-21 20:08

仲有人工合成油,同礦物油都冇比
其中只有10%是30%nitro油, 即是d油只有3%nitro, 想跑得快都幾困難
姐係好像人地大陸沖奶粉咁
人地個說明比例係開1比20,佢就開1比100
又跑得唔快又傷機
用以上比例,我不如真係買大陸飛油機$125 4L
不過我真係想睇下咩叫做多藍煙

作者: redbullbull    時間: 2009-9-21 21:01
INEO 發表於 2009-9-21 20:08

登錄/註冊後可看大圖
[/quote]
五金行中的酒精,只有9x%係酒精
姐係當中有1-9%係水
作者: INEO    時間: 2009-9-21 21:34
7# redbullbull

$125 4L 咁平?
究竟有冇師兄用過, 發表一下用後報告?
作者: redbullbull    時間: 2009-9-21 22:20
7# redbullbull

$125 4L 咁平?
究竟有冇師兄用過, 發表一下用後報告?
INEO 發表於 2009-9-21 21:34

我係聽人說的,是大陸的品牌
係飛油直昇機用的油
作者: msl    時間: 2009-9-22 06:47
2# rk2

車友
作者: msl    時間: 2009-9-22 06:50
6# INEO

篦麻油
在五金鋪買的火酒,他們叫士力水或藍火洒
作者: msl    時間: 2009-9-22 06:53
仲有人工合成油,同礦物油都冇比
其中只有10%是30%nitro油, 即是d油只有3%nitro, 想跑得快都幾困難
姐係好像人地大陸沖奶粉咁
人地個說明比例係開1比20,佢就開1比100
又跑得唔快又傷機
用以上比例,我不如 ...
redbullbull 發表於 2009-9-21 20:56

ching,可否教我混油的比例呢?和可在那裡買到各種的成分呢?謝謝!
作者: msl    時間: 2009-9-22 06:55
1# msl

去工業原料行買一大鐵罐30L都是$2XX,所有人放機船機車也是自己混合。
rcrcevo 發表於 2009-9-21 12:20

我在工業原料行問過(上環),他說$100=5L。
作者: soha    時間: 2009-9-22 11:20
用麻油?好香Wor~!夜晩小心有「小強」。
作者: swswsw    時間: 2009-9-22 11:26
in high rpm and high temp, any low grade lubricant will mulfunction....
will not take risk with 353 or high rev. engine...
作者: redbullbull    時間: 2009-9-22 12:53
Use for taiwan engine be ok la!! STx or xH engine so cheap no problem.
But nova 353 use
Sirio 發表於 2009-9-22 09:19

哈,現在死人台灣SH愈來愈貴
都係STS抵用
作者: agoodfish    時間: 2009-9-22 15:07
好似有D危險咁...
作者: swswsw    時間: 2009-9-22 15:51
How much is STS engine?
作者: rcrcevo    時間: 2009-9-22 17:24
用麻油?好香Wor~!夜晩小心有「小強」。
soha 發表於 2009-9-22 11:20

不是食的麻油,((係叫俾麻子油 ))在工業原料行有買明嗎!
作者: INEO    時間: 2009-9-22 18:55
不是食的麻油,((係叫俾麻子油 ))在工業原料行有買明嗎!
rcrcevo 發表於 2009-9-22 17:24

係篦麻油.....

篦麻  (Euphorbiaceae)
學名:Ricinus communis Linn.
英文名:Castor Bean
別名:肚篦、紅篦麻、天麻子果、篦麻子
科名:大戟科
原產於非洲的灌木;其葉片呈盾狀的掌狀分裂,而分裂可達葉片的一半以上,有7~9片的不規則鋸齒尖狀葉。
莖幹可用來治風濕病及跌打損傷,嫩葉搗爛後能敷治腫毒及皮膚病等
果 可以用來榨油,是一種很好的潤滑油原料,是一種經濟作物。
根 可以袪風活血、止痛鎮靜。
但篦麻籽所含的篦麻毒素有劇毒,千萬不可生食
作者: 車仔同學會    時間: 2009-9-22 19:31
不如試埋花生油,蠔油,面油......
作者: redbullbull    時間: 2009-9-22 23:18
我在工業原料行問過(上環),他說$100=5L。
msl 發表於 2009-9-22 06:55

$100 5L
買埋其他野都唔止LA
姐係成本都要130-140 5L,仲未計人工喎
我當你撈果5L油要一小時,人工都要40元一小時LA
$180攪果5L油,仲要唔知行唔行到喎
出KWS買好過LA
$190又唔洗自己撈,品質又有保證
作者: 車仔同學會    時間: 2009-9-23 19:18
樓主,小弟提議你買部NOVAROSSI 353黎試你既DIY燃油
保證提升實驗準成度
作者: redbullbull    時間: 2009-9-23 21:17
樓主,小弟提議你買部NOVAROSSI 353黎試你既DIY燃油
保證提升實驗準成度
車仔同學會 發表於 2009-9-23 19:18

用RB好像會好點
作者: 車仔同學會    時間: 2009-9-23 21:19
贊成贊成
作者: adsl660    時間: 2009-10-2 03:07
....................................

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2