RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: power supply問題 [打印本頁]

作者: redbullbull    時間: 2009-8-5 02:41
標題: power supply問題
有冇人用過鴨記果d power supply
我見佢好平12v 30A $3XX
唔知有冇人用過
作者: raybee1211    時間: 2009-8-5 03:04
12v 30A $3XX
咁平???????
作者: swswsw    時間: 2009-8-5 06:55
I am using.. 12v 35A around 400.- in Wai Fai.
Made in Taiwan.
So far so good...
作者: stanley_wwy    時間: 2009-8-5 10:55
1# redbullbull

okay, 不過駁線位要小心整, 唔好short circuit.
作者: lkwmic    時間: 2009-8-5 19:18
通常要買多少A?
作者: benz-clk    時間: 2009-8-5 19:29
I don't think it has any problem.
作者: redbullbull    時間: 2009-8-6 00:02
1# redbullbull

okay, 不過駁線位要小心整, 唔好short circuit.
stanley_wwy 發表於 2009-8-5 10:55

昨天我自己diy個電腦的power supply
唔小心shot左
立即d FET出煙,電容爆炸,220v電位著火
出現以上情況後......全屋立即跳製
真係幾可怕下
作者: redbullbull    時間: 2009-8-6 00:03
真係唔係樣樣可以自己diy
作者: INEO    時間: 2009-8-6 00:24
真係唔係樣樣可以自己diy
redbullbull 發表於 2009-8-6 00:03

都唔係難事.....
作者: redbullbull    時間: 2009-8-6 00:28
我攪果只係450w 24pin電腦power supply
我本身打算改左佢係start box到用架
作者: globe88    時間: 2009-8-6 00:45
鴨記30a hk$200
作者: trf416r    時間: 2009-8-6 00:54

作者: sdan321    時間: 2009-8-6 01:36
7# redbullbull
嘩,老細,物你搞啲咁咖啊吖  
作者: redbullbull    時間: 2009-8-6 01:40
7# redbullbull
嘩,老細,物你搞啲咁咖啊吖  
sdan321 發表於 2009-8-6 01:36

唔想晒野嘛,點知愈攪愈衰
明天去鴨街買番35a算la
作者: sdan321    時間: 2009-8-6 02:45
14# redbullbull

ho ....i c
and喉咀在我處喇,出開去,之前打比我
作者: redbullbull    時間: 2009-8-6 02:48
14# redbullbull

ho ....i c
and喉咀在我處喇,出開去,之前打比我
sdan321 發表於 2009-8-6 02:45

thanks jason and u fd
作者: chrishkyung    時間: 2009-8-6 09:18
都唔係難事.....
INEO 發表於 2009-8-6 00:24

strong ah
作者: glen6831    時間: 2009-8-6 09:38
嘩! 依家真係賤物鬥窮人
我以前玩無線電用的 DIAMOND 35A 牛,也要二千五元. 依家兩百就有了!!
作者: novafans    時間: 2009-8-6 14:23
我見好多人都用相入面嗰隻鴨記牛,我都想買部用係飛呔機,我唸應該ok
作者: AMAT    時間: 2009-8-6 14:27
通常要買多少A?
lkwmic 發表於 2009-8-5 19:18

用幾多A係睇你要嚟推幾多件電子器材.

如果你只係得一部差機的話,一個12V 10A都夠用有突.唔駛用到30A
作者: AMAT    時間: 2009-8-6 14:29
唔係一味高A數就有用.......

玩油車,都只係差下接收電同遙控O的電.....最多都差埋個撻箱電.......

要咁高A數其實盞重盞攞.......

你話你要駁幾部差機就惡講啦......
如果只係駁一兩部差機,15A-20A都足夠有餘.......
一部差機的話,10A都夠......
作者: redbullbull    時間: 2009-8-6 14:42
唔係一味高A數就有用.......

玩油車,都只係差下接收電同遙控O的電.....最多都差埋個撻箱電.......

要咁高A數其實盞重盞攞.......

你話你要駁幾部差機就惡講啦......
如果只係駁一兩部差機,15A-20A都 ...
AMAT 發表於 2009-8-6 14:29

我係power supply直連接撻箱喎
作者: AMAT    時間: 2009-8-6 14:46
redbullbull 發表於 2009-8-6 14:42

咁就OK~
但如果唔係的話,買太高A數其實有小小無謂.
作者: sdan321    時間: 2009-8-6 16:33
16# redbullbull
what time to玩車ar
作者: sdan321    時間: 2009-8-6 16:37
22# redbullbull

##重有磨呔機,如果同時撻車同磨呔的話,30A是差不多了,車場裡小弟見到大多人都用此A數牛嫁!
作者: novafans    時間: 2009-8-7 11:43
我用TLP 14A牛用係撻箱足夠有餘,兩舊水鬆啲,但係飛呔機就唔夠,要20-30A
作者: no.1chio    時間: 2009-8-14 00:09
噫!師兄你個火牛做得幾靚喎!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2