RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: M-05 黎喇 [打印本頁]

作者: 清清    時間: 2009-6-28 17:01
標題: M-05 黎喇
M-05 可用返M-03個摩打散熱,A、C座、轉向杯、尾盒、波箱牙都可共用

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 丫De    時間: 2009-6-28 17:05
M-03個摩打散熱,A、C座、轉向杯、尾盒、波箱牙都可共用

好消息   買完m05可以唔使出咁多血
作者: koji1230    時間: 2009-6-28 17:16
pls quickly test M05-pro is easy "cup" or not
waiting your test report
作者: mrpanda    時間: 2009-6-28 17:48
好嘢....
打散架全改 m-03
改落架新車度
作者: 清清    時間: 2009-6-28 17:54
kws 有貨了?
skywork 發表於 2009-6-28 17:51

尋日已經有得賣喇
作者: 天照    時間: 2009-6-28 18:06
傳聞.......

M05比M03仲要重.......

但表現如何.....測試中...........
作者: 天照    時間: 2009-6-28 18:09

登錄/註冊後可看大圖

重心真係好低...........
作者: 清清    時間: 2009-6-28 18:19
傳聞.......

天照 發表於 2009-6-28 18:06

你咁快測試中
作者: kwok7660    時間: 2009-6-28 19:00
thx 清清兄 資料 !
作者: sam    時間: 2009-6-28 19:04
傳聞.......

天照 發表於 2009-6-28 18:06

真係重好多,同愎雜好多.如果要換齒輪起碼要多一倍時間.(同03比)
作者: sam    時間: 2009-6-28 19:06
前扭力桿都用得返.
作者: byron.C    時間: 2009-6-28 19:11
禁樣買個車架得啦........
作者: kwok7660    時間: 2009-6-28 19:26
支拉桿會唔會唔順呢?
作者: jeremychuang    時間: 2009-6-28 20:12
14# kwok7660

Smooth like sweet,no problem
作者: jeremychuang    時間: 2009-6-28 20:13
支拉桿會唔會唔順呢?
kwok7660 發表於 2009-6-28 19:26

順!no problem!
作者: 衫魚仔    時間: 2009-6-28 20:17
急須了解m03改m05所需要的parts~!!!
黎緊星期日又有得玩~!!
作者: 天照    時間: 2009-6-28 20:28
急須了解m03改m05所需要的parts~!!!
黎緊星期日又有得玩~!!
衫魚仔 發表於 2009-6-28 20:17

就係除咗臂同入面O的齒.....之外.....其他膠料.......
作者: 天照    時間: 2009-6-28 20:29
你咁快測試中
清清 發表於 2009-6-28 18:19

唔係我.....係我果O的朋友.......

我都未出KWS......我淨係叫O的朋友留俾我唧......
我都唔鬥M車.....唔駛咁急......砌完都係等下年再鬥......
作者: kwok7660    時間: 2009-6-28 20:37
14# kwok7660

Smooth like sweet,no problem
jeremychuang 發表於 2009-6-28 20:12

THX

咁請問 servo o果支推桿有幾長 ?
作者: 衫魚仔    時間: 2009-6-28 20:40
唔係我.....係我果O的朋友.......

我都未出KWS......我淨係叫O的朋友留俾我唧......
我都唔鬥M車.....唔駛咁急......砌完都係等下年再鬥......
天照 發表於 2009-6-28 20:29

"朋友"果度返左parts未~?
作者: koji1230    時間: 2009-6-28 21:03
這是就是M-05 PRO 嗎? 同普通版,除了金屬件,重有咩分別呀?

登錄/註冊後可看大圖
?v=0

http://farm4.static.flickr.com/3636/3667800110_719b08cdbb. ...
清清 發表 ...
skywork 發表於 2009-6-28 20:40

different  is ......M05 pro >>>> no shell
                         M05 >>>>>>> have shell
作者: 天照    時間: 2009-6-28 21:17
"朋友"果度返左parts未~?
衫魚仔 發表於 2009-6-28 20:40

唔知呀,冇問呀~
你唔自己打去問!?哈!
作者: 衫魚仔    時間: 2009-6-28 21:26
唔知呀,冇問呀~
你唔自己打去問!?哈!
天照 發表於 2009-6-28 21:17

你方便d丫嘛.....我要搵電話簿~!!
可否調查下買咩先改到m05~!!
拜託~!!拜託~!!
作者: 天照    時間: 2009-6-28 22:10
你方便d丫嘛.....我要搵電話簿~!!
可否調查下買咩先改到m05~!!
拜託~!!拜託~!!
衫魚仔 發表於 2009-6-28 21:26

你有M03 PRO啦?

唔駛呀,買晒O的膠料就OK,O的齒呀,臂呀,油壓呀,全部一樣......
買呢O的啦

M-05 A部品(シャーシ)
Item No.51389(SP.1389)
6月27日(土)ごろ発売・945円(本体価格900円)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513895

M-05 B部品(ステアリングワイパー)
Item No.51390(SP.1390)
6月27日(土)ごろ発売・525円(本体価格500円)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513901

M-05 C部品(サスアーム)
Item No.51391(SP.1391)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513918

M-05 D部品(ダンパーステ―)
Item No.51392(SP.1392)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513925

M-05 F部品(アップライト)
Item No.51393(SP.1393)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513932

買晒佢地就OK~
作者: 衫魚仔    時間: 2009-6-28 22:24
嘩........都要有五份野要買.....
長推桿包括了嗎~?
作者: 天照    時間: 2009-6-28 22:31
嘩........都要有五份野要買.....
長推桿包括了嗎~?
衫魚仔 發表於 2009-6-28 22:24

應該唔包,但要配應該有辦法.....如DF03果支......

但係到時俾唔俾你用嚟鬥田宮杯就另計.....哈!
作者: 衫魚仔    時間: 2009-6-28 22:34
應該唔包,但要配應該有辦法.....如DF03果支......

但係到時俾唔俾你用嚟鬥田宮杯就另計.....哈!
天照 發表於 2009-6-28 22:31

上網有冇說明書睇下~
好趕....星期日要用車~
作者: AMAT    時間: 2009-6-28 23:02
上網有冇說明書睇下~
好趕....星期日要用車~
衫魚仔 發表於 2009-6-28 22:34

買車啦~
DOWN乜LOAD啦~哈!
作者: 清清    時間: 2009-6-28 23:14
買車啦~
DOWN乜LOAD啦~哈!
AMAT 發表於 2009-6-28 23:02

其實裝砌好簡單,應該唔使說明書都砌到~
作者: AMAT    時間: 2009-6-28 23:16
其實裝砌好簡單,應該唔使說明書都砌到~
清清 發表於 2009-6-28 23:14

唔係呀,我估佢係想CHECK PARTS,知要買咩PARTS.......
作者: 衫魚仔    時間: 2009-6-28 23:19
唔係呀,我估佢係想CHECK PARTS,知要買咩PARTS.......
AMAT 發表於 2009-6-28 23:16

哈哈.....中晒~
成架買....多左好多野'~
作者: penny..t.o.p.    時間: 2009-6-28 23:57
33# 衫魚仔

我都係散砌 M05 好 D...........因為清清講可共用的 PARTS 我都有兩 SET 係全新.........同我係車場入面重有 一家幾口等我養........我再買多架新車老婆一定插爆我
作者: penny..t.o.p.    時間: 2009-6-29 00:09
31# 清清

請問清清知唔知 M05 係唔係唔洗再加 PARTS 就可以有  210mm  同  225mm 長呢???..........THX!!!
作者: 清清    時間: 2009-6-29 00:34
31# 清清

請問清清知唔知 M05 係唔係唔洗再加 PARTS 就可以有  210mm  同  225mm 長呢???..........THX!!!
penny..t.o.p. 發表於 2009-6-29 00:09

呢家無留意到
作者: sam    時間: 2009-6-29 00:56
35# penny..t.o.p.

M同L都唔洗加零件.
作者: penny..t.o.p.    時間: 2009-6-29 00:59
37# sam

正呀..........快 D 有 PRATS 就好
作者: sam    時間: 2009-6-29 01:03
sorry:變L要換尾油壓碼.
作者: koji1230    時間: 2009-6-29 01:09
M05 pro have 萬向 or not?
作者: sam    時間: 2009-6-29 01:15
koji1230 發表於 2009-6-29 01:09

無萬向
作者: 清清    時間: 2009-6-29 01:17
koji1230 發表於 2009-6-29 01:09

同M-03 R一樣無萬向,但M-03萬向裝~
作者: koji1230    時間: 2009-6-29 01:23
use M03 >>> M05 is much better than buy new one
almost $1k no 萬向 plastic chassis
作者: AMAT    時間: 2009-6-29 01:39
哈哈.....中晒~
成架買....多左好多野'~
衫魚仔 發表於 2009-6-28 23:19

我相信好多人都會咁諗.......

但.....你咁拆法.....你點COMPARE邊架好跑O的呢?哈!
作者: penny..t.o.p.    時間: 2009-6-29 01:46
44# AMAT

好彩我勁多 M03 PRATS ............散砌 M05 都有得比較
作者: minimini    時間: 2009-6-29 01:49
我相信好多人都會咁諗.......

但.....你咁拆法.....你點COMPARE邊架好跑O的呢?哈!
AMAT 發表於 2009-6-29 01:39

M05 個重心低咁多.........我諗應該好 d 啩.........
作者: penny..t.o.p.    時間: 2009-6-29 02:02
46# minimini

我都係敢諗..........希望冇禁 CUP 4 la..........
作者: AMAT    時間: 2009-6-29 02:06
M05 個重心低咁多.........我諗應該好 d 啩.........
minimini 發表於 2009-6-29 01:49

架車重過M03.....已經有人實測過........
作者: AMAT    時間: 2009-6-29 02:07
46# minimini

我都係敢諗..........希望冇禁 CUP 4 la..........
penny..t.o.p. 發表於 2009-6-29 02:02

如果WITHIN係田宮杯果個SPEC的話呢.......

我又唔覺得架車真係好易翻.........

但係如果係超越果個SPEC.....咁就冇得好講啦.......哈!

但我用黑皮豬.....就算係用O的RACING呔.....都好少會CUP車.........

快過呢個數如23T先會CUP......
作者: minimini    時間: 2009-6-29 02:12
架車重過M03.....已經有人實測過........
AMAT 發表於 2009-6-29 02:06

我今日經過 "健全".........見到有部 M05 砌好咗 (全裝備)..........拎上手.........又真係幾重下.........
作者: chacha    時間: 2009-6-29 02:13
散砌穩陣 D
作者: 衫魚仔    時間: 2009-6-29 06:27
33# 衫魚仔

我都係散砌 M05 好 D...........因為清清講可共用的 PARTS 我都有兩 SET 係全新.........同我係車場入面重有 一家幾口等我養........我再買多架新車老婆一定插爆我
penny..t.o.p. 發表於 2009-6-28 23:57

荷包緊要~
不如問清清借住黎鬥住先~星期日,will u go?
作者: ter037    時間: 2009-6-29 08:49
c hing如果要用m03改05要buy d咩parts le...因為我見個重心真係低好多.....想玩05....
thx..............
作者: penny..t.o.p.    時間: 2009-6-29 10:26
52# 衫魚仔

No  la...........但可能 8月會鬥 TC 盃 FF M CAR
作者: AMAT    時間: 2009-6-29 10:30
c hing如果要用m03改05要buy d咩parts le...因為我見個重心真係低好多.....想玩05....
thx..............
ter037 發表於 2009-6-29 08:49

我咪貼咗要買咩PARTS囉.......
作者: 清清    時間: 2009-6-29 11:00
我咪貼咗要買咩PARTS囉.......
AMAT 發表於 2009-6-29 10:30

貼多次囉

M-05 A部品(シャーシ)
Item No.51389(SP.1389)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513895

M-05 B部品(ステアリングワイパー)
Item No.51390(SP.1390)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513901

M-05 C部品(サスアーム)
Item No.51391(SP.1391)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513918

M-05 D部品(ダンパーステ―)
Item No.51392(SP.1392)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513925

M-05 F部品(アップライト)
Item No.51393(SP.1393)
6月24日(水)発送・JANコード:4950344513932
作者: mrpanda    時間: 2009-6-29 12:23
有 MANUAL 睇

http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/58443m05pro.pdf
作者: 清清    時間: 2009-6-29 12:50
有 MANUAL 睇

http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/58443m05pro.pdf
mrpanda 發表於 2009-6-29 12:23

睇真d原來A、D部品必買,B、C部品可買可不買(我估會有op件出)
F部品直頭唔使買(F部品為C座轉向杯尾盒),¥1400攪掂變身
作者: mrpanda    時間: 2009-6-29 13:11
睇真d原來A、D部品必買,B、C部品可買可不買(我估會有op件出)
F部品直頭唔使買(F部品為C座轉向杯尾盒),¥1400攪掂變身
清清 發表於 2009-6-29 12:50

枝推捍...
可以怎樣配???
作者: 清清    時間: 2009-6-29 13:25
枝推捍...
可以怎樣配???
mrpanda 發表於 2009-6-29 13:11

買鈦推捍
作者: mrpanda    時間: 2009-6-29 13:34
買鈦推捍
清清 發表於 2009-6-29 13:25

F parts 都要買呀
F6 加 bearing 落 body 度
作者: kkchung    時間: 2009-6-29 13:48
M-05 可用返M-03個摩打散熱,A迏、C座、轉向杯、尾盒、波箱牙都可共用

登錄/註冊後可看大圖
?v=0

http://farm4.static.flickr.com/3636/3667800110_719b08cdbb. ...
清清 發表於 2009-6-28 17:01

清清馬達位有沒有比上代前些呢?
作者: 清清    時間: 2009-6-29 13:49
F parts 都要買呀
F6 加 bearing 落 body 度
mrpanda 發表於 2009-6-29 13:34

O i see,啤鈴托唔知幾大最多買粒大小小啤鈴
作者: 清清    時間: 2009-6-29 13:50
清清馬達位有沒有比上代前些呢?
kkchung 發表於 2009-6-29 13:48

好像比上一代過要後!
作者: mrpanda    時間: 2009-6-29 13:59
[attach]274377[/attach]
O i see,啤鈴托唔知幾大最多買粒大小小啤鈴
清清 發表於 2009-6-29 13:49

F6[attach]274377[/attach]唔知幾大呢??
作者: 清清    時間: 2009-6-29 14:02

F6274377唔知幾大呢??
mrpanda 發表於 2009-6-29 13:59

我估用5X12有機會得
作者: mrpanda    時間: 2009-6-29 14:22
好心急
唔知幾時有買呢??
作者: 清清    時間: 2009-6-29 15:04
好心急
唔知幾時有買呢??
mrpanda 發表於 2009-6-29 14:22

我都有兩架M-03等緊變身,好心急
作者: Jimmyso    時間: 2009-6-29 18:55
清清 !! 你好勁 !!!  個Post一日就升到10大 !!!  勁呀 !!!
作者: 衫魚仔    時間: 2009-6-29 19:14
m05好多散件啊~!!
作者: 清清    時間: 2009-6-29 19:33
清清 !! 你好勁 !!!  個Post一日就升到10大 !!!  勁呀 !!!
Jimmyso 發表於 2009-6-29 18:55

多得蘇經理咁快返到貨咋
作者: mrpanda    時間: 2009-6-29 19:54

幾時有散件賣
麻煩通知聲
作者: 清清    時間: 2009-6-29 21:35
幾時有散件賣
麻煩通知聲
mrpanda 發表於 2009-6-29 19:54

我都好期待!
作者: koji1230    時間: 2009-6-29 21:47

it is the POWER OF TAMIYA"

作者: sam    時間: 2009-6-29 21:54
62# kkchung

齒輪一樣,麼打位應該一樣
作者: chacha    時間: 2009-6-29 22:24
我估用5X12有機會得
清清 發表於 29/6/2009 14:02

但係睇完份說明書之後,諗到份牙差啤令位點會咁整,會唔會出新款珠差?話哂 M03 重用緊十幾年前既舊款!用好似 TT01 咁行 8X12 啤令 ,(純粹個人諗法同本人並未買 M05)
作者: gary    時間: 2009-6-29 22:41
65# mrpanda
F6係一個膠圈黎架,放粒Bearing落去~~
作者: gary    時間: 2009-6-29 22:43
轉了用TT01既牙差杯~~~
作者: gary    時間: 2009-6-29 22:49
睇唔明點變軸距呀.....
作者: kwok7660    時間: 2009-6-29 23:01
睇唔明點變軸距呀.....
gary 發表於 2009-6-29 22:49

說明書圖 25 第 15頁 !
反脾 咪得囉 , 條油壓都唔同o左位!

M-05 M,S / M-05L
作者: chacha    時間: 2009-6-29 23:01
[quote]睇唔明點變軸距呀.....
gary 發表於 29/6/2009 22:49

登錄/註冊後可看大圖
[/quo
都唔係好難明
作者: gary    時間: 2009-6-29 23:04

80# kwok7660
S連條油壓都要反轉裝~~
作者: chacha    時間: 2009-6-29 23:04
但係睇完份說明書之後,諗到份牙差啤令位點會咁整,會唔會出新款珠差?話哂 M03 重用緊十幾年前既舊款!用好似 TT01 咁行 8X12 啤令 ,(純粹個人諗法同本人並未買 M05)
chacha 發表於 29/6/2009 22:24

0岩0岩再睇返說明書,原來有細圖講都係用返 TA 03 珠差
作者: gary    時間: 2009-6-29 23:09
83# chacha
個膠圈要黎呃人既.....
作者: chacha    時間: 2009-6-29 23:13
83# chacha
個膠圈要黎呃人既.....
gary 發表於 29/6/2009 23:09

個膠圈感覺好多餘
作者: gary    時間: 2009-6-29 23:14
85# chacha
星星咁做可能有後......
作者: chacha    時間: 2009-6-29 23:17
85# chacha
星星咁做可能有後......
gary 發表於 29/6/2009 23:14

就係呢個原因,所以我第一個諗法就係會出新珠差
作者: kwok7660    時間: 2009-6-29 23:18
80# kwok7660
S連條油壓都要反轉裝~~
gary 發表於 2009-6-29 23:04

圖 18 第 10頁
S 同 M 睇孔插  車底o果件睇圖轉位 ! (無需反脾)
L 就用 M孔 再反脾
作者: gary    時間: 2009-6-29 23:21
88# kwok7660
好複雜呀~~哎~~
作者: kwok7660    時間: 2009-6-29 23:22
好複雜呀~~哎~~
gary 發表於 2009-6-29 23:21

你快d返貨咪唔複雜囉 ho...ho... !
作者: 清清    時間: 2009-6-29 23:37
好複雜呀~~哎~~
gary 發表於 2009-6-29 23:21

都唔算太複雜~
作者: raymen    時間: 2009-6-29 23:53
Available to use Brushless system? Ex. 8.5 turn.....  thks
作者: kwok7660    時間: 2009-6-29 23:56
chacha 發表於 2009-6-29 22:24

呢樣似喎 !

登錄/註冊後可看大圖

作者: rc2006    時間: 2009-6-30 01:39
76# chacha

ChaCha, I have the same feeling about the ball diff as you !

but I think it'll take at lease 1/2 year for the new diff come up....

One thing for sure is the plastic plate in the center of gear box (B2), Tamiya must come up with a metal plate as hopup option...
作者: chacha    時間: 2009-6-30 02:15
76# chacha

ChaCha, I have the same feeling about the ball diff as you !

but I think it'll take at lease 1/2 year for the new diff come up....

One thing for sure is the plastic plate in the  ...
rc2006 發表於 30/6/2009 01:39

師兄…由於小弟自小無心向學,英文程度有限,你個 post 祇係明小小
作者: ALEXANDER    時間: 2009-6-30 11:55

pro果條轉向推桿都好牛肺下...起碼唔係反牙推桿,就咁砌都唔知點扭個波頭
作者: AMAT    時間: 2009-6-30 12:14
pro果條轉向推桿都好牛肺下...起碼唔係反牙推桿,就咁砌都唔知點扭個波頭
ALEXANDER 發表於 2009-6-30 11:55

拆出嚟扭囉~哈!

唔係反牙唔識用!?

作者: ALEXANDER    時間: 2009-6-30 12:33
拆出嚟扭囉~哈!

唔係反牙唔識用!?

AMAT 發表於 2009-6-30 12:14 PM

我一定連埋option一齊砌,橫掂遲早都要換,費事扭成半個鐘扭到手都起晒pop
作者: Jimmyso    時間: 2009-6-30 17:04
M05 Pro 代言人非大佬清是也 !!!
作者: 清清    時間: 2009-6-30 20:38
M05 Pro 代言人非大佬清是也 !!!
Jimmyso 發表於 2009-6-30 17:04

代言人點會係小弟呢,呢個位置蘇經理當之無愧
作者: GigaRacer    時間: 2009-7-1 04:32
test report please.
作者: Fung9099    時間: 2009-7-1 13:31
昨晚 . 我係天水圍一試.. setting 上和 -03 都幾大分別 . 但係自己就好似玩緊部 4wd m車 .
一個字.. m-03 冇得追..

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2